Obuolių sezonas sulig rudens dienomis nesibaigia, ar žinojot? Anądien vyras namo parvežė visą dėžę (ne dėžutę, dėžę!) obuolių, skirtų žiemai. Nežinau, ar gilios žiemos jie sulauks, nes vos užmetus akį, sugalvoju dar vieną receptą, kurį norėčiau prisiminti ar išbandyti naują, šypt.
Tuo pačiu prisiminiau ir obuolines spurgytes, kurių receptu taip ir nepasidalinau. Gal dar ne vėlu? Ar turit žieminių obuolių?
Nėra paprasčiau paruošiamo obuolių deserto nei šios spurgytės, pažadu. Užmaišykite tešlą, panašią į blynų, suberkite į ją daug mažais gabalėliais supjaustytų obuolių kubelių, ir kruopščiai išmaišykite. Visi gabalėliai turi būti tolygiai pasiskirstę tešloje. Įkaitinę aliejų, tiesiog semkite šaukštu (ar ledų kaušeliu!) paruoštos tešlos, ir dėkite į aliejų. Aplink ims kilti burbuliukai, per keletą minučių spurgytės taps gražiai auksinės spalvos. Patiekite jas apibarstę milteliniu cukrumi ar pagardinę saldžiu cukraus glajumi.
Ar žinojot, kad iš tešlos, labai panašios į tą, kurią ruošiame obuoliniams blynams, galima išvirti štai tokį jaukų saldėsį? Išbandykite!
Tikriausiai spurgytės iš lėkštės išnyks akimirksniu, bet jei liktų vėlesniam laikui, atvėsintas laikykite sandariame indelyje, kad neapžiūtų.
Obuolių spurgytės
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 didelių arba 3 vidutinio dydžio obuolių (apie 350 g obuolių kubelių)
2 valg. š. citrinų sulčių
2 kiaušinių
1/3 stiklinės (85 ml) pieno
2 valg. š. atvėsinto tirpinto sviesto
1 ¼ stiklinės (175 g) miltų
¼ stiklinės (50 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 arb. š. malto cinamono
¼ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. malto imbiero
¼ arb. š. druskos
aliejaus (virimui)
Glaistui:
1 stiklinės (120 g) miltelinio cukraus
3-4 valg. š. pieno
½ arb. š. vanilės ekstrakto
GAMINIMO EIGA
1. Obuolius nulupkite ir supjaustykite labai mažais kubeliais. Apšlakstykite citrinų sultimis, išmaišykite ir atidėkite į šalį.
2. Dubenyje šluotele išplakite kiaušinius, pieną ir atvėsintą tirpintą sviestą.
3. Į plakinį įmaišykite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną, muskatą, imbierą ir druską.
4. Dar kartą išplakite. Gausite vidutinio tirštumo tešlą.
5. Suberkite į tešlą obuolių kubelius ir išmaišykite, kad jie visi pasidengtų tešla.
6. Į didesnį puodą pripilkite aliejaus. Virš vidutinės ugnies kaitinkite, kol aliejaus temperatūra pasieks 190 °C. Jei termometro neturite, temperatūrą pamatuoti galite ir kitu būdu: į įkaitusį aliejų įdėkite mažą gabalėlį šviežios duonos. Jei aliejus aplink ima burbuliuoti ir duona ima pamažu rusti, aliejus įkaitęs tinkamai. Jei aliejus neburbuliuoja ir duona nerunda – aliejus įkaitęs nepakankamai, jei duona iškart sukepa iki tamsiai rudos spalvos – aliejaus temperatūra per didelė.
7. Semkite po šaukštą tešlos ir dėkite į aliejų. Nepripildykite viso puodo – obuolių spurgytės turi turėti erdvės plaukioti aliejuje, jos negali liestis viena su kita. Virkite spurgytes maždaug 4-5 minutes, įpusėjus šiam laikui – apverskite. Išvirusias spurgytes išimkite iš aliejaus kiaurasamčiu, aliejaus perteklių nuvarvinkite. Šitaip išvirkite visas spurgytes.
8. Patiekite apibarstę milteliniu cukrumi arba apšlakstę glaistu. Glaistui visus produktus – miltelinį cukrų, pieną ir vanilės ekstraktą – šakute išplakite iki vientisos masės.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.