Pamažu temstantis dangus, baltas sniegas už lango, puodelis vaisinės arbatos. Jaukūs žiemos vakarai. Mėgstu tokius vakarus. Paprastus. Su knyga. Su filmais. Su pokalbiais iki kol akys pradeda merktis. Su nuoširdžiais krizenimais ir kvatojimais, kol plyšta pilvas.
Man atrodo, kad šie metai bus labai geri. Aš jaučiu.
Tik į virtuvę eiti vis dar nenoriu. Rodos, per šventes šiek tiek persistengiau. Tie keturi tortai, du pyragai, kelios rūšys sausainių, saldainiai, triufeliai, meduoliai, likeriai, saldūs ir nesaldūs pyragėliai… kas per daug, tas nesveika. Dabar jau tuo tikrai įsitikinau, todėl – prašau, kai kitais metais, artėjant metų pabaigai, vėl pradėsiu sapalioti apie sausainiais kvepiančius namus, priminkit man, jog tam, kad namai kvepėtų, nebūtina iškepti milijono sausainių. Juk ne desertų skaičiuje yra laimė ir švenčių gerumas, ar ne? Taip ir tik taip. Dabar jau žinosiu. Ir nepamiršiu, pažadu.
O kol kas, kol vėl pagausiu aplinkui lakstantį įkvėpimą, kol atsigausiu, kol vieną rytą prabudus suvoksiu, kad trūksta oro, kaip noriu kept pyragus… su virtuve radom kitokią kalbą. Verdu makaronus su padažais, kepu bulvinius blynus, bulvių plokštainius ir paprasčiausius vištienos kepsnius, ir tepu sumuštinius, kalnus sumuštinių… o šiandien jau dabar svajoju, kaip vakare kepsiu plaktą kiaušinienę. Ir laižysiu pirštus, suprasdama, kaip gera kiekvienąkart iš naujo atrasti nuo vaikystės puikiai žinomus skonius.
Ir, nors saldumynų vis dar negaminu, Jums turiu ką parodyti (man baisu, kad dar ir vasarą rašysiu apie pyragus, keptus per Kalėdas, ir rodysiu nuotraukas, kur pyragų fone – žybsinčios lempelės). Šįkart tai – fantastiški sausainiai. Tikrai puikūs!
Skonis: 10/10. Mums labai labai patiko šie sausainiai. Dėl kelių priežasčių. Pirma, jie yra dvigubi, sutepti su kremu ir labai dailūs, ir vien dėl to gauna kelis balus. Antra, patys šokoladiniai sausainiai yra minkštut minkštutėliai ir net po poros dienų nesukietėja. Trečia, kremas, nors ir su cukraus pudra, tačiau nėra šleikščiai saldus, kaip kas kartais nutinka – jis toks… pats tas. Ir skonis, ir konsistencija – tiesiog puikūs. Na, o bendras šokoladinių sausainių ir kremo duetas vertas dešimtuko.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Smitten Kitchen
Naminiai "Oreos" sausainiai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Šokoladiniams sausainiams:
1 ½ puodelio (210 g) miltų
½ puodelio (65 g) kakavos miltelių
1 arb.š. kepimo miltelių
¼ arb.š. druskos
250 g cukraus
150 g sviesto, kambario temperatūros
1 didelis arba 2 maži kiaušiniai
Pertepimui:
60 g sviesto, kambario temperatūros
¼ puodelio baltojo šokolado
120 g saldaus kondensuoto pieno
2 puodeliai (300 g) cukraus pudros
1 arb.š. vanilės ekstrakto
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius, druską ir cukrų.
3. Kambario temperatūros sviestą išplakite su kiaušiniu. Įmaišykite į miltų mišinį. Išplakite viską iki vientisos masės.
4. Imkite po šaukštą tešlos, drėgnomis rankomis formuokite kamuoliuką tešlos ir šiuos kamuoliukus dėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos, paliekant 5 centimetrų tarpus.
5. Sudrėkinkite rankas vandeniu ir išdėliotus kamuolėlius lengvai paspauskite, kad gautumėte apvalius sausainius.
6. Kepkite apie 9 minutes, tuomet visiškai atvėsinkite.
7. Paruoškite kremą sausainių pertepimui. Ištirpinkite baltą šokoladą garų vonelėje. Kambario temperatūros sviestą išplakite su tirpintu šokoladu ir kondensuotu pienu. Sumaišykite su cukraus pudra ir vanilės ekstraktu iki vientisos masės.
8. Imkite sausainį, ant „blogosios“ pusės dėkite šaukštelį kremo, ir suspauskite kitu sausainiu.
9. Taip sutepkite visus sausainius.
10. Ragaukite su stikline pieno ar arbatos. Skanaus!
26 komentarai
wow! patiko ideja! 🙂
Žiupsneli, ačiū 🙂
Kokie tobuli!
Ėėė, o kur tu rasdavai laiko miegui prieš Kalėdas?
