Dienos vis trumpesnės ir trumpesnės. Rytai tamsesni, o vakarai ilgesni, vis anksčiau apgaubiantys namus pilkšva skraiste, panardinantys paskutinius dienos spindulius po stora tamsos paklode. Kol godžiai gaudome pačias pačias paskutines vasaros akimirkas, bandome įkvėpti vasaros taip giliai, jog dar žiemą prisimintume tą šiltą orą ir neapsakomą lengvumo jausmą, ruduo jau negailestingai kvėpuoja į nugarą. Einant takeliu netoliese, kuriuo eita tiek kartų vasarą, po kojomis šnara rusvi lapai, nukritę nuo medžių. Ir supranti, kad… liko tik valandos.
Vasaros prisiminimą kiekvienas bando išsaugoti savaip. Vieni ją bando uždaryti dailiuose stiklainėliuose uogienių bei džemų pavidalu, kiti pykši pokši fotoaparatu aplinkui, mėgindami įamžinti kiekvieną saulės spindulį. Yra tokių, kurie sąmoningai bėga į kelionių agentūras ir iškeliavę į šiltuosius kraštus, išlošia dar savaitę ar net dvi. Arba tokių, kurie apsimeta, jog laikas sustojęs – nepaisant vėsių rytų ir vakarų, plevėsuoja lengvutėm suknelėm, plačiai atsidaro langus ir lekia su vėju.
Dar gi yra žmonių, kurie vasarai besibaigiant, bando susitaikyti. Ieškoti džiugesių ir neliūdėti, kad vieną gražią dieną saulę pakeis lietūs, o lietų – sniegas. Nes dabar – kai tuoj tuoj ruduo – aplinkui gausu obuolių, o obuolių pyragai yra vieni iš skaniausių. O ragaujant pyragą su puodeliu garuojančios arbatos, net patys tamsiausi vakarai tampa truputį šviesesni. Ir širdies kamputyje tyliai savęs klausi, gal gi ir rudenį galima pamilti?…
Skonis: 9,5/10. Gardus obuolinis pyragas, kurio didžiausias išskirtinumas – į tešlą įmaišoma maskarponė. Kuo ji praturtina pyrago skonį? Biskvitas tampa daug švelnesnis, kreminės konsistencijos, palyginti daug sunkesnis ir ne toks purus – kitoks nei įprastas. Jis turtingesnis, sunkesnis, bet kitaip – gal net maloniau – tirpstantis burnoje. Žinoma, jei sąžiningai, geriau tą pusę kilogramo maskarponės panaudoti dangiškam sūrio tortui ar Tiramisu, bet jei per akciją jos nusipirkote kiek daugiau nei reikia – išbandykite. Tikrai įdomus ir šiek tiek kitoks obuolių pyrago variantas.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Jules food…
Obuolių pyragas su maskarpone
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 1/4 puodelio (250 g) cukraus
1/2 puodelio (110 g) aliejaus
1 arb.š. vanilės ekstrakto
250 g maskarponės
2 dideli kiaušiniai
1 1/2 puodelio (240 g) miltų
1 1/2 arb.š. kepimo miltelių
1/4 arb.š. druskos
2 arb.š. plius 2 valg.š. cinamono
3 puodeliai (375 g) nuluptų, kubeliais pjaustytų obuolių (geriau – tvirtesnių)
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Kepimo popieriumi ištieskite 22 – 24 cm skersmens kepimo indą.
2. Išplakite 1 puodelį cukraus, aliejų, vanilę ir maskarponę iki vientisos masės.
3. Įmuškite po vieną kiaušinius ir po kiekvieno išplakite.
4. Kitame dubenyje išmaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
5. Miltų mišinį suberkite į kreminio sūrio masę ir išplakite iki vientisos masės.
6. Sumaišykite 1/4 puodelio cukraus ir cinamoną.
7. Obuolius sumaišykite su dviem valgomais šaukštais cinamono ir įmaišykite į paruoštą pyrago tešlą.
8. Supilkite tešlą į kepimo indą. Paviršių išlyginkite ir apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu.
9. Kepkite pyragą apie 1 valandą ir 15 minučių, patikrindami mediniu pagaliuku. Jei pyragas dar nebus iškepęs, o viršus pradės pernelyg ruduoti, uždenkite jį folija ir kepkite toliau.
