Žiemai prasidėjus, atkeliauju su gardžia idėja artėjančioms šventėms, gal net Kūčių stalui. Be mėsos, be pieno produktų – taip, kaip priklauso pagal senąsias tradicijas.
Tai – orkaitėje kepta arktinė palija. Kartais ši rausva žuvis vadinama lašišos seserimi, nes yra panaši tiek savo spalva, tiek skoniu, tiek tekstūra bei paruošimo būdais. Arktinę paliją galima sūdyti, kepti keptuvėje, virti, troškinti, arba kaip šiandien siūlau aš – kepti orkaitėje.
Paruoškite greitą marinatą iš apelsinų sulčių, tarkuotų imbierų ir česnako skiltelių, sojų padažo, šlakelio agavų sirupo ar medaus. Leiskite žuviai įgerti sodrių skonių ir po pusvalandžio pašaukite į orkaitę. Garnyrui toje pačioje kepimo skardoje iškepkite briuselio kopūstų, pagardinę juos alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir česnakais. Kad lėkštė būtų dar gražesnė ir spalvingesnė, papuoškite apelsino riekelėmis, granatų sėklomis, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
Paprasta, greita, skanu ir – aktualu artėjant šventėms – tikrai tinka Kūčių stalui!
Arktinę paliją rasite „Pilnas puodas“ asortimente. „Pilnas puodas“ – tai internetinė parduotuvė, jungianti smulkiuosius Lietuvos ūkininkus. Nuo žuvies, mėsos, pieno produktų iki bakalėjos prekių ir šventinių kepinių – nežinau paprastesnio būdo į vieną pirkinių krepšelį susirinkti produktų iš įvairių ūkių, išsibarsčiusių po visą šalį. Užsakykite internetu – gaukite į namus visoje Lietuvoje (išskyrus Kuršių Neriją). Daugiau apie pristatymo būdus galite paskaityti štai čia.
Orkaitėje kepta arktinė palija su briuselio kopūstais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
1 arktinės palijos filė su oda (apie 300 g)
Marinatui:
3 valg. š. sojų padažo
3 valg. š. apelsinų sulčių
3 valg. š. agavų sirupo (arba medaus)
2 česnako skiltelių
gabalėlio (apie 2 cm) imbiero
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
žiupsnio aitriųjų paprikų dribsnių
Briuselio kopūstams:
300 g Briuselio kopūstų
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Patiekti:
granatų sėklų
apelsinų skiltelių
šviežių prieskoninių žolelių (pvz., čiobrelių ar rozmarinų)
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite marinatą. Stiklainėlyje sumaišykite sojų padažą, apelsinų sultis, agavų sirupą, tarkuotas česnako skilteles ir imbiero šaknį, druską, pipirus ir aitriųjų paprikų dribsnius.
2. Marinatu užpilkite arktinės palijos filė ir palikite pastovėti apie pusvalandį.
3. Paruoškite Briuselio kopūstus. Perpjaukite juos perpus. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Išmaišykite.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
5. Sudėkite Briuselio kopūstus ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Į kepimo skardą šalia Briuselio kopūstų dėkite marinuotą arktinės palijos filė. Grąžinkite atgal į orkaitę kepkite dar 12-15 minučių, priklausomai nuo filė dydžio.
6. Patiekite žuvį su Briuselio kopūstais. Prieš patiekiant galite papuošti granatų sėklomis, apelsinų skiltelėmis ir šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pilnas puodas“.
#reklama #pilnaspuodas