Morkos kepiniuose turi nuostabią savybę atsiskleisti naujomis spalvomis – jos pyragui suteikia natūralaus saldumo, puikaus aromato ir labai malonaus drėgnumo. Pagardintas dar ir kokosų drožlėmis bei smulkintais graikiniais riešutais, šis morkų pyragas iškepa turtingo skonio bei tvirtos, sunkios, drėgnos tekstūros.
Namiškiai raukia nosį, kad daržovių kepiniuose net nesiruošia valgyti? Maža gudrybė: neišduokit jiems, kad tų morkų ketinat į tešlą pritarkuoti. Neatidesni nepajaus, o atidesnius skonis tik įtikins, kad daržovės saldaus pyrago tešloje gali būti net labai puiki mintis!
Pats pyragas nėra labai saldus, todėl miltelinio cukraus glaistas pyragą ne tik papuoš, tačiau ir sukurs malonų skonių kontrastą.
Vėlyviems pusryčiams, popietės desertui ar artėjančiam savaitgaliui. Progai ar be progos. Morkų pyragas, tikiu, tikrai pagardins bet kurią dieną.
Morkų pyragas be glitimo
AtsispausdintiINGREDIENTAI
200 g minkšto sviesto
¾ stiklinės (150 g) kokosų žiedų cukraus
4 didelių arba 5 mažų kiaušinių
½ stiklinės (125 ml) kokosų pieno
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 ½ stiklinės (150 g) migdolų miltų
1 stiklinės (150 g) ryžių miltų
2 arb. š. kepimo miltelių
¼ arb. š. druskos
2 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
2 stiklinių (400 g) tarkuotų morkų
1 stiklinės (100 g) kokosų drožlių
½ stiklinės (65 g) smulkintų graikinių riešutų
1 apelsino nutarkuotos žievelės
Glaistui:
1 stiklinės (125 g) miltelinio cukraus
2-3 valg. š. kokosų pieno
Papuošti:
rozmarinų
šilauogių
apelsinų riekelių
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 11×35 cm dydžio kekso kepimo formą.
2. Dideliame dubenyje minkštą kambario temperatūros sviestą elektriniu plaktuvu išplakite su kokosų žiedų cukrumi, kol cukrus ištirps. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno vis išplakdami. Supilkite kokosų pieną, vanilės ekstraktą ir dar kartą išplakite. Atidėkite į šalį.
3. Kitame dubenyje sumaišykite migdolų miltus, ryžių miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną ir muskatą. Suberkite į plakinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
4. Galiausiai įmaišykite tarkuotas (smulkia morkine tarka) morkas, kokosų drožles, smulkintus riešutus ir nutarkuotą apelsino žievelę taip, kad tolygiai pasiskirstytų tešloje.
5. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą, paviršių išlyginkite. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių, kol keksas gražiai iškils ir bus iškepęs. Ar jis jau iškepęs, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyrago centro, jis turi būti švarus.
6. Iškepusį pyragą apie pusę valandos vėsinkite kepimo formoje, tuomet perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti iki kambario temperatūros.
7. Paruoškite glaistą. Miltelinį cukrų išplakite su kokosų pienu iki vientisos tekstūros. Apliekite pyragą.
8. Papuoškite apelsinų riekelėmis, rozmarinais ir šilauogėmis.
Receptas publikuotas portale LaMaistas.lt.