10. Skanaus!
20 komentarai
Aš, ko gero, esu iš tų, kurie bando susitaikyti ir pamilti rudenį, nors vis tiek gaila tos vasaros….
O pyragas labai skaniai atrodo, spėju su mėtų arbata fantastika buvo 🙂
Kotryna, mano situacija labai panaši, labai 🙂
Pyragas – visiška tiesa – susivalgė labai skaniai. O dar dvigubai skaniau ne tik dėl to, kad su mėtų arbata, bet ir dėl to, jog gryname ore. Pasaka 🙂
Nemačiau vasaros, gaila, bet gal kada uždirbsiu ant saulėtų atostogų? 😀 arba eisiu dirbti mokytoja, kurios manau paatostogauja puikiai 🙂
Pyragas liuksusinis jei galima taip sakyti 😀 nekepiau dar šiemet rimto obuolinio – reikia pradėti dairytis tinkamo recepto 🙂
Indre, na jau, nereikia šitaip. Ant to pačio patiesaliuko saulėtą vasaros dieną sėdėjome – vadinasi, bent jau trupinį vasaros tikrai matei 😉
Beje, dėl mokytojos darbo – aš irgi taip mėgstu juokauti 😀 Nors darbas, įtariu, vienas iš sunkesnių… geriau jau tada dėstytoja 🙂
O už komplimentus pyragiukui ačiū 🙂 Ir pats laikas kepti obuolių pyragus!
Aaa… Man man, gabalėlį, man!
Jurgita, mielai 🙂 Ir dar net kavos prie to gabalėlio įpilčiau 🙂
Nuostabus pyragas! Kaip, Asta, ir pastebėjai – purus, šiek tiek sunkokas ir tirpstantis burnoje, kaip sniegas 🙂 Bus maskarponei akcija parduotuvėje, dar kepsiu 🙂
Ninel, smagu, kad patiko 🙂 Kitoks jis šiek tiek nei kiti obuolių pyragai, bet tuo ir žavus 🙂
Kur aliejus gaminime dingo?
Atsiprašau, aliejus buvo pabėgęs (niekšas), bet jau sugrįžo į savo vietą 🙂
Ačiū už pastabą 😉
Oho kiek cukraus, manau galima apsieiti su puse kiekio, nebent labai jau rugstus obuoliai 🙂
Kaip visada sakau, daugelyje receptų cukraus kiekį kiekvienas galime pasikoreguoti pagal save ir savo skonį 😉
Labai skanus! as dejau tik puse cukraus, bet man sis pyragas skaniau net uz bet koki Tiramisu! Aciu
Ula, labai džiaugiuosi, nėra už ką! 🙂
Puikus receptas, gavosi skanus pyragas. Tik dejau per pus maziau cukraus, tai apie 100g ir rudaji. Saldumo uzteko 🙂
aciu labai skanus gavosi pyragas
Kokį aliejų geriausia naudoti?
Aš dabar dažniausiai naujoju kokosų 🙂 Bet galite rinktis ir kitą, tik be stipraus prie kepinių nederančio kvapo 🙂
Labai skanus pyragas. Kiek obuolinių kepu vis vyras skundžiasi, kad sausi, o vat šitas super. Negalėčiau pasakyti, kad jame jaučiasi, kad būtų maskarponės. Keista. Toks purus, minkštas, šlapias. Labai gerai! Sunaikinom per parą😆😆 p.s. dėjau maždaug per pus mažiau nurodyto cukraus (rudojo ir caster) ir tai mum buvo per saldu.🙂
Justina, džiaugiuosi, kad pyragas patiko 🙂 Maskarponės skonis čia ir neturi dominuoti; ji tiesiog suteikia drėgnumo, minkštumo, kaip teisingai ir pastebėjote. O cukraus kiekis – na, jį tikrai visada galima pasikoreguoti pagal savo skonį; mes tikri smaližiai ir dabar, o anksčiau, kai publikuotas šis receptas, buvome dar didesni smaližiai 😀