Drįstu spėti, kad obuolių pyragai yra tie pyragai, kuriuos močiutės dažniausiai kepa savo anūkams, o mamos – vaikučiams. Ir kad obuolių pyragai yra būtent tie pyragai, kuriais dažniausiai tie jau paaugę vaikučiai pradeda savo „karjerą” virtuvėse. Aš, beje, nesu išimtis. Mano pirmasis pyragas (neįskaičiuojant to, kurį kepiau dar visiškai nesusigaudydama kaip įjungti orkaitę!) buvo irgi obuolių. Na, taip, oficialiai antrasis, bet (skaniai) valgomas – tikrai pirmas. Ir buvo jis tikriausiai kaip daugelio kitų pirmieji – tas visiškai paprastas, kur, atrodo, beveik nieko nereikia, o skonis šimtąkart pranoksta pastangas ir lūkesčius.
Mano žmogus iki šiol labiausiai mėgsta tuos paprasčiausius. O aš vis „bandau išrasti dviratį”. Tiksliau, ieškau jau išrastų, ir nenustygstu vietoje, naršydama interneto platybėse ar šūsnyje žurnalų. Ką jau ir bekalbėti, kartais tai atneša nuostabių rezultatų (kaip šių metų obuolinis atradimas tradicinis olandiškas pyragas, pavyzdžiui), o kartais… kartais kepu pyragą, skambiu pavadinimu „Drėgniausias obuolių pyragas”, o valgau – sausiausią. Ir visi bekvatodami man sako: „na, suvalgysiu dar mažiuką gabaliuką ir to tavo drėgniaaausio, cha cha…”
Gerai tai, kad sėkmių virtuvės fronte daugiau nei nesėkmių. Labai gerai.
Štai ir šįvakar atnešu dar vieną sėkmingą obuolių pyragą. Su morengo plutele, lengva it debesėlis. Jaukiam rudens vakarui ar ramiai popietei. Trumpam pasilepinimui.
Skonis: 9/10. Man patiko riešutai pyrago pagrinde. Ir tai, kad obuolių pyragas buvo toks kitoks, net sunku nusakyti žodžiais, bet labiausiai tinkantis – tąsus. Ne, ne karameliškai tąsus, bet obuoliškai 🙂 Ir, žinoma, morengas… nesu aš jo mėgėja, bet jis tikrai buvo neblogas – lengvutis, purutis. Puikiai papildantis obuolių pyrago skonį. Ir dar pradžiuginsiu tuos, kurie nėra didžiuliai saldomanai – šis pyragas jums tikrai patiktų dėl savo labai saikingo saldumo, manau.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? „Virtuvės paslaptys”, 2010 m. Nr. 5
Obuolių pyragas su morengo plutele
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
200 g miltų
75 g migdolų, smulkintų
100 g sviesto
1 valg.š. cukraus
1 kiaušinis
Įdarui:
600 g obuolių (geriau rūgščių ar saldžiarūgščių), nuluptų ir supjaustytų skiltelėmis
gabalėlis sviesto
75 g cukraus
2 valg.š. krakmolo
truputis vandens
Morengo plutelei:
3 kiaušinių baltymų
180 g cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Miltus išmaišyti su smulkintais riešutais ir cukrumi. Sudėti kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir trinti tarp pirštų, kol susidarys trupiniai.
2. Įmušti kiaušinį ir išminkyti tešlą. Iš gautos tešlos suformuoti rutulį, įvynioti į maistinę plėvelę ir pusvalandį palaikyti šaldytuve.
3. Kepimo indą (22 cm. skersmens) ištiesti kepimo popieriumi. Atšalusia tešla iškloti indo seneles ir kraštus, subadyti šakute. Kepti iki 200 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 10 – 15 minučių.
4. Tuo metu paruošti įdarą: keptuvėje ištirpinti gabalėlį sviesto, sudėti skiltelėmis pjaustytus obuolius ir pakepinti. Cukrų ir krakmolą išmaišyti vandenyje, supilti ant apkepusių obuolių ir šiek tiek pakaitinti, kol masė sutirštės.
5. Sutirštėjusią paruoštą obuolių masę paskleisti ant apkepusio pyrago pagrindo.
6. Morengo plutelei kiaušinių baltymus išplakti su cukrumi iki standumo. Išplaktus baltymus šaukštu (ar konditeriniu maišeliu) pakleisti ant pyrago viršaus.
