Ėmė ir atėjo. Per vieną dieną, o gal pernakt, kartu su perverstu kalendoriaus lapeliu. Vasara! Pilna saulės ir šiltų jos spindulių, pilna gyvybės, laisvės ir mažų bei didelių planų.
Dar paskutinėmis pavasario dienomis planuotės puslapio kraštelyje susirašiau vasaros norų sąrašą. Išsimaudyti ežere, išsiruošti į ilgą žygį, aplankyti jūrą, pusryčiauti terasoje, pasivėžinti dviračiais… iškepti pavlovą su glėbiais spalvingų uogų.
Pažiūrėsim, kiek ir ko ši vasara atneš; nuojautą turiu gerą, šypt. Kaip gi galėtų būti kitaip, kai jau pirmą vasaros savaitgalį pradėjom su puikiąja pavlova – savaitgalių dar liko daug, išbandykit ir jūs!
Pavlova visai pelnytai galėtų būti tituluojama vasaros desertu. Lengva, sutirpstanti burnoje, labai saldi, tačiau pagardinta švelniu maskarponės kremu ir gaiviomis šviežiomis uogomis. Kažkokiu būdu šie trys skoniai – saldus morenginis krepšelis, kremas, uogos – susijungia į tobulą visumą. Vienas mažas kąsnelis, ir apsąla širdis. Ir nuo saldumo, ir iš laimės, žinoma.
Šį morenginį skanėstą paruošti visai paprasta – tereikės šiek tiek laiko ir kantrybės. Jų prireiks, kai plaksite kiaušinių baltymus (net nemėginkite sutaupyti brangių minučių – juos išplakti reikia nepriekaištingai!), ir kai lėtai porą valandų džiovinsite jau suformuotą morenginį krepšelį orkaitėje. Nieko tokio, nes per tą laiką galėsite paskaityti knygą, sutvarkyti namus, pasideginti ar parašyti laišką draugui. Tuomet beliks greitai suplakti kremą, po tekančiu vandeniu nuplauti ir nusausinti uogas. Viską gražiai sudėlioti ir…
Štai, savaitgalio desertas! Svaiginančiai saldus ir labai skanus!
Pavlovą paruošiau drauge su „Dr. Oetker Lietuva“ – mano virtuvėje visad yra šio prekės ženklo kukurūzų krakmolo ir vanilės. Šaukštelis kukurūzų krakmolo suteiks pavlovai nuostabią tekstūrą (išorėje ji liks traški, o viduje – minkšta ir zefyriška), o vanilė – malonaus aromato.
Pavlova su maskarponės kremu ir uogomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pavlovai:
4 kiaušinių baltymų
1 ¼ stiklinės (250 g) cukraus
1 arb. š. „Dr. Oetker“ vanilinio cukraus
1 arb. š. „Dr. Oetker“ kukurūzų krakmolo
1 arb. š. baltojo vyno (ar obuolių) acto
Kremui:
125 g maskarponės
¼ stiklinės (30 g) miltelinio cukraus
½ arb. š. „Dr. Oetker“ vanilinio cukraus
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
Viršui:
mėgstamų uogų ir vaisių (braškių, aviečių, šilauogių, trešnių, kivių)
šviežių mėtų lapelių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite morenginį krepšelį. Orkaitę įkaitinkite iki 120 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, be ventiliatoriaus). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant kurio pieštuku nusibrėžkite apie 20 cm skersmens apskritimą.
2. Į visiškai švarų, gerai nusausintą dubenį sudėkite švariai nuo trynių atskirtus kiaušinių baltymus. Plakite elektriniu plaktuvu, kol baltymai suputos, pabals. Toliau plakdami, berkite po šaukštą cukraus, sumaišyto su vaniliniu cukrumi, po kiekvieno šaukšto gerai išplakdami, kol cukrus ištirps (vieną šaukštą plakite apie minutę, tuomet berkite kitą). Taip pamažu subėrę į baltymus visą cukrų, plakite dar šiek tiek, kol baltymų masė bus labai tvirta ir blizgi, o cukrus bus visiškai ištirpęs.
3. Į dubenį su gerai išplaktais baltymais dėkite šaukštelį baltojo vyno (arba obuolių) acto ir šaukštelį kukurūzų krakmolo. Išplakite, kol tolygiai įsimaišys į baltymus. Apvertus dubenį su baltymais, gerai išplakti baltymai turi tvirtai laikytis dubenyje ir neiškristi.
4. Paruoštą masę sukrėskite ant kepimo popieriaus, paskirstykite nusipiešto apskritimo ribose, šaukštu ar mentele suformuokite morenginį krepšelį.
5. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 100 ᵒC ir džiovinkite dar 2 valandas.
6. Prieš ruošdami kremą, atvėsinkite.
7. Paruoškite kremą. Į dubenį sudėkite kreminį sūrį, suberkite miltelinį cukrų, supilkite vanilinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Neperplakite. Toliau lėtai plakdami, po truputį supilkite riebią grietinėlę. Turite gauti vientisos konsistencijos tirštą kremą.
8. Patiekite. Atvėsusio morenginio krepšelio viršų dosniai aptepkite išplaktu maskarponės kremu. Ant viršaus išdėliokite uogas ir vaisius, papuoškite šviežių mėtų šakelėmis.
9. Patiekite iš karto, kol morenginis krepšelis dar traškus, o uogos nespėjo išskirti savo sulčių – iš karto patiekta pavlova yra pati gardžiausia.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Dr. Oetker Lietuva“.
#reklama #droetkerlietuva
2 komentarai
Sveika, miela Asta!
Ar galiu pasiruošti morengo pagrindą šiandien, t.y. trečiadienį, nors gimtadienio šventė šeštadienį? Ar išlauks ir bus toks pat skanus ar geriau nerizikuoti?
Sveiki, Karolina! Jei morengą laikysite visiškai sausai / sandariai, nieko neturėtų atsitikti 🙂