Dvylika dienų iki Kalėdų. Kartais jaučiu, kaip ima truputį svilti padai – pirmą kartą sutiksim Kalėdas visai kitaip, o neatsakytų klausimų dar likę labai daug. Ar kalnuose bus sniego? Ar trobelė bus pakankamai erdvi, kad visi sutilptume? O kaip dėl virtuvės – kiek viščiukų pavyks sutalpinti į vieną orkaitę? Dar svarbiau, ar sutilpsim mes – penkios šeimos moterys – vienoje virtuvėje? Ir ar nesusipešim dėl to, kurį pyragą kepti pirmą?
Truputį juokauju, žinoma, nors išmintingas žmogus čia pat palinksėtų galva: kiekviename juoke yra krislas tiesos. Galbūt, šypt. Bet kol iki neeilinio mūsų šeimos nuotykio liko dar kiek daugiau nei savaitė, pagyvenkim šia diena. Tik apie pyragus vis tiek pakalbėkim, gerai?
Jei tektų rinktis vieną iš dviejų, – saldų ar nesaldų pyragą pasirinktumėt?
Aš, akivaizdu, dažniau gaminu, fotografuoju ir pasakoju apie saldžius. Bet pastaruoju metu, širdžiai apsalus nuo visų prieškalėdinių kepinių, retomis akimirkomis net imu suprasti visus, kuriems „o man geriausias desertas yra lašiniai“. Anksčiau tik nepatikliai gūžtelėdavau pečiais, nes – o kaip taip gali būti? Šiandien jau sąmoksliškai mirktelėčiau akį – viena koja esu tam pačiam klube, kas galėjo pagalvot!
Todėl ir šiandien čia, saulėtoje virtuvėje, kviečiu trumpam atsikvėpti nuo visų saldėsių (prie jų dar sugrįšim, pažadu!) ir išsikepti nesaldų pyragą.
Tiesa, lašinių šiam pyrage nerasit, bet rasit lašišos ir kietojo sūrio, keptų svogūnų, česnakų ir trumpai apvirtų brokolių. Tai vienas tų universalių receptų, kuris puikiausiai tiks ir pirmadienio vakarienei, ir artėjančių švenčių stalui. O kalbant apie jas – septynmyliais šuoliais artėjančias šventes ir jų vaišes – įkvėpimo pasisemti užsukit į „Lidl Lietuva“ parduotuves. Ypatingų, gurmaniškų, išskirtinių „Deluxe“ produktų asortimentas nuo šiandien pasipildė naujais pasiūlymais, tarp kurių: jūros gėrybių rinkiniai, „Parmos“ kumpis, jautienos kepsniai, šukučių kepsneliai padaže, saliamis su lazdynų riešutais, „Burrata“ sūris ir visa eilė ragavimui jau paruoštų desertų, nuo itališko „Torrone“ iki citrininio sūrio pyrago. Šis sąrašas tikrai ne baigtinis, visą „Deluxe“ asortimentą galite peržiūrėti ČIA. Didelė dalis šių produktų skirta palengvinti šventinių patiekalų paruošimą, kita dalis – gali tapti puikiomis gardžiomis dovanomis.
Šios savaitės „Deluxe“ asortimente rasite ir škotiškų lašišų filė, ir kietojo „Grana Padano“ sūrio. Turbūt jau suprantate, kur link čia kalbą suku – link labai, labai skanaus (nesaldaus!) pyrago recepto.
Išbandykite! Gal jau šiandien, o gal per šventes?
Nesaldus pyragas su lašiša, brokoliais ir kietuoju sūriu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
½ arb. š. druskos
1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
115 g šalto sviesto
2-3 valg. š. šalto vandens
Įdarui:
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
½ poro
2 skiltelių česnako
½ brokolio
200 g sūdytos lašišos filė
4 kiaušinių
¾ stiklinės (190 ml) riebios grietinėlės
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
ryšelio šviežių krapų
150 g kietojo „Grana Padano“ sūrio
Patiekti:
šviežių gražgarsčių
sūdytos lašišos filė
citrinų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską ir prieskonines žoleles. Sudėkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol gausite trupinius. Įpilkite šalto vandens ir išminkykite minkštą tešlą.
2. Išklokite tešla 25 cm skersmens kepimo formos dugną ir sieneles. Subadykite tešlą šakute ir palaikykite šaldytuve apie 30 minučių, kol paruošite įdarą.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
4. Paruoškite įdarą. Įkaitintoje keptuvėje šlakelyje aliejaus pakepinkite smulkintus svogūnus ir porus, kol suminkštės. Suberkite smulkiai kapotus česnakus ir pakepinkite dar minutę. Nuimkite nuo ugnies.
5. Brokolį išskaidykite žiedynėliais ir trumpai apvirkite pasūdytame vandenyje, kol šiek tiek suminkštės. Nukoškite ir nusausinkite.
6. Į atšaldytą tešlos krepšelį dėkite ir tolygiai paskleiskite keptus svogūnus ir česnakus, brokolius, tuomet – lašišos gabalėlius.
7. Kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, pipirais, smulkintais krapais ir kietuoju sūriu. Supilkite į tešlos krepšelį ant daržovių ir lašišos.
8. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 60 minučių, kol įdaras sutvirtės ir pyragas bus iškepęs. Jei viršus ima skrusti per greitai, uždenkite pyragą lakštu folijos ir kepkite toliau.
9. Patiekite su šviežiomis gražgarstėmis, lašišos ir citrinų gabalėliais.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama #lidlietuva #LidlPartnerystė #Deluxe
3 komentarai
Nuostabaus skonio! Ka tik dviese su vyru puse pyrago vienu prisedimu suvalgem😅 as tik vietoj poro dejau saliera.
Sveiki,
Ar galima tešlos krepšelį šaldytuve laikyti per naktį?
Taip, galima 🙂