Tikriausiai visi žino, kas gi yra tas Merkio Šamas? Jei netyčia ne, tai galite apsilankyti jų internetiniame puslapyje, jų Facebook paskyroje (jų tikriausiai daugiau nei viena) ar žvilgtelėti į mano įrašą, kurį rašiau prieš kiek daugiau nei metus. Kaip ir tuomet, taip ir dabar Merkio Šamo autobusiukas sėkmingai rieda per Lietuvą, aplankydamas vis daugiau miestų ir miestelių. Baltą autobusiuką, išmargintą žaliais lapeliais, vos tik sustojusį numatytoje vietoje, apstoja nemenkas būrelis žuvies mėgėjų. Gyvas, skrostas, rūkytas… Eilėje prie autobusiuko stovintys žmonės vardija savo užsakymus, o į rankas paėmę maišelį, atsisveikina ir iškeliauja su šypsenomis. Iki kito karto. Jau įsitikinau – Merkio Šamas užkrečia. Kita vertus, taip ir turi būti, kai „už vairo“ stovi tokie faini žmonės, dirbantys su tokia meile ir entuziazmu – nesižavėti neįmanoma.
Per pastaruosius metus Merkio Šamo pasaulyje įvyko ne vienas skanus pokytis. Vienas iš jų – šamo filė (labai geras dalykas tiems, kas patys nemėgsta ilgai galynėtis su žuvimi, kol pavyksta gražią filė ruošiamam patiekalui išpjauti; nors aš iš asmeninės patirties galiu patikinti, kad su šamu daug vargti nereikia), antras – šamo draugas Merkio Medus. Kaip tik šių dviejų duetą ir išmėginau visai neseniai savo saulėtoje virtuvėje.
Pro langą tvieskiant saulei – dievaži, gal +43˚C saulėkaitoje yra kiek per daug, juolab gimtojoje Lietuvoje – ragavau pirmąjį šaukštelį Merkio medaus. Skanus! Maloniai saldus, pakankamai švelnus. Medų aš mėgstu – valgau su šviežiais agurkais, kartais šaukšteliu pagardinu arbatą, kartais kepu meduolius, o kartais – medaus tortus. O štai žuvies su medumi ruošti man dar niekad neteko, bet vidinis balselis kuždėjo, kad šis pirmasis kartas bus dar ir koks sėkmingas. Ir buvo! Prieš tai keliais būdais ruoštas šamas man labai patiko, o šįkart atsiskleidė vėl naujais skoniais: maloniai salstelėjęs medaus, garstyčių ir sojos padažo marinatas puikiai tinka žuviai. O jei dar iškepsit šalia šviežių bulvyčių ir papjaustysit šviežių daržovių – puiki idėja gardiems pietums!
Skonis: 10/10. Saldžiais poskoniais atsiskleidžiantis marinuotas ir orkaitėje keptas šamas yra itin minkštas ir aromatingas. Ši žuvis – visiškai neriebi, tačiau nė trupučio nesausa. Jei mėgstate žuvį ir nesibaidote saldumo rimtuose patiekaluose, Jums tikrai patiks. Puikiai tiks drauge su keptomis šviežiomis bulvėmis ir šviežiomis salotomis.
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Orkaitėje keptas šamas su medaus, sojos ir garstyčių padažu
apie 500 g Merkio Šamo filė
1/2 puodelio (170 g) šviežiai išsukto Merkio Medaus
1/4 puodelio (75 g) sojos padažo
1 arb. š. garstyčių su grūdeliais
1 citrinos sultys
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
4 skiltelės česnako
1 arb. š. druskos
1 arb. š. pipirų
3 šviežios bulvės
1. Šamą supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Atidėkite į šalį.
2. Į dubenį sudėkite pusę puodelio medaus.
3. Supilkite ketvirtį puodelio sojos padažo.
4. Įdėkite šaukštelį garstyčių.
5. Supilkite du valgomus šaukštus alyvuogių aliejaus.
6. Išspauskite vienos citrinos sultis.
7. Išspauskite keturias skilteles česnako.
8. Įberkite arbatinį šaukštelį druskos.
