Ruduo. Kai žolė po obelimi tampa raudona nuo žemyn bumbsinčių obuolių, supranti – jau ruduo. Tas, kuris paprastai ateina tyliai, nelauktai ir netikėtai. Nuspalvina žemę tūkstančiai margaspalvių medžių lapų, nubarsto naktinį dangų daugybe žvaigždžių ir sugrąžina į namus kepamų pyragų kvapą.
Ruduo. Kartais truputį saulėtas, kartais lietingas. Vakarais priverčiantis įsisupti į šiltesnį megztuką ir užsikaisti arbatinį.
Ar gali būti tikresnių rudens malonumų nei puodelis kvapnios arbatos ir gabalėlis obuolių pyrago? Kol žolė dar žalia, o popietės šiltos, taip gera šiomis skaniomis akimirkomis mėgautis gryname ore, išsitiesus ant pievos, saule švelniai glostant skruostus… Kartais akimirką norisi sustabdyti labiau nei visada.
Skonis: 10/10. Nepaprasto minkštumo ir gardumo tešla! Tik paviršius pyrago trupučiuką trapesnis, tačiau tai jam suteikia tik dar vieną papildomą balą! Aromatingas, gausiai obuolinis, tirpstantis burnoje – šis pyragas tikrai gali tapti vienu iš geriausių obuolių pyragų Jūsų rudens kolekcijoje.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? A Spoonful of Sugar
Obuolių pyragas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
100 g sviesto
110 g cukraus pudros
1 kiaušinis
150 g miltų
1 arb.š. kepimo miltelių
1 valg.š. pieno
Obuolių įdarui:
800 g obuolių, nuluptų ir supjaustytų
1 valg.š. sviesto
1/2 arb.š. cinamono
1 valg.š. rudojo cukraus
Trupiniams:
185 g miltų
1 arb.š. kepimo miltelių
125 g sviesto
165 g cukraus pudros
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C. Kepimo popieriumi ištieskite 20×30 cm dydžio kepimo indą.
2. Paruoškite pyrago pagrindą: elektriniu plaktuvu išplakite sviestą ir cukrų iki kreminės konsistencijos.
3. Įmuškite kiaušinį ir išplakite.
4. Suberkite miltus, kepimo miltelius, supilkite pieną. Išmaišykite iki vientisos masės.
5. Paruoškite obuolių įdarą: obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais (recepte pateiktas svoris – jau sutvarkytų obuolių).
6. Obuolius, sviestą, cinamoną ir rudąjį cukrų sudėkite į keptuvę. Kaitinkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, kol obuoliai taps minkšti. Leiskite atvėsti.
7. Paruoškite trupinius: sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų dubenyje.
8. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir trinkite tarp pirštų tol, kol neliks sausų miltų – gausite stambius, lipnius trupinius.
9. Paruoštą pyrago pagrindo tešlą tolygiai paskleiskite ant kepimo indo dugno. Ant viršaus paskleiskite atvėsusią obuolių masę. Galiausiai viršų apibarstykite trupiniais.
10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių arba kol gražiai apskrus. Skanaus!
46 komentarai
Yesss, kaip tik to ir ieškojau! 😀 einu gamint 😀
Karolina, ir kaip? 😀
Labai visiems patiko 🙂 su ledais fantastika!
Rodos, tinkamiausias receptas pirmai rudens dienai 🙂
Diana, obuolių pyragai, manau, idealiai tinkami visoms rudens dienoms… 🙂
Išbandžiau,pyragas nuostabus, trys sluoksniai kiekvienam skoniui. Vidury obuoliai it karamelizuti, viršutinis sluoksnis labai skanus paskrudęs, apačia tik kiek sukritusi, nes manau daugokai sulčių iš obuolių keptuvėje išsileido.
Ačiū už receptą 🙂 Nusėdo į mano užrašų knygelę ir bu sne kartą kartojamas 🙂
Raselita, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Jei obuoliai išleidžia labai labai laaaabai daug sulčių, galima jas šiek tiek nupilti ir viskas bus čiki 🙂
Ar jis skoniu nepanašus į pyragą ‘obuolių ruduo’?
