Kūčiukų receptą tinklaraštyje per dvylika rašymo metų publikavau tris kartus. Paskutinįkart, prieš septynerius. Patikrinusi juos visus supratau, kad dar nesu užrašiusi to, pagal kurį kūčiukus kepiau šiemet, pernai, užpernai ir dar keletą metų prieš tai. Vienas slaptas ingredientas, kuris kūčiukams suteikia malonų poskonį, atkeliavo iš mano vyro močiutės virtuvės. Tai – tarkuotos citrinų žievelės. Citrinas mėgstu visur kur, tad ir čia man jos dera labai puikiai.
Traškūs ar minkšti, turbūt paklausit? Aš juos kepu vidutinio dydžio, tad išorėje jie traškūs, o viduje – gana minkšti. Bet iš tiesų minkštų ir traškių kūčiukų formulė yra visai paprasta:
- jei formuosite visai mažutėlius ir orkaitėje leisite paskrusti kiek labiau, o vėliau sąžiningai laikysite visiškai sandariame inde, jie tikrai bus traškūs;
- jei formuosite kiek didesnius ir kepsite trumpiau, jie bus minkšti it mažytės bandelės.
Ar jau kepėte šiemet kūčiukus? Ar kepsite? Viliuosi, kad receptu dar spėjau pasidalinti laiku – juk vos kelios dienos beliko iki Kūčių vakarienės.
Lai būna šis laikas pilnas ramybės, tikrumo ir gražių minčių. Jaukaus savaitgalio!
Naminiai kūčiukai su citrinų žievelėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 ¼ stiklinės (310 ml) šilto vandens
1 pakuotės (7 g) sausų mielių
1 valg. š. cukraus
4 stiklinių (560 g) miltų
½ stiklinės (100 g) cukraus
3 valg. š. (30 g) aguonų
2 valg. š. aliejaus
1 nutarkuotos citrinos žievelės
GAMINIMO EIGA
1. Šiltą (bet ne verdantį!) vandenį šluotele sumaišykite su mielėmis ir šaukštu cukraus, kol šie ištirps. Uždenkite rankšluostėliu ir palikite pastovėti kambario temperatūroje 10 minučių. Per šį laiką mielės turi aktyvuotis – paviršius turi suputoti (kitu atveju, reiškia, mielės nėra aktyvios ir nesuveiks pagal paskirtį).
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir aguonas. Centre padarykite duobutę, supilkite aktyvias mieles, aliejų ir suberkite nutarkuotas citrinų žieveles. Išmaišykite ir išminkykite minkštą, glotnią, nelipnią tešlą.
3. Paruoštą tešlą dėkite į trupučiu aliejaus išteptą švarų dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir kambario temperatūroje kildinkite apie valandą, kol tūris padvigubės.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
5. Imkite po gabalėlį tešlos, formuokite plonus volelius ir pjaustykite juos mažais gabalėliais. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami nedidelius tarpelius (jei gabalėliai glausis, kepdami jie sukibs).
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 minučių, kol kūčiukai taps gražiai auksinės spalvos. Kepimo viduryje trumpam atidarykite orkaitę ir pamaišykite, kad keptų tolygiau.
7. Iškeptus kūčiukus atvėsinkite, o tuomet iki patiekiant laikykite sandariame inde.