9. Įberkite arbatinį šaukštelį pipirų.
10. Išmaišykite iki vientisos masės.
11. Į švarų maišelį sudėkite šamo filė gabalėlius.
12. Užpilkite padažu.
13. Gerai užriškite ir palikite šaldytuve mažiausiai porai valandų ar per naktį pasimarinuoti.
14. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros. Sudėkite šamo gabalėlius į kepimo indą.
15. Užpilkite puse padažo.
16. Bulves supjaustykite griežinėliais, aptepkite alyvuogių aliejumi ir taip pat sudėkite į kepimo indą.
17. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių. Išimkite kepimo indą iš orkaitės, bulvių griežinėlius apverskite, užpilkite likusį padažą ir kepkite orkaitėje dar 10-20 minučių.
Orkaitėje keptas šamas su medaus, sojos ir garstyčių padažu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
apie 500 g Merkio Šamo filė
1/2 puodelio (170 g) šviežiai išsukto Merkio Medaus
1/4 puodelio (75 g) sojos padažo
1 arb. š. garstyčių su grūdeliais
1 citrinos sultys
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
4 skiltelės česnako
1 arb. š. druskos
1 arb. š. pipirų
3 šviežios bulvės
GAMINIMO EIGA
1. Šamo filė supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.
2. Dubenyje sumaišykite medų, sojos padažą, garstyčias, citrinos sultis, alyvuogių aliejų, trintas česnako skilteles, druską ir pipirus.
3. Paruoštą padažą supilkite į maišelį, sudėkite į jį šamo gabalėlius. Suriškite ir palikite šaldytuve marinuotis bent porą valandų ar per naktį.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
5. Sudėkite šamo gabalėlius į kepimo indą. Bulves supjaustykite griežinėliais, aptepkite alyvuogių aliejumi ir taip pat sudėkite į kepimo indą.
6. Užpilkite puse padažo. Kepkite orkaitėje apie 20 minučių.
7. Išimkite kepimo indą iš orkaitės, bulvių griežinėlius apverskite, užpilkite likusį padažą ir kepkite orkaitėje dar 10-20 minučių.
8. Patiekite nedelsiant su šviežiomis daržovėmis. Skanaus!
9 komentarai
Žuvies ne mėgėja, tačiau tokiame marinate tikiu, kad žuviškumo jaustis net neturėtų 🙂 O tiktų toks marinavimo būdas kitokiam patiekalui, pvz vištienai? Ar būtų per stipru?
Gintare, na, žuvis yra žuvis, bet su tokiu marinatu jis tikrai minimalus – marinato skonis intensyvesnis nei pačios žuvies 🙂 O vištienai toks marinatas tikrai labai tiktų 😉
Off topic: O kur soja pilate, ar ne nuo Nutella stiklinukė? Pas mus panašių gal šešios kokios 😀
Violeta, tikrai taip, nuo Nutellos 🙂 Nežinau, kas man labiau patinka: pati Nutella ar šitos jos stiklinaitės 😀
Vakar pirma karta paragavau samo,kepiau paprasciausiai keptuveje aliejuje,nezinojau kas jo is vis per skonis.Patiko labai,skonis toks svelnus,nera stipraus zuvies kvapo,todel siandien puoliau ieskot ka cia idomesnio susiradus sekanciam kartui:).Prisiskaiciau N receptu,kol radau sita,ji ir bandysiu butinai,jau beskaitant seile istyso,dar tik sekant samuka gaut liko:),aciu uz toki issamu receptuka:)
Laima, nėra už ką, labai tikiuosi, kad šamukas patiks 🙂 Jei tik turėsit laiko – lauksiu įspūdžių!
siandien pietums bandysiu kepti, tik naudosiu menke. Tikiuosi bus skanu 🙂
Lina, tikiu ir tikiuosi, kad buvo tikrai skanu? 🙂
Teisybės dėlei, reikėtų parašyti pagrindinį dalyką. Tas Merkio šamas yra ne šamas, o afrikinis šamas. Tai yra esminis skirtumas, visai kita žuvis, mažai ką turinti bendra su mūsų lietuvišku šamu. Todėl galima susipainioti.