Moliūgą namo parsiridenom dar pirmomis spalio dienomis. Didelį, apvalų, labai gražų. Ilgai pusiau juokais pešėmės, koks jis turėtų būti – linksmas ar gąsdinantis. Joris norėjo linksmo, aš – gąsdinančio, o…
-
KARŠTIEJI PATIEKALAIMiltiniai patiekalaiPASAULIO SKONIAI
Trijų sūrių pica su vištiena ir pievagrybiais
Asta 27 Spa ’21Kuprinė dar pustuštė, o mintys laksto tarp nespėtų atsakyti elektroninių laiškų ir vakarienės, kurią šiandien valgysim kur nors romantiškame restoranėlyje Italijoje. Vos kelios valandos, ir kilsim. Tai bus viena trumpiausių…
-
Karštieji užkandžiaiLENGVI KĄSNELIAIPASAULIO SKONIAI
Cukinijų ir fetos sūrio spurgytės (Kolokithokeftedes)
Asta 25 Spa ’21Kolokithokeftedes – Graikijoje populiarus vegetariškas užkandis. Kad ir kiek kartų bandžiau, man vis dar neišeina šio pavadinimo perskaityti vienu įkvėpimu, bet kam gi rūpi pavadinimai, kai ateina metas ragauti? Pikantiškos…
-
PyragaiSALDUMYNAITortai
Trisluoksnis šokoladinis – vanilinis – moliūginis sūrio tortas
Asta 22 Spa ’21Sūrio tortai – mano meilė. Sodrūs, švelnūs, kremiški. Vienas gabalėlis, ir apsąla širdis. Ruduo vis dar už lango, o moliūgų sezonas begalinis, tad ir savaitgalio deserto sluoksniuose – ne tik…
-
BlynaiDaržovių patiekalaiKARŠTIEJI PATIEKALAI
Bulviniai blynai su ikrų užtepėle ir lašiša
Asta 19 Spa ’21Bulves mes mėgstam įvairiausiais pavidalais: kepam prieskoniais pagardintas bulvių skilteles orkaitėje, trinam bulvių košę, pjaustom armonikėlėm, traiškom, gaminam njokius, bulviniečius (virtų bulvių blynelius su sūriu), senovišką kugelį. Tik bulvinius blynus…
-
Desertai skirti ne tik savaitgaliams, jie skirti ir ilgiausiems pasaulyje pirmadieniams. Kai po ilgos dienos norisi trumpam sustabdyti laiką: kad pavyktų tyloje giliai įkvėpti, kad rastum galvoje pasimetusią mintį ar…
-
Karštieji užkandžiaiLENGVI KĄSNELIAIPASAULIO SKONIAIŠaltieji užkandžiai
Takai su plėšyta vištiena
Asta 15 Spa ’21Net ir aš, beprotiškai mėgstanti suplanuoti kiekvieną gyvenimo smulkmeną, puikiai suprantu: takai tikrai nėra tas receptas, kuriam būtinas tikslumas. Priešingai, labiau nei svarstyklių čia reikia nepažabotos fantazijos ir prie gausiai…
-
Be orkaitėsDesertai indeliuosePASAULIO SKONIAISALDUMYNAI
Tiramisu su šokoladiniu lazdynų riešutų kremu
Asta 8 Spa ’21Kol kantriai skaičiuoju likusias dienas iki trumpučių atostogų Italijoje, tiramisu sluoksniuoju namuose. Nereikia nė tris valandas trunkančio skrydžio, kad saldžiam kremui tirpstant burnoje galėčiau užsimerkti ir įsivaizduoti siauras šurmuliuojančio senamiesčio…
-
ApkepaiDaržovių patiekalaiKARŠTIEJI PATIEKALAIPASAULIO SKONIAI
Itališkas baklažanų ir sūrio apkepas
Asta 7 Spa ’21Sveiki ir vėl atvykę į Italiją! Skonių kelionėje, žinoma. Apie tai, kad čia kepama nuostabiausia lazanija pasaulyje, galima sužinoti net iš animacinių filmukų vaikams, ką jau bekalbėti apie knygas ar…
-
