Neturiu tam laiko. Kaip dažnai šie žodžiai išsprūsta iš lūpų jums, kaip dažnai juos išgirstate iš aplinkinių? Kartais man tikrai atrodo, kad mes visi neturime laiko – kažkur jis ištirpsta, pranyksta ir telieka tos kelios minutės ryte ar vakare, kai galime pasiguosti sau ar kitiems, kad laiko mes neturime. O tada prasideda dar viena nauja diena, per kurią bėgame ir lekiame, bandydami sudėlioti pliusus prie suplanuotų darbų ir reikalų, prie pareigų ir kitų mažmožių, kurių kiekvienam reikia mūsų laiko. Taip, to paties laiko, kurio mes neturime.
Ar tik nebus taip, kad tasai „neturiu laiko“ yra tarsi ne problema, kurią būtų galima spręsti, o tiesiog gyvenimo būdas? Kai mums lyg ir pakanka laiko paklausti „kaip sekasi?“, bet neturime jo pakankamai, kad galėtume ar norėtume išgirsti atsakymą. Kai turime laiko prisėsti šalia savo vaiko, bet neturime jo tiek, kad atitrauktume akis (ir mintis) nuo mirgančių ekranų. Kai lyg ir turime laiko valgyti, bet net nemanome jo skirti pasirinkimui, įvertinimui ar juolab gaminimui.
Labai nemažai metų aš buvau įpratusi būti nešama srovės, plaukti paviršiumi – mutitaskindama, besistengdama būti čia ir ten vienu metu, nuolat jausdama laiko trūkumą. Dabar aš nebenoriu plaukti vandens paviršiumi – aš noriu nerti gilyn. Išjausti, patirti; atrasti, kas man iš tiesų yra svarbu, ir visada tam turėti laiko.
Maistas yra tik viena smulkmena iš šimtų kitų, esančių aplink mus; bet taip jau yra, kad man maistas yra labai svarbus. Mano galva, laiko geram maistui – kaip ir miegui, kaip ir kvėpavimui – tiesiog turi būti.
Aš pati, tapusi mama, netrukau suprasti, kad neretai kur kas labiau aš reikalinga ant žaidimų kilimėlio nei virtuvėje; ir čia prioritetams sudėlioti tikrai neprireikė daug laiko. Tačiau dėl to man maistas netapo mažiau svarbus. Būsiu nuoširdi, trumpą laiką tikrai galvojau, kad koks gi skirtumas? Ir tuomet mūsų virtuvės spintelėse vietos rado net bomžpakiai (užpilamos sriubos iš pakelių)… Nėra kuo didžiuotis, tiesa? Ką gi, bent jau mano kasdienybėje netrūksta dalykų, kuriais galbūt ir negalėčiau didžiuotis, toks jau tas gyvenimas ir nenudailinta realybė.
Bet mano kūnas ir protas netruko priminti – esi ir jautiesi taip, kaip valgai. Todėl dabar aš vėl turiu laiko – esu linkusi verčiau pergudrauti save nei artėjant pietų metui likti vien tik su trapučiu rankoje. Juk puikiai žinau, kad alkana aš lygu irzli, pikta, nelaiminga aš. Gal ir ne kasdien turiu laiko pietų gaminimui vidury dienos, bet visada jo turiu pakankamai, kad rytojumi pasirūpinčiau jau šiandien.
O galiausiai, galbūt tarp „neturiu laiko“ ir „turiu laiko“ yra tik mūsų sprendimai? Kartais jų gali prireikti kūrybiškesnių, kartais gali tekti eiti į kompromisą su savimi, o kartais – atvirai savęs paklausti, ar tikrai viskam reikia mūsų laiko? Gal iššvaistome jį ten, kur nebūtina; tiems, kas to nevertina; tam, kas mums nėra svarbu?
Labai daug dalykų tampa sunku pastebėti ir suprasti, vos tik įsisukame į rutiną. Galbūt atviras pokalbis su savimi yra pirmasis dalykas, kuriam kiekvienas turėtume atrasti laiko? Tam, kad atsakius sau į klausimus, visada turėtume laiko tiems dalykams, kurie kiekvienam iš mūsų iš tiesų yra svarbūs.
