Per dažnai gyvenime mes laukiame progų. Progos trumpam atitrūkti nuo buities ir pailsėti. Progos ligi soties išsimiegoti. Progos pakviesti mylimąjį į pasimatymą. Progos užsivilkti tą pačią gražiausią suknelę. Progos suruošti vakarienę seniai matytiems ir labai pasiilgtiems. Progos užtiesti stalą linine staltiese. Progos iškepti tortą.
Jei lauksime, kol progos ateis, laukti gali tekti labai ilgai. O štai jei pažiūrėtume iš kitos pusės, visas gyvenimas – vien tik progos. Jos neateina pačios, jos nenukrenta iš dangaus. Tai mes patys, įkvėpimo pagauti, kartais imam ir jas susikuriam.
• Išeinam pasivaikščioti vidury beprotiško pirmadienio.
• Leidžiam sau gerti kavą dešimt minučių ilgiau nei įprasta.
• Pakviečiam į pasimatymą mylimąjį, su kuriuo buitimi dalijamės daugiau nei dešimtį metų; todėl tie pasimatymai – dar svarbesni.
• Parodom liežuvį nesibaigiantiems darbams ir į lovą krentam dar prieš vidurnaktį, nusprendę, kad ir miegas galiausiai gali būti prioritetas.
• Apsivelkam pačią gražiausią suknelę, nors keliaujam tik iki parduotuvės; bet kas gi sakė, kad parduotuvėj negalim sau būti pačios gražiausios?
• Akimirkos žavesio pagauti šventinę vakarienę organizuojam tiesiog savaitės vidury.
• Uždengiam stalą staltiese.
• Iškepam tortą.
Nes tortai nėra tik gimtadieniams, o gerumas – ne tik Kalėdoms. Progų daryti tai, ką norisi, niekad nerasim išspausdintų kalendoriuje prie vardadienių ar mėnulio fazių. Bet patys jas ten įrašyti ten tikrai galime, o kartais nė rašyti nereikia.
Tiesiog imam ir susluoksniuojam tortą. Dabar!
[foto: Avieciu-mangu surio tortas_SUPERGARDEN (17)]
Aš nežinau, kas šiame torte užvis geriausia: ar riešutinis-kokosinis jo pagrindas, maloniai saldus ir tobulos tekstūros (ne kietas, ne per minkštas, šiek tiek birus, tačiau vis dar puikiai laikantis formą), ar skonių pilni, burnoje tirpstantys kreminio sūrio sluoksniai. Pastaruosius – avietinį ir mangų – paruošiau su šaltyje džiovintų „Supergarden“ aviečių ir mangų milteliais. Tai tos pačios tikros uogos ir vaisiai, tik išgarinus iš jų vandenį susmulkinti iki visiškai smulkių birių miltelių; tobulai tinkami vaisių kokteiliams, ledams ar tiesiog graikiškam jogurtui pagardinti. O taip pat, akivaizdu, ir tortams! Sugalvojate, kokio skonio norėtumėte, įmaišote keletą šaukštų į kremą, – ir štai!
Net nežinau, ką dar galėčiau pridurti. Tiesiog – nelaukite progų. Tokiam nuostabiam tortui jų laukti tikrai nereikia.
Nekeptas aviečių ir mangų sūrio tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Kokosiniam-riešutiniam pagrindui:
1 ½ stiklinės (150 g) migdolų miltų
1 stiklinės (190 g) nesūdytų kepintų žemės riešutų
½ stiklinės (50 g) kokosų drožlių
½ arb. š. druskos
¼ stiklinės (80 g) klevų sirupo
4 valg. š. (55 g) kokosų aliejaus
Avietiniam kremo sluoksniui:
250 g maskarponės sūrio
½ skardinės (190 g) saldinto sutirštinto pieno
3 valg. š. (35 g) šaltyje džiovintų „Supergarden“ aviečių miltelių
1 valg. š. klevų sirupo
1 valg. š. citrinų sulčių
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
10 g želatinos
40 ml vandens
Mangų kremo sluoksniui:
250 g maskarponės sūrio
½ skardinės (190 g) saldinto sutirštinto pieno
3 valg. š. (40 g) šaltyje džiovinto „Supergarden“ mango miltelių
1 valg. š. klevų sirupo
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
10 g želatinos
40 ml vandens
Papuošimui:
šviežių aviečių
šaltyje džiovintų „Supergarden“ aviečių granulių
šviežių čiobrelių
citrinų griežinėlių
GAMINIMO EIGA
1. Kepimo formą atsegamu kraštu (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi ar folija, ir ištepkite kokosų aliejumi.