Pabundu nuo įkyraus žadintuvo signalo. Kaip ir kasryt, iš pradžių bandau apsimesti, kad jo negirdžiu – gal tik sapnuoju? Pramerkti akis rytais, kai kambaryje dar neišsisklaidžius nakties tamsa, prireikia valios…
-
Rudens derliaus sezonas įsibėgėja: moliūgai šen, obuoliai ten – tik spėk kepti pyragus! Vienu labai gardžiu savaitgalio deserto receptu pasidalinsiu jau šį penktadienį, o kol kas kviečiu vieną žingsnį žengti…
-
Migdolų ir figų įdaras trapios tešlos krepšelyje – rudeniškas ir labai gardus derinys. Prancūzijoje tokius pyragėlius išgirstumėt vadinant tartelette aux figues à la crème d’amandes. Kažin, ar yra prancūziškų žodžių,…
-
KARŠTIEJI PATIEKALAIKarštieji užkandžiaiLENGVI KĄSNELIAIMiltiniai patiekalai
Pica su vytintu kumpiu, pesto ir „Burrata“
Asta 16 Rgs ’21Būna picų, kurioms paruošti reikia kelių parų, būna tokių – kurioms pakanka vos pusvalandžio. Apie tikrą picą, prilygstančią Neapolyje kepamoms, aš jau pasakojau šiek tiek anksčiau. Ji nuostabi nuo pirmo…
-
Visi metų laikai pradeda džiuginti tik tada, kai atrandam dalykus, kuriais juos galim prisijaukinti. Kartais man tai sunku – širdyje, žinia, esu burbeklė. Todėl ir šiomis dienomis, tarp vasaros ir…
-
Be orkaitėsDesertai indeliuosePASAULIO SKONIAISALDUMYNAI
Sluoksniuotas angliškas desertas „Trifle“
Asta 9 Rgs ’21Jei į interneto naršyklę įvestumėte angliško deserto pavadinimą „Trifle“, žvelgtumėte į spalvomis mirgančią nuotraukų galeriją: daugybė desertų, susluoksniuotų dailiuose stikliniuose induose, bet sluoksniai – kaskart skirtingi. Šiandien „Trifle“ yra populiarus…
-
Daugiau daržovių, daugiau spalvų lėkštėje, daugiau šviežio derliaus, daugiau natūralių vitaminų – ruošdama pietus ar vakarienę, aš tikrai stengiuosi, kad maistas būtų subalansuotas ir vertingas. Seniai praėjo tie laikai, kai…
-
Ar kada pasakojau, kokia saulėto virtuviuko spalva yra mėgstamiausia? „Spalvota, spalvota!”, – atsako jis man kaskart, kai paklausiu. Lengva nujaust, kad visi kiti desertai, kuriuos vieną po kito gaminau pastaruoju…
-
Bulvių patiekalaiKARŠTIEJI PATIEKALAI
Bulvių armonikėlės (Hasselback potatoes) su grietine ir silke
Asta 22 Rgp ’21Bulvių armonikėlės, pasaulyje žinomos Hasselback vardu, kilo iš Švedijos – pirmąkart jos buvo patiektos 1940-aisiais to paties pavadinimo („Hasselbacken“) restorane. Atrodytų, paprasčiausia bulvė, bet supjaustyta lyg armonikėlė, iki traškumo apkepta…
-
LENGVI KĄSNELIAIPASAULIO SKONIAIPusryčiaiPyragaiSALDUMYNAI
Klafutis su vyšniomis (trešnėmis)
Asta 19 Rgp ’21Klafutis (clafoutis) – tai desertas, kilęs iš pietų Prancūzijos. Šalia prašmatnių prancūziškų konditerijos gaminių klafutis atrodo itin paprastas kepinys: vos keli ingredientai, itin paprastas paruošimo būdas ir dar kuklesnė išvaizda.…
-
GĖRIMAIKarštieji gėrimaiPusryčiaiSALDUMYNAI
ŠALTOS KAVOS KOKTEILIS | COLD BREW (ŠALTAI BRANDINTA KAVA)
Asta 12 Rgp ’21Ak, tie rytai. Kartais lėti ir ramūs, užlieti saulės spindulių ir vidinės ramybės. Kartais – pilni chaoso, skubėjimo ir lekiantys kūlversčiais. Kad ir kokie bebūtų, kiekvienos dienos pradžioje laukiu tų…