Yra dalykų, kurie niekad nepabosta, kurių niekad nebus per daug. Dalykų, kurie vi-sa-da džiugina. Pataisykit mane, jei klystu, bet obuolių pyragai rudenį – ir laimė, ir meilė! Viskas sutelpa juose, kvepiančiuose cinamonu ir jaukiais, visad laukiančiais namais.
O jei dar su puriu kreminio sūrio sluoksneliu. Su dosniu žiupsniu cinamono, kruopščiai nutarkuota citrinos žievele. Su traškiais migdoliniais trupiniais.
Pasičepsėdami, kartais net užsimerkę iš skanumo, iki paskutinio mažo trupinėlio, – štai taip mes valgom obuolių pyragus. Atrandam akimirkas, kuriose paskendus ruduo tikrai rodosi pats gražiausiais metų laikas.
Man nuostabiai patiko mintis, užrašyta planuotėje:
„Nesielk taip, lyg gyvenimas truktų tūkstančius metų.“
Marcus Aurelius
Gražūs ir įkvepiantys žodžiai pradėti kiekvienai dienai, tiesa? Juk kiekvienas metų laikas vertas glėbio priežasčių juo džiaugtis, jį švęsti. Juk kiekviena diena gali būti verta gardžiausio obuolių pyrago!
Šį nuostabų, labai skanų pyragą gaminau su „Philadelphia Original“ kreminiu sūriu . Nesumeluosiu, būtent jis ir yra šio pyrago paslaptis, nes:
- kreminio sūrio sluoksnis yra idealiai lygios tekstūros, švelnus, purus, minkštas ir tikrų tikriausiai tirpstantis burnoje;
- tokiuose pyraguose man labai patinka storesnis kreminio sūrio sluoksnis, todėl naudojau visas tris pakuotes – jei tiek atrodo per daug, tikrai pakaks ir dviejų;
- „Philadelphia Original“ yra idealaus riebumo kreminis sūris – pyragas nėra gaivus, tačiau nėra ir riebus; idealiai jaukus ir rudeniškas!
Kviečiu išsisaugoti receptą, išbandyti ir pasidalinti įspūdžiais. Ačiū!
Obuolių pyragas su kreminiu sūriu ir traškiais migdoliniais trupiniais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. vanilinio cukraus
120 g sviesto, kambario temperatūros
Kreminio sūrio sluoksniui:
3 pakuočių (600 g) „Philadelphia Original“ kreminio sūrio
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
3 valg. š. (30 g) kukurūzų krakmolo
1 arb. š. vanilinio cukraus
3 kiaušinių
Obuoliams:
500 g obuolių, nuluptų ir be sėklų
½ citrinos sulčių
2 valg. š. (20 g) kukurūzų krakmolo
1 arb. š. malto cinamono
½ arb. š. malto muskato
Migdoliniams trupiniams:
½ stiklinės (70 g) miltų
1/3 stiklinės (35 g) migdolų riekučių
¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus
½ citrinos nutarkuotos žievelės
½ arb. š. malto cinamono
žiupsnio druskos
50 g sviesto, kambario temperatūros
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×30 cm dydžio kepimo indą.
2. Paruoškite pagrindą. Dubenyje sumaišykite miltus, rudąjį cukrų, cinamoną ir vanilinį cukrų. Suberkite kubeliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą ir trinkite pirštais, kol neliks sausų miltų – turite gauti lipnius trupinius.
3. Suberkite tešlos trupinius į kepimo formą, paskirstykite kuo tolygiau ir paspauskite delnais. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-13 minučių, kol šiek tiek apkeps. Išimkite ir atidėkite į šalį.
4. Kol pagrindas kepa, paruoškite kreminio sūrio sluoksnį. Į plaktuvo indą sudėkite kreminį sūrį, cukrų, kukurūzų krakmolą ir vanilinį cukrų. Lėtu greičiu (geriausia – plokščiu antgaliu), kad į kremą neįplaktumėte pernelyg daug oro, išplakite produktus iki vientisos masės.
5. Po vieną įmuškite kiaušinius ir lėtai išplakite, kol visiškai įsimaišys į kremą. Atidėkite į šalį.
6. Paruoškite obuolius. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Sumaišykite su citrinų sultimis, kukurūzų krakmolu, cinamonu ir muskatu. Atidėkite į šalį.
7. Paruoškite migdolinius trupinius. Dubenyje sumaišykite miltus, smulkintas migdolų riekutes, cukrų, citrinos žieveles, cinamoną ir druską. Sudėkite kubeliais supjaustytą minkštą sviestą ir trinkite tarp pirštų, kol gausite trupinius.
8. Iškepkite. Ant apkepto pyrago pagrindo tolygiai supilkite kreminio sūrio sluoksnį. Ant viršaus tolygiai paskleiskite obuolius, o ant jų – migdolinius trupinius.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių, kol pyragas sutvirtės, gražiai apskrus ir bus iškepęs.
10. Skaniausias šis pyragas šaltas, todėl visiškai atvėsinkite, tuomet perkelkite į šaldytuvą ir bent porą valandų atšaldykite. Pjaustykite kvadratėliais ir ragaukite.
11. Pyrago kvadratėlius galite laikyti šaldytuve, sandariai uždarytame indelyje, iki 4-5 dienų.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Philadelphia Lietuva“.
#reklama #philadelphia #philadelphialietuva
6 komentarai
Įkaitintoje orkaitėje kepti…🤔
Kiek laipsnių įkaitintoje orkaitėje,jei ne paslaptis?
Agne, tikrai ne paslaptis 🙂 Pats pirmas recepto punktas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 20×30 cm dydžio kepimo indą.
Labai skanus pyragas. Rekomenduoju pasigaminti.
Jolita, gera girdėti, kad patiko, ačiū! 🙂
Turiu klausimą – ar kukurūzų krakmoloas yra būtinas arba galbūt jį įmanoma kuo nors pakeisti?:) Jo visiškai nenaudoju niekur ir nesinori papildomai pirkti, kadangi pardavinėjamas didelėmis pakuotėmis:D
Gabriele, galite pakeisti tiesiog paprastais šviesiais kvietiniais miltais 🙂