2. Paruoškite pagrindą. Migdolų miltus, kepintus žemės riešutus, kokosų drožles ir druską suberkite į smulkintuvą, ir smulkinkite, kol liks labai maži žemės riešutų gabalėliai. Nemalkite iki miltų ar iki riešutų sviesto tekstūros. Į tą patį smulkintuvą supilkite klevų sirupą ir kokosų aliejų. Dar šiek tiek pasmulkinkite, kol masė taps lipni, ims kibti į rutulį.
3. Paruošta mase išklokite kepimo formos dugną. Paspauskite delnais, kad pagrindas būtų kuo tolygesnis ir tvirtesnis. Atidėkite į šalį, kol paruošite kremą.
4. Paruoškite avietinį kremą. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti.
5. Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite maskarponę, saldintą sutirštintą pieną, aviečių miltelius, klevų sirupą ir citrinų sultis.
6. Atskirame inde elektriniu plaktuvu iki standžių putų išplakite grietinėlę. Neperplakite. Lengvais judesiais įmaišykite į maskarponės kremą.
7. Želatinai išbrinkus, ištirpinkite ją virš garų vonelės. Jokiais būdais neleiskite želatinai užvirti, nes taip želatina praras stingdančias savybes! Ištirpintą šiek tiek atvėsinkite ir lėtai supilkite į kambario temperatūros kremą.
8. Paruoštą kremą supilkite į kepimo formą ant torto pagrindo, paviršių išlyginkite. Palaikykite šaldytuve bent 2-3 valandas, kol sustings.
9. Paruoškite mangų kremą. Kremą paruoškite lygiai taip pat kaip avietinį, tik naudokite šaltyje džiovintus mangų miltelius.
10. Paruošę kremą, supilkite į ant sustingusio avietinio kremo sluoksnio. Paviršių išlyginkite. Palaikykite šaldytuve dar bent 4 valandas ar geriausiai per naktį, kol tortas bus pilnai sustingęs.
11. Papuoškite tortą šviežiomis avietėmis, šaltyje džiovintų aviečių granulėmis ir čiobrelio šakelėmis.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Supergarden“.
#reklama #supergarden
7 komentarai
Miela Asta, o ka ir kaip galima butu panaudot jei pas mus nera tu dziovintu uogu milteliu.
Dalia, galite naudoti ir šviežias avietes bei mangus, tik reiktų atkreipti dėmesį į tai, kad padidėjus kremo tūriui, reikėtų šiek tiek padidinti ir želatinos kiekį 🙂
Užsukau į jūsų tinklaraštį visai netikėtai ir užsibuvau gana ilgai. Kokios nuotraukos ir kaip detaliai viskas aprašyta. 🙂
Ačiū, Gerda, man labai gera ir džiugu girdėti! Tikiuosi, kad užsuksite dažniau 🙂
Sakykite o kaip Jums pats mangų ir aviečių derinys, ar galutiniame variante per daug „nesipjauna” šie vaisiai?
Sveiki. Žadu bandyti šį tortą tik vienas klausimas kaip mangai su avietėmis ar nesipjauna tarpusavyje kad nenutelbtų kuris nors bijau viso skonio?
Monika, galiu patikinti, kad šie du skoniai tarpusavyje dera tiesiog puikiai – kitu atveju tikrai receptu nesidalinčiau 🙂 Tikiuosi, kad išbandysite, skanaus! 🙂