Jei kas nors vis dar galvoja, kad valgau tik saldumynus – netiesa! Jei kas nors spėja, kad šaldytuve esantį kefyrą naudoju tik puriems keksams kepti… na, tai galėtų būti BEVEIK tiesa, bet ne, nebūtinai! Vis stengiuosi, kad „Saulėtoje virtuvėje“ tasai magiškas balansas tarp SALDU ir SŪRU būtų kuo tolygesnis (nors, akivaizdu, man ne visada pavyksta), o su šiuo receptu dar tikiuosi priartėti ir prie balanso tarp GREITO maisto ir SVEIKO maisto.
Greitas maistas mūsų namuose nėra nei keikiamas, nei uždraustas (balansas!); tikriausiai jau kokius triskart minėjau, kad net vestuvių vakarienę mes valgėme greitojo maisto restorane? Istorija galėtų būti ir ilgesnė bei išsamesnė, bet jei trumpai: JIS greitąjį maistą labai mėgsta, o AŠ vis pabandau atrasti sveikesnių alternatyvų.
Šįkart vištieną supjausčiau juostelėmis, marinavau kefyre (jis suteikia toookio minkštumo!) ir gausioje saujoje prieskonių. Apvoliojau stambiuose, labai lengvuose panko džiūvėsėliuose ir tarkuotame kietajame sūryje, kepiau (priartėjome prie sveikesniosios dalies) – orkaitėje! Šalia vištienos į skardelę subėriau skiltelėmis pjaustytų prieskoniais gardintų bulvių skiltelių, nes būtent taip mūsų mintyse atrodo pilna porcija. O kol viskas kepė, sumaišiau gaivų grietinės padažą. Po pusės valandos – štai, greitojo maisto restoranas namuose!
Meniu:
– sultinga vištiena traškioje džiūvėsėlių ir sūrio plutelėje;
– traškios bulvių skiltelės;
– gaivus grietinės padažas;
Ir dar! Malonus privalumas, kai restoraną susikuri tiesiog namuose, – tikros lėkštės!
Tikrai nesutirštinu spalvų – apsilaižėm pirštus, kaip buvo skanu!
Šias paprastas, bet gardžias improvizacijas įkvėpė „Pieno žvaigždės“ ir jų prekės ženklas „DVARO“. Visada džiaugiuosi galėdama dirbti su prekės ženklais, kuriuos ir be atskiro paraginimo noriai renkuosi į savo kasdienį prekių krepšelį – būtent tokia yra „DVARO“ produkcija. Vertinu ją už kokybę, ilgaamžiškumą ir deklaruojamas vertybes. Ačiū už priminimą, kad norint pagaminti gardžią vakarienę visai nebūtina verstis per galvą – dažnai mažiau yra daugiau, jei tik renkamės kokybiškus ingredientus ir… gaminame tai, apie ką kartu gyvenantys garsiai (!) svajoja jau ne vieną savaitę, šypt.
Jei ir jūs greitojo maisto neišsižadate, o kartais visai mielai „pažaistumėt“ restoraną namuose, – receptas visai nesudėtingas, tikrai labai gardus, ir jau laukia Jūsų dėmesio. Pirmyn!
Orkaitėje keptos traškios vištienos juostelės
AtsispausdintiINGREDIENTAI
800 g – 1 kg vištos krūtinėlės
Kefyro marinatui:
1 stiklinės (250 ml) „DVARO“ kefyro
2 kiaušinių
1 arb. š. garstyčių
1 arb. š. druskos
1 arb. š. maltos rūkytos paprikos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
½ arb. š. česnako miltelių
¼ arb. š. kajeno paprikos
Traškiam sūrio apvalkalui:
2 stiklinių (210 g) stambių (Panko) džiūvėsėlių
1 stiklinės (100 g) tarkuoto kietojo sūrio
1 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių (čiobrelių, raudonėlių, rozmarinų)
½ arb. š. druskos
½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
½ arb. š. maltos rūkytos paprikos
½ arb. š. česnako miltelių
Bulvių skiltelėms:
5-6 didesnių bulvių
5 valg. š. alyvuogių aliejaus
4 skiltelių česnako
1 arb. š. druskos
1 arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
2 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių (čiobrelių, raudonėlių, rozmarinų)
Padažui:
1 stiklinės (250 ml) „DVARO“ grietinės, 30 proc. riebumo
mažo ryšelio šviežių krapų
½ citrinos sulčių
1 arb. š. medaus
½ arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
½ arb. š. česnako miltelių
žiupsnio kajeno paprikos
GAMINIMO EIGA
1. Vištos krūtinėlę supjaustykite vidutinio dydžio juostelėmis.
2. Paruoškite marinatą: didesniame dubenyje sumaišykite kefyrą, išplaktus kiaušinius, garstyčias ir visus prieskonius. Sudėkite vištienos juosteles ir išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų marinate. Uždenkite dangčiu ir palaikykite šaldytuve 1-2 valandas.
3. Paruoškite mišinį traškiam sūrio apvalkalui. Platesniame dubenyje ar gilioje lėkštėje sumaišykite visus jam skirtus ingredientus.
4. Paruoškite bulves. Bulves nuskuskite arba gerai nušveiskite. Supjaustykite skiltelėmis ir suberkite į didelį dubenį. Ten pat supilkite alyvuogių aliejų, suberkite išspaustas česnako skilteles ir prieskonius. Gerai išmaišykite, kad bulvių skiltelės aliejaus ir prieskonių mišiniu pasidengtų iš visų pusių.
5. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
6. Imkite po vieną pamarinuotą vištienos juostelę, marinato perteklių nuvarvinkite. Apvoliokite džiūvėsėlių ir sūrio mišinyje, kad tolygiai pasidengtų iš visų pusių. Išdėliokite ant kepimo popieriaus. Šalia vienu sluoksniu suberkite bulvių skilteles.
7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes, kol vištiena ir bulvės bus iškepę, o vištienos juostelės – taps traškios.
8. Kol vištiena ir bulvės kepa, paruoškite padažą. Grietinę, kapotus krapus ir visus likusius padažui skirtus ingredientus sumaišykite. Iki patiekiant laikykite šaldytuve.
9. Patiekite. Vos tik iškepusias vištienos juosteles ir bulvių skilteles patiekite su padažu.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Pieno žvaigždės“.
#reklama #DVARO
6 komentarai
Šiandien išbandėme receptą – gavosi super skaniai! Man, sakyčiau, net skaniau nei pirktos iš kokio KFC, kadangi gerokai mažiau riebesnės, bet tokios pat traškios ir minkštos gavosi vištienos juostelės.
Dedu į savo receptų kolekciją ir būtinai gaminsiu dar kartą. Ačiū!!
Ačiū Jums, Aivile, kad išbandėte ir pasidalijote įspūdžiais. Džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
O kur perkate Panko dziuveselius?:)
„PROMO Cash&Carry” 🙂
Sveiki, ar galima vietoj vištienos filė, vištienos petukus
Jurgita, taip, žinoma 🙂