Tik niekur nepamesk tos gerų metų nuojautos, gerai? 🙂
Inga, tobulumui ribų nėra, bet vis tiek labai ačiū 🙂
Gal tame ir problema, kad miegui prieš šventes laiko truputėlį pritrūko… 🙂 Bet nieko, atsigausiu. Ir labai pasistengsiu šitos nuojautos niekur nepamesti 🙂
O jų skonis kaip tikrų oreos?:) man tai jie patys skaniausi sausainiai! bet net nepagalvojau apie naminį variantą:)
Ineta, žinok, ragavau parduotuvinių „Oreos” sausainių kažkada labai seniai… pamenu, kad jie man labai patiko, bet tiksliai skonius palyginti man dabar jau labai sunku. Šie taip pat man labai skanūs, bet ar jie tokie patys, pasakyti negaliu. Kai originaliame šaltinyje radau šį receptą, pavadintą naminiais „Oreos”, prisiminiau, kad kažkada tokių ragavau ir man labai patiko. Pagaminau. Irgi labai patiko, ir taip pavadinau ir aš. 🙂
skaniai atrodo, o kartais šiame bloge nebuvo jau tokiu pačiu sausainių….?
Ne, tikra nebuvo 🙂 Buvo panašūs, kavos sausainiai su baltojo šokoladinio pertepimu (https://www.sauletavirtuve.lt/?p=495), bet jie tikrai skirtingi 😉
Toks gal kvailas klausimas – o cukraus pudrą perki ar gaminiesi namie pati?
Kažkada kažką panašaus gaminau, tik šiek tiek per plonus sausainius padariau ir padeginau (įtariu antras kursas tai buvo, kur orkaitė neturėjo temperatūros rodmens :]] )
Indre, gėda pelėda man, perku. Na, dažniausiai. Kartais – bet retai – maluosi pati.
Na, tą patirtį – orkaitę be temperatūros – turėjau ir aš. Kartais būdavo tikras galvos skausmas. Todėl raginu pamėginti dabar, kai orkaitė jau kita 🙂
Klausimas – ar rutuliukus skardoje reikia visiškai suspausti, ar tik šiek tiek priploti, o sausainių formą jie įgaus kepdami, kai ištirps? 🙂 Ačiū!
Austėja, aš rutuliukus suspaudžiau taip, sakyčiau, vidutiniškai. Jie šiek tiek dar pažemėjo ir paplatėjo, bet ne tiek labai, kaip kad įprasta kitiems sausainiams 🙂
Sveika, issikepiau siu sausainiu, bet man jie kazkodel nepatiko, o va vyrui jie buvo skaniausi, kokius valge naminius sausainius:) Jei kepsiu antra karta, tai tik del to, kad itikciau vyrui:) Jau 100 kartu geriau tavo pyragas su karameles laseliais.
Lina, na, dėl skonio ginčytis tikrai negalima juk, ar ne? 🙂 Džiaugiuosi, kad vyrui patiko 🙂
Mums labai labai patiko šie sausainiukai:) Tik mums kremo buvo gerokai per daug, todėl greitai kepėme dar vieną partiją sausainių ir tuomet buvo kaip tik:)
Vasare, man kremo liko nelabai daug, tik truputis, matyt, storiau tepėm. Bet šaunuoliai Jūs esate, nepatingėjot dar vienos partijos išsikept! 🙂
[…] dar ir dar. Receptą radau Smitten Kitchen, o giliau panarsčiusi interneto gelmėse radau ir Saulėtoje virtuvėje. Pastarojoje man labai patiko pertepimo variantas, todėl būtent jį ir išbandžiau, tik […]
Man kazkas ne taip su tesla buvo, deliojau rutuliukus ant sviestinio popieriaus bet jie visi i viena blyna pavirto kai kepe… o jus kepete formelese ar ant sviestinio popieriaus? Nes labai jau vienodi jusu atrodo nuotraukose… 🙂
Sandra, kepiau ant sviestinio popieriaus – jie praplatėja į šonus, tačiau nesusilieja į vieną didelį blyną; bent jau taip turėtų būti 🙂 Manau, kad bėda per skystoje tešloje – siūlyčiau įberti šiek tiek daugiau miltų 🙂
Sveiki,
o sviestas turi būti tirpintas? Nes man jis neišsimaišo su kiaušiniu. 🙂
Aivile, ne ne ne, jokiais būdais ne tirpintas – kambario temperatūros, minkštas. Tokios konsistencijos jis puikiai išsiplaka su kiaušiniu 🙂
Kiek mazdaug gramu yra 1/4 stiklines sokolado?
Rita, apie 45-50 gramų 🙂
Kepiau. Sausainiai nekaip pirktiniai dar skanesni 🙂
Tik iškepiau per didelius sausainius,bet su daugiau kremo ir pieno stikline nebeliko per vakarą 🙂
Kamile, jei dar skanesni – nuostabu! Labai džiaugiuosi 🙂
Asta, knygoj prie siu sausainiu kondensuoto pieno nera, kaip skaniau, su ar be? 🙂