7. Kepti orkaitėje dar 15 – 20 minučių. Atvėsinti ir patiekti. Skanaus!
29 komentarai
Atrodo žaviai, bet minkštas morengas ne man 🙂
Indre, ačiū 🙂 Morengas tai jau skonio reikalas, aš net nežinau, kokį labiau mėgstu, nes… nemėgstu abiejų. Na, valgyti galiu ir kartais net būna skanu, kai tas morengas minkštasis ant štai tokio pyrago ar kai kietasis morengas – tai morenginis tortas :)) Bet tikrai niekad nebuvo ir nėra kažkas „oho!” 🙂
Gal irasytumete visa recepta i supermamas? labai nepatogu atidaryti dar viena langa, skaityti nuobodoka izanga, o recepta rasti apacioje, tarsi tarp kitko. Aciu.
Receptas čia tikrai nėra tarp kitko, nes receptą galima rasti kiekviename įraše, po trumpesnės ar ilgesnės įžangos 🙂 Kurios galima ir neskaityti, beje, juk labai aiškiai matos, kur jau pradedami vardinti ingridientai – ten ir receptas prasideda 🙂
Na, o į supermamą receptus keliu retai, todėl kažkaip nepagalvojau, tikrai nepiktybiškai 🙂 Dabar jau redaguoti įrašo negaliu, bet jei kelsiu dar kada, nukopijuosiu ir receptą 😉
komentatoriau iš supermamų, atrodo tamstai labiau tiktų ieškoti receptų kulinarinėse knygose ir receptų katalogų tipo svetainėse, kur autoriaus buvimas nejaučiamas.
O kulinariniai tinklaraščiai būtent savo įžangomis yra gražūs, būtent tuo, kad autoriaus persona persišviečia per visus morengus ir petruškas.
Dalia, ačiū 🙂
Tiesiog labai norėjosi parašyti komentarą (nors jų nelabai mėgstu), tiksliau padėką už tokį skanų, idomų, gerai nuteikiantį, įkvepiantį geriems norams padaryti kažką malonaus saviems žmonėms puslapį. 🙂 Ačiū, stiprybės ir kantrybės, idėjų begalybės tęsiant šią nuostabią mintį!
Šarūne, ačiū tau labai už tokius gražius žodžius 🙂 Ir ačiū už komentarą – tuo labiau didesnis ačiū, jei tie komentarai nemėgstami rašyti :)) Džiaugiuosi galėdama savo rašliavomis ir receptais galėdama padovanoti kažkam šypseną, kelias šaunias minutes ar skanią vakarienę. Ar širdį apsaldinantį desertą. Ir be galo džiaugiuosi turėdama puikių skaitytojų – ačiū!:)
oj aš ir šiandien šį pyragiuką kepiau 🙂 gaila nepamačiau anksčiau Jūsų įrašo 🙂 man ir labai patiko, net nesitikėjau, kad toks lengvas ir gaivus gausis aš labai mėgstu morengą, nors to viršaus tuo tikruoju morengu ir nepavadinsi 🙂 net riešutus iš graikinių pakeičiau migdolais nes tik tokius namie radau 😀
o man patiko ta įžanga 🙂 tarp kitko supermamoj tai dar sunkiau rasti kokį receptą ten dar daugiau blevyzgų :DDD
Egle, na, taip, morengas čia ne tas tikrasis – kietas ir saldus – bet man vis tiek labai panašu į morengą kažkuo. Tik į minkštą 🙂 Aš į migdolus keičiau dėl viejų priežasčių – nes tuo metu namie graikinių ir neturėjau, o antra, ir šiaip mes labiau migdolus kažkaip mėgstam 🙂
Įžangos… Žinau, kad jos ne visada įdomios, bet… kaip sakė Dalia, tik per jas gali pažinti žmogų, kuris slepiasi už ekrano, už vardo. Todėl kiekvienas geras skaitytojų žodis man labai mielas – ačiū labai, Egle 🙂
isbandziau…na kaip pirmam kartui tai isejo man nelabai,prekine isvaizda prastoka,obuoliu pyragui darbo per daug:),bet paragavus viskas atsipirko:)tad aciu uz receptuka,gal ir netaps mano megstamiausiu,bet del ivairoves labai tinka.