Asta, na, ne, „Obuolių ruduo” yra kitoks pyragas, ir skoniai jų skiriasi 🙂
Kepiau, labai skanus, neliko per pusvalandi:) karstas labai skanus, manau butu dar skaniau ji valgyti dar silta su ledais.
Giedre, labai smagu, kad pyragas patiko! 🙂
Jau garuoja ant stalo! Dariau su mažais nukrypimais – trupinius ruošiau su ruduoju cukrumi ir be kepimo miltelių, nes cukraus pudros užteko tik pagrindui. Mano obuoliai nebuvo itin sultingi, todėl apatinis sluoksnis iškilo. Patiko, bet tikėjausi šiek tiek kitokio.
Vilma, manau, šiam pyragui iš tiesų vidutiniškai sultingi obuoliai, kurie sukepa į labiau vientisą obuolių masę, tačiau pagrindas nuo jų neperšlampa ir nevirsta koše.
va cia tai pyragas ! 🙂
tik kita karta desiu maziau cukraus ,nes man per saldu siek tiek …tik dar neissiaiskinau ar trupiniai per saldus ,ar pagrindas 😀
pradzioje nusigandus buvau ,kad labai plonas pagrindas ,nes teslos mazokai man gavosi ,bet visgi viskas finale -puiku 🙂
zodziu ,kartosiu dar ne karta ,nes iprastiniai obuoliu pyragai jau pabode .. 🙂
Daiva, labai džiaugiuosi, kad pyragas taip patiko, kad bus kartojamas 🙂 Ačiū už gerus žodžius 🙂
Mmmm kaip skaniai atrodo… gaila, negaliu issikepti siuo metu 🙁 ruduo be obuoliu pyrago visai ne ruduo. pas mus aplinkui tiek daug obelu, bet kazkaip dar palaukti reikia, kol sunoks obuoliai 🙂
Brigita, tikra tiesa – neįsivaizduojamas ruduo be gardžiai kvepiančių obuolių pyragų. Mmm… Liūdna, kad negali suktis pyragais kvepiančioje virtuvėje ir kurti gardžių stebuklų 🙁
O kokio mazdaug tirstumo mase apacios turejo gautis? 🙂
Siandien gaminau 🙂
skonis super, bet man apacia tokia plona gavosi, kad net nesijaucia jos… kaip kosyte atrodo
tikiuos pastoves ir rytoj apstings 🙂
Toma, pyrago pagrindo tešla vidutinio tirštumo, tačiau paskleidus kepimo inde, sluoksnelis gaunasi plonas. O iškepus, kaip matosi nuotraukoje, pagrindas šiek tiek pakyla, tampa storesnis ir tikrai pakankamai tvirtas, ne skystas. Manau, gali būti, kad obuoliai buvo labai labai sultingi, ir sultys persigėrė per visą pyrago pagrindą – todėl ji ir virto košele.
Tęsiu tavo receptų taikymus savo virtuvėj, kadangi ruduo – obuolių iš sodų metas, sunku sugalvot, kur juos realizuot, ir visai negaila dėt į pyragus :))
Šiaip skanumėlis, abi tešlos išėjo skirtingos, obuolių tikrai netrūksta, kaip ir cukraus – manau, ne visiškiems smaližiams rekomenduočiau dėt mažiau cukraus į trupinių tešlą.
Skanus obuolinis pyragas, tešla tokia trapi, ypač viršus. O kadangi mėgstu dar karštus pyragus valgyti, tai karštas trupėjo dar labiau. Na pagal komentarus pamažinau cukraus pudros kiekį, t. y. pakeičiau miltais, kad nepasikeistų tešlos tirštumas. taigi pagrindui cukraus pudros dėjau 70 g, o miltų-190 g, o trupiniams 80 g cukraus pudros ir 270 g miltų. Saldumo mums netrūko, nors obuolius naudojau antaninius, t. y. jie labai rūgštūs. Išvis antaniniai čia nepamainomi, jų gera rūgštelė, ir sulčių jie visai nepaleido. Kepsiu dar nekartą, ypač kai turėsiu antaninių. Tiesa kepiau 60 min, prie 160 C, forma 20*30 cm. Dėkui ir rekomenduoju.
