Vaje, kokį skanų tortą valgiau sekmadienį! Nuostabiai skanų. Tokį gerą, kad, pasidavus akimirkos silpnumui, sakiau – viskas, nebekepsiu daugiau tortų, surasiu, kas pagamino šį ir užsisakysiu. Daug ir dažnai, šypt. Tada pamąsčiau… jei kažkas tokį skanuolį savo rankomis pagamina, tai pagaminsiu ir aš. O dabar eilė prašyti pagalbos: kas žinoti labai labai gerą, ne-re-a-liai gerą „Seklyčios“ receptą? Pasidalinkit, prašau, nes aš dabar trūks-plyš noriu išmokti kepti tobulą „Seklytėlę“. Tooooobulą.
Be torto, savaitgalį buvo ir daugiau gerų dalykų. Atšokom nuostabios draugės vestuves. Sukritę ant pledo, veidus atsukę į saulę, džiaugėmės paskutinėmis vasaros akimirkomis. Pasitikom rudenį.
O savaitgaliui jau visai visai ritantis į pabaigą, dienos šviesą išvydo naujasis „Debesų“ numeris. Storuliukas, labai spalvotas, gausus puikių skonių. Vartykit, skaitykit, gaminkit!
Taigi, ruduo. Jį pasitikti galima ir su dubenėliu slyvų, ir su didžiuliu oranžiniu moliūgu, ir skęstant tarp daugybės cukinijų. Arba su puodeliu kvapnios arbatos ir minkštučiais obuolių pyragėliais. Norėčiau dabar paverkšlenti dėl pasibaigusios vasaros, bet negaliu – suprantu, kad ruduo atnešė ir dar atneš visą glėbį gėrybių. Naujų, skanių, šiek tiek pamirštų ir iš naujo atrastų.
Skanaus rudens, mielieji!
Skonis: 10/10. Mums labai patiko pyragėlių tešla, tokia minkšta ir trapi tuo pačiu metu. O įdaras – kreminis, saldžiarūgštis, ne mažiau puikus. Pagardinus pyragėlius ledais ar šalta plakta grietinėle, tai akimirksniu tampa tiesiog idealiai subalansuoto skonio desertu.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Obuolių pyragėliai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
2 puodeliai (280 g) miltų
1 valg. š. cukraus
½ arb. š. druskos
½ arb. š. kepimo miltelių
1 puodelis (230 g) šalto sviesto
½ puodelio (165 g) grietinės
Įdarui:
2 dideli obuoliai
1/3 puodelio (65 g) cukraus
1/3 puodelio (65 g) rudojo cukraus
2 valg. š. miltų
1 arb. š. vanilės ekstrakto
2 arb. š. citrinos sulčių
½ arb. š. cinamono
4 valg. š. karamelizuoto sutirštinto pieno („Rududu“)
Aptepimui:
1 kiaušinis
1 valg. š. vandens
2 valg. š. rudojo cukraus apibarstymui
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE TEŠLĄ
Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius. Sudėkite šaltą kubeliais supjaustytą sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai.
Įmaišykite į masę šaltą grietinę. Perkelkite tešlą ant gausiai miltais pabarstyto lygaus ir švaraus paviršiaus.
Minkykite tešlą. Jei ji per šlapia, pridėkite šiek tiek daugiau miltų. Miltus dėkite po truputį, po vieną šaukštą, kad tešlą vėliau netaptų per kieta – tokiu atveju pyragėliai bus sausi. Paruošta tešla turi būti minkšta, truputį lipni. Įvyniokite tešlą į maistinę plėvelę. Palaikykite šaldytuve apie 30 minučių, kol paruošite įdarą.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
Obuolius nuplaukite, nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite labai mažais kubeliais. Dubenyje sumaišykite obuolius, cukrų, rudąjį cukrų, miltus, vanilės ekstraktą, citrinos sultis ir cinamoną. Atidėkite į šalį.
PARUOŠKITE PYRAGĖLIUS
Įkaitinkite orkaitę iki 200ºC temperatūros. Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir perdėkite ant miltais pabarstyto švaraus ir lygaus paviršiaus. Iškočiokite į maždaug 2-3 mm storio tešlos lakštą. Naudodami metalinę formelę, stiklinę, kibirėlį ar kitą apvalų daiktą aštriais kraštais, išspauskite iš tešlos maždaug 10 cm skersmens apskritimus. Tešlos likučius vėl šiek tiek paminkykite ir iš naujo iškočiokite. Išspauskite apskritimus ir visos tešlos. Turėtumėte gauti apie 40 tokio dydžio apskritimų.
Perkelkite pusę tešlos apksritimų ant kepimo popieriumi išklotų skardų, palikdami tarp jų bent kelių centrimetrų tarpus. Į jų centrą dėkite po šaukštelį obuolių įdaro. Kraštelius palikite švarius. Ant obuolių įdaro dėkite po truputį karamelizuoto sutirštinto pieno. Ant viršaus uždėkite po likusį tešlos apskritimą. Šonus užspauskite šakute, kad tvirtai laikytųsi.
Dubenėlyje išplakite kiaušinį su šaukštu vandens. Aptepkite šiuo mišiniu pyragėlių paviršių. Aštriu peiliu pyragėlių paviršiuje padarykite po 2-3 įpjovas. Apibarstykite ruduoju cukrumi.
Kepkite paruoštus pyragėlius įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių arba kol jie taps gražiai auksinės spalvos.
Iškepusius išimkite iš orkaitės ir palikite pastovėti apie 10 minučių. Tuomet galite patiekti šiltus su kaušeliu ledų, šalta plakta grietinėle ar tiesiog su puodeliu arbatos, arba galite valgyti visiškai atvėsusius.
10 komentarai
Na Seklyčios deja nesu kepus ir net nežinau ar ragavus. O iš kieno ragavai? 🙂
O pyragėliai ufff taip ir suspaudė skrandį, nors ką tik po pusryčių 🙂
Indre, ragavau vestuvėse, viena ausim nuklausiau, kad pagal užsakymą iš Rumšiškių atkeliavęs tortas buvo 🙂
O pyragėliai šitie tikrai skanūs, labai labai 🙂
Asta, turiu tikrą „Seklyčios” rceptą, tik nežinau, ar Kauno, ar Vilniaus namuose. Paieškosiu ir, jei rasiu, atsiųsiu 🙂
Jule, gal radai? Aš laukiu čia labai labai nekantraudama, žinok 😀
Labai labai gardūs pyragėliai, nesu skanesnių valgius :), ir tešla tikrai super ! Didelis ačiū 🙂
Kristina, labai džiaugiuosi! 🙂
Oi kokie skanūs!!!kookie gražūs! net nesitikėjau, kad ir man kaip nuotraukose išeis dailūs 😀 dar padariau su kriaušėmis 🙂 labai geras receptas, AČIŪ!labai 🙂
Aure, kaip aš džiaugiuosi! Super! 🙂
Astule, laukiu nesulaukiu kada pasidalinsi „Seklyčios” torto receptuku (aišku jei jau jį gavai) 🙂 😉
Daiva, aš irgi labai laukiu, kol jį gausiu 🙂 Deja, dar neturiu 🙁