Kad ir kaip būtų gaila, liūdna ir kartais net pikta, kartais geri norai lieka.. gerais norais. Dideliais norais, beprotiškais ir svaiginančiais. Norais. Neapčiuopiamais ir neįgyvendintais, vis dar. Net juokinga prisiminti, kaip paskutinę savaitę prieš bakalaurą viską viską sėkmingai nukėlinėjau „po gynimo”.
Sugrįšiu atgal į saulėtą virtuvę. Kepsiu daug sausainių, daug pyragų, daug keksiukų ir kitų mielų kepiniukų. Perskaitysiu knygą. Susitvarkysiu savo „bardaką”. Susitiksiu su drauge. Ir dar daug mažų ir didelių, visiškai nereikšmingų ir labai svarbių darbelių… Bet kaip sėkmingai viską turėjau daryti „po gynimo”, dabar viską sėkmingai (??) darysiu „po diplomų įteikimo”. Nors, neapgaudinėkim savęs – iš tiesų „po atostogų”.
Bet aš sugrįžiu. Pažadu.
Dar pažadu, kad mano sugrįžimas bus skanus. Labai skanus.
Skonis: 10/10. Tikrai puikūs, gardūs, be galo trapūs ir tiesiogine to žodžio prasme tirrrpstantys burnoje sviestiniai sausainiukai. Paprasti, tačiau labai neprasti.
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? D. Stevens “Naminė duona”
Paprastučiai sviestiniai sausainiukai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
175 g minkšto sviesto
90 g cukraus
geras žiupsnis druskos
2 vidutinio dydžio kiaušinių tryniai
200 g aukščiausios rūšies miltų
Prieskoniai (pasirinktinai):
1 arb.š. natūralaus vanilės ekstrakto
tarkuota vienos citrinos arba apelsino žievelė
1 arb.š. cinamono (geriausia šviežiai malto)
GAMINIMO EIGA
Plakikliu vidutiniu greičiu plakite sviestą su cukrumi, kol masė taps beveik balta ir labai puri. Plakdami nepamirškite mentele nubraukti likučių nuo indo šonų.
Sumažinkite plakimo greitį ir supilkite kiaušinių trynius, įberkite druskos ir pasirinktus prieskonius. Paplakite dar pusę minutės. Su mentele įmaišykite miltus. Turi išeiti labai minkšta ir lipni tešla.
Miltuotomis rankomis iškrapštykite tešlą ant maistinės plėvelės, suplokite ją į platų apskritimą ir susukite į maistinę plėvelę. Valandą tegul pastovi šaldytuve, nes kočioti šią tešlą reikia tik atšaldytą.
Įkaitinkite orkaitę iki 140 °C temperatūros. Išvyniotą tešlą iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, kad būtų 3 mm storio. 6 cm skersmens formele iš tešlos išpjaukite norimo dydžio sviestainius. Su mentele juos atsargiai perkelkite ant nelipnios kepimo skardos arba kepimo popieriaus*.
Kepkite 7 – 10 minučių**, kol paruduos tik krašteliai – vidurys turi likti šviesus. Praėjus 7 minutėms, tikrinkite kas minutę. Ką tik ištraukti iš orkaitės sviestainiai bus dar minkšti, bet aušdami sukietės. Ištrauktus iš orkaitės gausiai apibarstykite smulkiu cukrumi***. Dar kelioms minutėms sviestainius palikite aušti skardoje, paskui atsargiai perkelkite ant grotelių.
Sviestainius dar porą dienų galima laikyti sandariame inde.
* galite tešlą iš karto kočioti ir sausainius formele išspausti ant kepimo popieriaus, tuomet praleisite pakankamai sudėtingą sausainių kilnojimo dalį.
** man sausainiai kepė gerokai ilgiau – apie pusvalandį.
*** cukrumi barstyti nebūtina. Kadangi sausainiai ir patys gana saldūs, šį žingsnį aš praleidau.
10 komentarai
Žavūs pasikeitimai, tiesa kol kas kaip matau be lietuvybės 🙂
Pradžiai klaidelė: sausainius reikia kepti ne 140, o 170-180 ‘C temperatūroje, tad tokioje ir išbandžiau šį receptą. Pavyko puikiai- trapūs, skanūs, tik ateityje dėsiu geresnius miltus…
Sveiki, gal galite patikslinti, kokioje temperatūroje juos kepti? Jūs parašėte, kad 140 laipsnių, Paulius komentaruose tikina, kad aukštesnėje temperatūroje. Kaip yra iš tiesų? Iš anksto dėkoju už atsakymą.
Rūta, aš kepiau recepte nurodytoje temperatūroje 🙂 Bet man jie kepė gerokai ilgiau, apie pusvalandį. Jei kepsite Pauliaus minėtoje aukštesnėje temperatūroje, jie iškeps per 7-10 minučių. Matyt, knygoje, iš kurios yra receptas, buvo padaryta klaidelė 🙂
Nesamoningas receptas
Cukraus ryškiai per daug, tik nesugalvokite barstyti ir kepti reikia 180°C temperatūroje
O baltymus mesti lauk? Dėkoju.
Lina, aš mieliau renkuosi juos sunaudoti kitiems patiekalams, bet čia jau jūsų asmeninis sprendimas 🙂
Sviesto tai ryškiai per daug, tešlos iškočioti praktiškai neįmanoma, ir valgant riebalai veliasi burnoje. Cukraus irgi pamažinčiau.
Tokie skanus!