Tiesa, trupinių tešla man nesulipo į trupinius, o liko sausų miltų, tai teko pridėti dar 30 g sviesto
Leta, nėra už ką 🙂 Smagu girdėti, kad patiko 🙂
Egle, džiaugiuosi, kad pyragas patiko 🙂
Puikus pyragas, kuris padėjo reabilituotis prieš mamą, kad ir aš moku kažką skaniai pagaminti 🙂
Živile, puiki žinia! Džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Kaip ir daugelis obuolių pyragų, jis itin skanus karštas. Išrankusis, kantriai stebėjęs pyrago kepimo procesą nuo pat obuolių pjaustymo, įgijo teisę į pusės jo išsivežimą. Tokio noro išreiškimas – aukštas teigiamas įvertinimas.
Džiaugiuosi, kad pyragas nusipelnė aukštų teigiamų įvertinimų! 🙂
O nieko tokio jei cukraus pudra pakeisciau paprastu cukrumi?
Ieva, žinoma, galima naudoti ir paprastą cukrų. Tik labai gerai išplakit su sviestu iki purios ir baltos masės 😉
Vis delto kepiau su cukraus pudra,pyragas jau orkaiteje, bet turiu klausima ar tikrai tik vieno kiausinio tereikia? Nes man ji visiskai nelipo i vientisa mase su vienu, tai dar su kiausinius pridejau, tada tesla vientisa patapo. Gal kazka ne taip dariau? Laukiu rezultato, tikiuos nebusiu pridirbus ko nors :))
du* kiausinius
Ieva, manau, kad viskas bus (t.y. buvo) puikiai, ar ne? 🙂 Kiaušinių dydžiai gali skirtis, gal jūsiškiai buvo labai mažučiai, o mano – didelis labai 🙂 Svarbiausia, kad pavyko pasiekti reikiamą konsistenciją 🙂
Taip, visi gyre pyraga ir viskas gerai pavyko, dar karta aciu uz recepta ! Kai norisi ko nors skanaus visada zinau,kad uzejusi i Jusu blog’a ka nors rasiu… 🙂
Ieva, man labai miela skaityti ir girdėti, kad viskas pavyko puikiai. Ačiū! 🙂
Puikus pyragas, šį savaitgalį kepiau jau antrą kartą. Kadangi pirmą kartą kepant, obuoliai buvo kietoki, šįkart juo truputį patroškinau ant keptuvės ir dar pridėjau razinų (kadangi jas labai mėgstu ir dedu kur tik įmanoma:)). Buvo tobula, visiems labai patiko. Ačiū Asta už puikius receptus.
Viktorija, tikrai nėra už ką 🙂 Ačiū Tau, kad išbandai ir pasidalini įspūdžiais 🙂
Visada kepu si pyraga, kai norisi kazko ipatingo. Jis toks ivairus, toks turtingas, toks pasakiskai nuostabus, niekada nenuvilia!
P.s. jau isigijau knyga, ji puiki!
Evelina, ačiū už gražius žodžius pyragui, džiaugiuosi, kad patinka 🙂 Ir tikiuosi, kad knyga padovanos taip pat daug skanių bei saldžių popiečių! 🙂
Labai patiko pyragas, purus, skalsus, vertas kartoti dar ir dar karta 🙂
Rūta, man labai smagu girdėti, ačiū 🙂
Vaikai vadina šį pyragą tortu 😉 retai kokį pyragą kepu daugiau kaip vieną kartą, bet šitą jau kokius 4 kartus 😀
Ačiū!
Dieviškai skanus! Kartosiu Ir kartosiu! Tik kažin ar galima pagrinda daryti iš dvigubos normos?
Monika, labai džiaugiuosi girdėdama! 🙂 Žinoma, galite improvizuoti su normomis, tik kepdama atkreipkite dėmesį, jog keisis ir kepimo laikas 😉
Puikus pyragas! Vakar keptas, ir suvalgytas:)
Jurga, džiaugiuosi, kad patiko, ačiū! 🙂