Vaiva, na, čia kaip kam – čia jau kiekvienam pagal skonį ir poreikius 🙂 Kai virtuvėje suktis malonumas, tai to darbo kažkaip ir ne per daug 🙂 O prekinė išvaizda… juk čia kaip tik labai lengva ją grąžią išgaut – tas ant viršaus „užmarmaliuotas” baltymas taip gražiai apkepa 🙂
Na, bet džiaugiuosi, kad skonis atpirko visus vargus! :))
Atrodo nuostabiai gardus, ir, tikiuosi , toks yra 😉 . Su malonumu išbandysiu 🙂
Karolina, mums tikrai patiko 🙂 Skanaus! 😉
o man tas morengas tai taaaaip skanu 🙂 tikrai idomus receptas ir skanu, taciau mano idealu idealas visgi yra juodai baltas brownie ;)))
Oi, Kornelija, ką čia ir kalbėti 🙂 Faktas kaip blynas, kad juodai balti brownie yra visai atskira kalba, visai kitas lyyygis 😀
Asta,man patiko ta morengo plutele,tad kaip manai,jei kepsiu eilini obuoliu pyraga(na su skistoka tesla,uzpilant ant obuoliu),ar paskui man dar vertetu pasauti i orkaite su morengu?ar cia jau gausis man nei sis,nei tas….isbandymui neturiu laiko,o vat nuomone isklausyciau…:)
Vaiva, o kodėl gi ne? 🙂 Drąsiai gali bandyti, netikiu, kad pyragui tai kažkaip pakenktų 🙂 Tik tuomet, žinoma, tą pyragą kepk kiek trumpiau, o tada, likus 15-20 minučių, uždėk morengo masę, ir pabaik kepti 🙂 Žinoma, turėtų atrodyti ir skanautis visiškai kitaip, bet nemanau, kad tai būtų „nei šis, nei tas” :))
Dieviškai skanus pyragas, tačiau man nesigavo tešla, man jos tiesiog neužteko 🙁 Neapsidengė kraštai, tačiau į obuolius įmaišiau medaus, ir tas morengas, ech tikrai laaabai skanu, ir labai gaila ,kad nesigavo 🙁
Na, labai keista, kad neužteko tešlos, nes juk jei produktų kiekiai tie patys, jokio stebuklo čia neturėtų nutikt.. O gal netyčiom kepimo formelė didesnė nei 22 cm. skersmens?
Na, bet kaip supratau, nors išvaizda nebuvo graži, tačiau skonis patiko? Na, tuomet bent dėl to galima džiaugtis 🙂 Juk geriau nelabai gražus, bet tikrai skanus; o ne gražus, bet labai neskanus :))
Taip, taip jis tikrai buvo dieviškai skanus, jo nebeliko laaaabai greitai.. Mano forma buvo kvadratinė,kadandi neturiu apvalios, tad nenuostabu,kad pritrūko man tešlos..
Ačiū, už puikų receptą 🙂
Na, tuomet taip ir turėjo būti, remiantis logika – tešlos ir turėjo pritrūkti. Kitą kartą gamink iš pusantros normos ir, manau, viskas bus čiki 🙂 Aišku, svarbiausia, kad patiko ir skaniai susivalgė, kad ir kiek ten tos tešlos tebuvo :))
Vienas skaniausių pyragių:}} Nėra sunku padaryti ir dieviškai skanus:}}
Džiaugiuosi, kad atradau saulėtą virtuvę:}
Greta, ir aš taip pat labai džiaugiuosi 🙂 Ir dėl atradimo, ir dėl pyrago. Tikiuosi, kad čia rasi dar ne vieną patinkantį pyragą ir ne tik pyragą 🙂
Mmmmmm koks skanus…visada kepsiu 🙂
Džiaugiuosi! 🙂
Šiandien jau trečią ar net Ketvirtą kartą kepsiu šį pyragą. Tikrai labai super ir ačiū labai už receptą. Viskas skanu: pagrindas, morengų plutelę…bet užvis skaniau obuoliai, tokie lipšnūs…mmm…TOBULAI 🙂
Pats mėgstamiausias obuolių pyragas, toks lengvas bei gaivus! Jau net keletą kartų kepiau, labai paprasta pagaminti,rekomenduoju:))
Greta, ačiū už komentarą, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