Ruošdama pusryčius, mintyse vis nedrąsiai nusišypsau – jaučiuosi bent puse kojos sodininkė, mat šiais metais jau spėjau užauginti net tris pipirnių derlius. Maži dalykai – dideli džiaugsmai, tad papasakosiu plačiau!
Vieną rytą baigiantis žiemai, maždaug prieš mėnesį, atitraukiau užuolaidas – o už lango snigo! Tada pajuokavau, kad pavasariui kviesti reikia imtis rimtesnių priemonių, ir po valandėlės pagavau save stovinčią prie „Lidl Lietuva“ sėklų stovo. Šiaip jau man ant kaktos turbūt parašyta, kad su sodininkyste ne pakeliui – nejaukiai ten patrypčiojusi, namo vis tik grįžau su bazilikais, laiškiniais česnakais ir pipirnėmis. Pirmuosius du vis dar esu atidėjusi ateičiai, o štai pipirnes, sako, sudaiginti gali net visiški nemokšos, šypt. Pabandžiau ir aš – ir sudaiginau jau tris kartus!
Oh, kaip smagu turėti pirmų kartų, net jei tokių mažų! Jaudinausi ir spirgėjau kaip mažas vaikas. Pipirnes pasėti, pasirodo, labai paprasta, net žemių tam nereikia:
- į indelį gilesnėmis sienelėmis įklojau kelis lapelius popierinio rankšluosčio,
- ant viršaus dviem eilėmis sudėjau vatos diskelius,
- gana gausiai sudrėkinau vandeniu,
- tankiai užbėriau pipirnių sėklų,
- dar kartą apipurškiau vandeniu,
- uždengiau indelį maistine plėvele, suformuodama „šiltnamiuką“,
- pastačiau šviesiausioj šiltoj namų vietoj,
- dvi paras laikiau su plėvele, tik kasdien pusvalandžiui atidengiau daigelius pakvėpuoti, ir supurkšti vandeniu,
- po dviejų parų, daigeliams sudygus, plėvelę nuėmiau, palikau daigelius stiebtis viršus, kasdien nepamiršdama sudrėkinti vandeniu.
Na, ir dar už kadro liko mano (ir saulėto virtuviuko!) kasdienis trepsėjimas aplink lėkštutę ir prašymai: „aukit, nagi, aukit, būkit pavasariu!”.
Ir daigeliai užaugo! Pipirnių derlių galima nuimti už 5-7 dienų, tad sėjau ir auginau jas vis iš naujo, kol iš tiesų atėjo saulėtas pavasaris.
Šiandien, kaip ir ne vieną rytą prieš tai, pusryčiams valgiau sumuštinį su daigais. Ne bet kokiais – o savo išaugintais! Pipirnės yra aštrokos ir kartokos, bet turiu pasakyt, kad man šito „darbo“ vaisiai – vis tiek patys saldžiausi, šypt.
Pavasario sumuštiniai su pipirnių daigais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 riekelių mėgstamos duonos
lydyto tepamojo sūrio
1 gerai sunokusio avokado
1/2 žaliosios citrinos
2 riekelių rūkytos lašišos
2 kiaušinių
druskos, pipirų
pipirnių daigų
GAMINIMO EIGA
1. Duoną, jei norite, paskrudinkite. Aptepkite tepamuoju sūriu.
2. Avokadą sutrinkite su žalios citrinos sultimis, žiupsniu druskos ir pipirų. Paskleiskite ant sūriu apteptos duonos riekelių.
3. Ant avokadų dėkite po riekelę rūkytos lašišos, ant viršaus – keptuvėje šlakelyje aliejaus skystai iškeptą kiaušinį. Pagardinkite žiupsniu druskos ir pipirų.
4. Ant kiaušinio užberkite po saują šviežių daigų. Ragaukite iškart!
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
#reklama @lidllietuva #LidlPartnerystė