Kaip dainuojama vienoje populiarioje dainoje – „gimiau nei per anksti, nei per vėlai, gimiau pačiu laiku“, – aš pati būtent taip ir manau. Gimiau pakankamai vėlai, kad „Černobylio“ serialo dienų neturėčiau išsaugojusi savo atsiminimuose. Gimiau ir augau laikais, kai mokyklose mokiniams buvo įprasta mokytis, o ne lindėti socialiniuose tinkluose; kai po pamokų knygos viliojo labiau nei telefonai, nes pastarųjų paprasčiausiai nebuvo. Todėl kalbėtis buvo kur kas labiau įprasta nei skrolinti. Gimiau tada, kai negyvenome daiktų pertekliuje ir užaugau mokoma vertinti tai, ką turiu, – gal dėl to ir šiandien mieliau renkuosi saiką ir minimalizmą; man visai nereikia turėti visko, kad užpildyčiau paiką tuštumą kažkur ten giliai viduje. Aš esu dėkinga, kad gyvename laikais, kai informacija ir žinios nėra išskirtinė privilegija; laikais, kai nyksta stereotipai ir vaidmenys, rėmai. O labiausiai džiaugiuosi dėl to, kad šiandien gyvenu pasaulyje, kuriame mokomės vis drąsiau kalbėti jautriomis temomis ir reikšti savo jausmus, mokomės atvira širdimi priimti vieni kitų skirtumus ir galiausiai nebebijome būti netobulais.
Aš žinau, galėtumėte man išvardyti dešimtį priežasčių, kodėl šie laikai nėra tokie jau puikūs. Žinau, kad pasaulyje vyksta dalykai, kurie mažais ar didesniais žingsniais veda prie pragaišties. Žinau. Bet imu tikėti, kad žvilgsnis į įkvepiančius, teigiamus, džiuginančius dalykus gali daugiau nei liūdnas šniurkščiojimas, žilų plaukų skaičiavimas ar bandymai nuspėti bloga žadančią ateitį. Juk tai teigiama energija yra toji, kuri veda link pokyčių. Tų, kurių pradžia ir esame mes patys. Mažais žingsniais. Nuoširdžiai. Sąmoningai.
Todėl taip, man tikrai taip atrodo. Gimiau nei per anksti, nei per vėlai. Gimiau pačiu laiku.
Vadinu šį tortą savaitgalio desertu, nors galėčiau vadinti ir savo gimtadienio tortu. Beveik. Taip ilgai saugojau šį receptą, ketindama pagaminti savo trisdešimt pirmajam, kad galiausi neiškentusi pagaminau anksčiau – kitam, ne savo, gimtadieniui. Ir ne tik tortus šiemet kepu anksčiau nei ketinusi; dovanos (o, kokios tai dovanos!) irgi pas mane šiemet atkeliauja anksčiau.
Pati pirmoji iš keramikės Mildos atkeliavo ši „MILDÙ“ rankų darbo lėkštė, kurioje ir puikuojasi tortas – rusvų ir kremiškai šviesių atspalvių, tvirto ir storo molio. Žinot, kaip būna – tiesiog mano, tiesiog man. Puikiausiai dera prie mūsų namų ir prie visų mano desertų.
Tuomet po ilgo ir jaukaus pokalbio su Diana iš „Adatytės“ į mano spintą atkeliavo ir tobula lininė suknelė. Ir vėl – žemiškos tamsiai žalios miško spalvos, tokia, kokios labai seniai norėjau. Dėvėčiau kiekvieną mielą dieną, tokia man ji miela!
O kur dar mano pačios dovanos sau – pagaliau, pagaliau pakeliui pas mane dirbtinis apšvietimas fotografavimui. Myliu natūralią šviesą, bet kai fotografija tampa ne tik pomėgiu, bet ir darbu, kartais tiesiog negalima sau leisti, kad saulė ar debesys diktuotų darbo valandas, šypt. Todėl čia pat žadu sau dar vieną dovaną – kibt į mokslus! Tikiu, kad šaknys šįkart visai nebus karčios, o vaisiai – net ypatingai saldūs!
O gimtadienis, tiesa, dar nė neatėjo. Dar turiu kelias dienas bepraeinančių metų apmąstymams, ateinančių metų vizijoms ir palinkėjimams sau susirašyti. Dar turiu laiko ir naujam gimtadienio tortui sukurpti, o kol kas dalinuosi su jumis šio torto – puikaus Tiramisu sūrio torto – receptu. Tegul nuotraukos kalba už mane, bet jei jos neįtikins, aš galiu dar ir dar kartą pakartoti: jei mėgstate kavą, jei mėgstate tiramisu, jei mėgstate nekeptus sūrio tortus… jums labai patiks! Ir visai nereikia laukti gimtadienio, kad jį pagamintumėte – galite tą padaryti nors ir… taip, šiandien!
Nekeptas Tiramisu sūrio tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Kavai:
1 stiklinės (250 ml) karšto vandens
2 valg. š. tirpios juodos kavos
Pagrindui:
150 g sausainių (pvz., „Selga“)
60 g tirpinto sviesto
Sūrio kremui:
350 g „Philadelphia“ tepamojo sūrio (21,5 % rieb.)