Jei skaitote šį įrašą, tikriausiai esate vienas iš tų, kuriems maistas, kaip ir man, yra labai svarbus. Ir tuomet aš džiaugiuosi, galėdama su jumis pasidalinti dar vienu receptu, kurį, tikiuosi, norėsite išmėginti savo virtuvėje.
Geltoną pietų dėžutę galite įsigyti: www.e-sauletavirtuve.lt
Skonis: 9/10. Šios salotos, kaip ir daugelis kitų sočių salotų, praturtintų sėklomis ar grūdais, – idealus pasirinkimas, kai reikia pasirūpinti pietumis ar vakariene ne tik šiandienai, bet ir rytojaus dienai. Jų nereikia šildyti, jos yra itin maistingos, sočios ir, žinoma, tai ne mažiau svarbu – jos labai skanios. Drąsiai galite pasiruošti jų ir daugiau, nes laikomos šaldytuve, sandariame indelyje, jos išliks puikios ir kitą, ir dar kitą dieną. Jei žinote, kad artėja metas, kai tikrai neturėsite laiko ruošti maistą ar net galvoti apie maistą, pabūkite gudrūs ir pasirūpinkite savimi iš anksto.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Chelsea’s Messy Apron
Saldžiųjų bulvių, vištienos ir bolivinės balandos salotos
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
150 g bolivinės balandos sėklų (kynvos)
1 avokado
100 g špinatų
1 valg. š. lukštentų kanapių sėklų
poros saujų džiovintų spanguolių
½ orkaitėje keptos vištos krūtinėlės (pagal mėgstamą receptą)*
Padažui:
2 valg. š. baltojo vyno acto
4 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 arb. š. garstyčių
½ citrinos sulčių
1 tarkuotos česnako skiltelės
1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių
* puikiai tinka likučiai, jei vakar kepėte vištieną orkaitėje, tačiau visos nesuvalgėte.
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros.
2. Nedideliais kubeliais supjaustytas saldžiąsias bulves sumaišykite su šaukštu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos, džiovintomis itališkomis žolelėmis. Vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol suminkštės. Atvėsinkite.
3. Bolivinės balandos sėklas kelis kartus perplaukite vandeniu, kitaip gali būti karstelėjusios. Puode užvirinkite 3-4 didesnį tūrį vandens, suberkite bolivinę balandą, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15-20 minučių, kol suminkštės, taps beveik skaidrios ir atsiskirs jų „uodegėlės“. Nupilkite likusį vandenį ir uždengtame puode palikite dar apie 10 minučių. Atvėsinkite ir atvėsusias išmaišykite šakute („išpurenkite“).
4. Dubenyje sumaišykite atvėsusias bolivinės balandos sėklas, saldžiųjų bulvių kubelius, kubeliais pjaustytą avokadą, špinatų lapelius, lukštentas kanapių sėklas, džiovintas spanguoles. Pasmulkintą vištieną galite įmaišyti į salotas arba patiekti atskirai.
5. Paruoškite padažą. Visus salotų padažui skirtus ingredientus sudėkite į stiklainėlį, jį sandariai užsukite ir gerai supurtykite, kol gausite vientisos konsistencijos padažą.
6. Apšlakstykite salotas paruoštu padažu ir patiekite.
2 komentarai
Kaip tik ieskau patiekalu ilgesniai kelionei automobiliu!???? skamba puikiai!???? Bet jei salotas valgysim tik rytojaus diena,kada uzpilti padaza????? ar galima jau is vakaro?o jei neuzpilsiu pajuoduos gi avokadas????♀️ Bet jei uzpilsiu ar nepavandenis?????
Do, suprantu, kad atsakau labai per vėlai, atsiprašau, bet vis tiek atsakysiu – gal kam nors kada nors pravers. Aš padažą pilčiau tik prieš patiekiant, o pačias salotas vardan avokado apšlakstyčiau šlakeliu citrinos sulčių iš karto 🙂