Lietinius pripildę sotaus įdaro, suguldę į kepimo indą ir gausiai apibarstę sūriu, orkaitėje iškepsite aromatingą ir labai gardų lietinių apkepą. Patiekite jį šeimos pietums ar vakarienei – tokie jaukūs valgiai yra džiaugsmas ne tik pilvui, bet ir širdžiai.
Šoninės, pievagrybių ir sūrio įdaras patiks daugeliui. Jis švelnaus skonio, minkštos ir kreminės tekstūros. Jei tik turite, pievagrybius galite keisti šaldytais ar stiklainėliuose konservuotais miško grybais, jie bus dar aromatingesni! Vietoje šoninės galite naudoti keptą vištieną, vietoje porų – porą svogūnų. Rinkitės mėgstamiausią, gerai besilydantį sūrį.
Dalį recepto ruošimo žingsnių galite atlikti iš anksto: iškepti lietinius, paruošti įdarą, susukti jį į blynelius, išdėlioti kepimo formoje. Uždengę maistine plėvele, šaldytuve palikite pernakt. Rytojaus dieną užpilkite grietinėlės ir kiaušinio plakiniu, apiberkite tarkuotu sūriu ir pašaukite į orkaitę. Po mažiau nei pusės valandos galėsite dalinti į lėkšteles ir ragauti.
Kiekvieną pirmadienį dalijuosi mūsų šeimos savaitės meniu. Šią savaitę jis štai toks:
- Lietiniai (be įdaro, su varškės įdaru ir su šoninės, grybų ir sūrio įdaru);
- Bulviniai blynai kamado kepsninėje;
- Virti varškėtukai;
- Vištienos karbonadai su bulvių koše;
- Tiršta lašišos ir bulvių sriuba.
Orkaitėje apkepti lietiniai su šonine, grybais ir sūriu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Lietiniams (12 vnt.):
3 kiaušinių
2 stiklinių (500 ml) pieno
1 ½ stiklinės (210 g) miltų
½ arb. š. druskos
60 g tirpinto sviesto
Įdarui:
2 valg. š. sviesto
150 g karštai rūkytos šoninės
1 poro
3 skiltelių česnako
1 arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
1 arb. š. džiovintų čiobrelių
400 g pievagrybių
100 g špinatų
¼ stiklinės (62 ml) riebios grietinėlės
100 g tarkuoto fermentinio sūrio
Viršui:
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
1 kiaušinio
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
100 g tarkuoto mocarelos sūrio
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite lietinius. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.
2. Elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius ir pieną.
3. Įsijokite miltus, įberkite žiupsnį druskos.
4. Dar kartą išplakite.
5. Įmaišykite atvėsintą tirpintą sviestą.
6. Gerai išplakite tešlą, ji turi būti skysta ir be gumuliukų. Jei reikia, perkoškite per sietelį.
7. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent valandą ar per naktį. Prieš kepant tešlą permaišykite šluotele.
8. Keptuvę įkaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies. Prieš kepant pirmą blyną, plonai patepkite trupučiu aliejaus. Pilkite samtį paruoštos tešlos ir judindami keptuvę paskirstykite ją per visą keptuvės plotą. Nepilkite per daug tešlos – iškepę blyneliai turi būti ploni.
9. Kai blyno paviršiuje atsiras burbuliukai, paviršius sutirštės – atsargiai greitu judesiu blyną apverskite. Apkepkite ir kitą pusę, o tuomet išimkite į lėkštę. Taip iškepkite visus lietinius.
10. Paruoškite įdarą. Pasiruoškite reikiamus ingredientus.
11. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite kubeliais supjaustytą šoninę, riekelėmis pjaustytą porą ir smulkiai kapotas česnako skilteles. Kepkite, vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės. Pagardinkite druska, pipirais, džiovintais čiobreliais.
12. Pievagrybius, priklausomai nuo dydžio, supjaustykite riekelėmis, arba perpjaukite perpus – ir kiekvieną puselę riekelėmis. Suberkite į keptuvę. Kepkite, kol pievagrybiai suminkštės ir jų išskirtas skystis nugaruos.
13. Suberkite špinatus ir pakaitinkite dar kelias minutes, kol sukris.
14. Supilkite grietinėlę, suberkite tarkuotą sūrį ir išmaišykite. Nuimkite nuo ugnies.
15. Apkepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
16. Kelis šaukštus įdaro dėkite ant lietinio blynelio ir susukite lietinį taip, kad įdaras liktų viduje.
17. Susuktus lietinius sudėkite į kepimo indą aukštesniais kraštais.
18. Kiaušinį išplakite su grietinėle, žiupsniu druskos ir pipirų.
19. Plakinį supilkite į kepimo indą ant lietinių.
20. Ant viršaus užberkite tarkuotą mocarelos sūrį.
21. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol sūris gardžiai apskrus. Patiekite iš karto.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.