250 g maskarponės sūrio
1 ½ stiklinės (180 g) miltelinio cukraus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės (35-36 % rieb.)
1 valg. š. (10 g) želatinos
biskvitinių sausainių („damų pirštelių“, angl. ladyfingers)
kakavos
Šokoladiniam glaistui:
100 g juodojo šokolado
100 ml riebios grietinėlės (35-36 % rieb.)
1 valg. š. pieno
Papuošimui:
biskvitinių sausainių („damų pirštelių“, angl. ladyfingers)
juodojo šokolado
grietinėlės
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite kavą. Karštame vandenyje ištirpinkite juodos kavos granules. Tris valgomuosius šaukštus paruoštos kavos supilkite į kitą nedidelį dubenėlį ir atidėkite į šalį.
2. Paruoškite pagrindą. Sausainius suberkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki visiškai smulkių trupinių. Supilkite tirpintą sviestą ir dar šiek tiek pasmulkinkite, kol sviestas įsimaišys į trupinius ir gausite lipnią masę. Šia mase tolygiai padenkite kepimo formos atsisegančiais kraštais (18 cm skersmens) dugną. Paspauskite delnais, kad pagrindas būtų tvirtesnis. Dėkite į šaldiklį ir palaikykite jame 30 minučių.
3. Paruoškite sūrio kremą. Į dubenį sudėkite „Philadelphia“, maskarponę ir plakite elektriniu plaktuvu kelias minutes, iki purios masės. Suberkite miltelinį cukrų ir dar kartą išplakite, kol cukrus įsimaišys į sūrį.
4. Į kitą dubenį supilkite šaltą grietinėlę. Išplakite elektriniu plaktuvu iki minkštų putų ir įmaišykite į sūrio ir cukraus masę.
5. Želatiną suberkite į nedidelį indelį su trimis šaukštas paruoštos kavos. Palikite penkioms minutėms, kol želatina ištirps. Tuomet ištirpinkite virš garų vonelės. Neleiskite želatinai užvirti!
6. Į ištirpintą šiltą želatiną įdėkite porą šaukštų sūrio kremo masės ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Nedelsiant supilkite ją į dubenį su sūrio kremu ir išplakite elektriniu plaktuvu iki vientisos masės, kad želatina tolygiai pasiskirstytų visame kreme. Viską darykite kuo greičiau, kad želatina nepradėtų stingti ir paruoštas kremas būtų visiškai vientisos glotnios konsistencijos.
7. Surinkite tortą. Pusę paruošto kremo supilkite ant sausainių pagrindo. Ant kremo vienu sluoksniu išdėliokite biskvitinius pirštelius, porai sekundžių įmerktus į paruoštą atvėsintą kavą. Apibarstykite sausainius trupučiu kakavos ir paskleiskite ant jų visą likusį sūrio kremą. Paviršių išlyginkite.
8. Dėkite paruoštą tortą į šaldytuvą ir palaikykite per naktį ar mažiausiai 12 valandų.
9. Papuoškite tortą. Iš pradžių išimkite tortą iš kepimo formos. Aštriu peiliu atsargiai apipjaukite torto kraštus, atsekite ir nuimkite kepimo formos bortelį. Pakišę mentelę ar platų peilį po torto pagrindu, atsargiai jį kilstelėkite ir perkelkite ant lėkštės ar padėklo.
10. Dėkite tortą atgal į šaldytuvą.
11. Pasiruoškite šokoladinį glaistą. Į dubenėlį sudėkite gabalėliais sulaužytą juodąjį šokoladą, supilkite grietinėlę ir pakaitinkite mikrobangų krosnelėje porą minučių, vis išimdami ir pamaišydami kas 30 sekundžių, kol gausite vientisą šokoladinį kremą. Įpilkite ir įmaišykite vieną valgomąjį šaukštą pieno. Šiek tiek atvėsinkite, tačiau neleiskite pradėti stingti.
12. Du trečdalius šokoladinio glaisto lėtai kuo tolygiau užpilkite ant torto viršaus. Palikite pastovėti 20 minučių, kol glaistas apstings.
13. Biskvitinių sausainių vidinę pusę aptepkite likusiu šokoladiniu glaistu ir išdėliokite aplink tortą vertikaliai, glausdami aplink tortą prie jo krašto. Lengvai paspauskite delnais. Apjuoskite špagatu, suriškite ir laikykite šaldytuve, kol patieksite.
Recepto šaltinis: El Mundo Eats
4 komentarai
O jei vietoje sausainio pagrindo daryti tų pačių damų pirštelių pagrindą (na išdėti juo tiesiog)? Paprastai man nelabai patinka tie sausainių+sviestas pagrindai.
Irma, „damų piršteliai” linkę labai sumirkti – naudoti pagrindui jie tikrai netinkami, taps per daug minkšti ir sutižę. Vietoje sausaininio pagrindo galite išsikepti ploną biskvitą 🙂
kokiomis proporcijomis darot šokoladinį glaistą?😊
Šokoladiniam glaistui:
100 g juodojo šokolado
100 ml riebios grietinėlės (35-36 % rieb.)
1 valg. š. pieno