Atėjęs ruduo pamažu viską grąžina į savas vėžes. Įprastus darbus. Truputį apleistą sportą. Šiltas vakarienes, kvepiančias jaukiais vakarais.
Tik savaitgaliai vis dar kvepia vasara ir lengvomis it pienės pūkas jos dienomis. Praėjęs toks ir buvo: jei nežinotum, koks mėnesis įrašytas kalendoriaus lapelyje, galėtum pagalvoti, kad vidurvasaris. Ta proga (ir ne tik ta, šypt) mes aplankėme Druskininkus – miestą, kuriame iki šiol aš tebuvau vieną kartą, bet ir to skaičiuoti nesinori, nes tai buvo seniai; nes tada pačio miesto nė nemačiau ir jo gatvelėmis nevaikščiojau. Visą savaitgalį dangus buvo be menkiausio debesėlio, juo ridinėjosi saulė ir aš net keliskart pasigailėjau, kad į krepšį neįsidėjau lengvos vasarinės suknelės, kurį būtų tam orui tikusi labiau nei mano turimi apdarai. Mano žmogus juokaudamas klausė, ar aš jo gimtadieniui net orą specialiai užsakiau; o aš dar kartą įsitikinau, kad kelionės – nors ir tokios mažytės – malonumas labai stipriai priklauso nuo oro. Užsakyti jo, gaila, neįmanoma, bet kartais pasiseka labiau nei galėjai tikėtis.
Druskininkai man labai patiko. Ir pušynas, ir šokantis fontanas, ir tvenkiniai, ir parkai, ir pasivaikščiojimai taku prie upės. Gražus, mielas ir labai jaukus miestas. Nuostabus buvo savaitgalis: nuo pirmos iki paskutinės minutės. Grįžome pailsėję ir platesnėmis šypsenomis. O mintyse aš jau ieškau progų ten sugrįžti, šypt.
Kita vertus, yra gyvenime dalykų, kuriems progų laukti nebūtina ir net nereikia. Gal su mažomis maloniomis savaitgalio kelionėmis, kaip ir su tortais, lygiai taip pat?
Skonis: 10/10. Kai pirmą kartą iškepiau ir paragavau šio sūrio torto, visiems dar ne vieną dieną (ir tikriausiai ne vieną savaitę) pasakojau, kokį nuostabų-fantastišką-nerealų sūrio tortą valgiau. Tada kepiau dar kartą. Ir vėl alpėjau nuo to skanumo. Na, jūs pagalvokit – sūrio tortas su pienišku šokoladu! Ir dar tie riešutukai… vaje. Man jis – nuostabus. Būtinai kepsiu dar kartą. Dar ir dar kartą.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Receptas publikuotas internetiniame portale Ji24.lt
Pieniško šokolado sūrio tortas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
250 g šokoladinių sausainių (pavyzdžiui, „Selga“)
150 g sviesto
Įdarui:
½ puodelio (125 ml) grietinės
1 valg. š. kreminio kavos likerio (pavyzdžiui, „Damų“ likerio)
1 arb. š. vanilės ekstrakto
1 arb. š. tirpios kavos miltelių
250 g pieniško šokolado
650 g kreminio sūrio
3 valg. š. kakavos miltelių
½ arb. š. druskos
1 ¼ puodelio (250 g) cukraus
3 dideli kiaušiniai
Riešutiniam užpilui:
170 g sviesto
¾ puodelio (150 g) rudojo cukraus
½ puodelio (125 ml) riebios grietinėlės
½ arb. š. druskos
2 puodeliai (230 g) graikinių riešutų
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo folija išklokite 22 cm skersmens kepimo indą atsegamais kraštais.
2. Šokoladinius sausainius susmulkinkite iki smulkių trupinių. Sumaišykite su tirpintu sviestu.
3. Paruošta mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles.
4. Kepkite torto pagrindą įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
5. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150ºC.
6. Kol pagrindas vėsta, paruoškite torto įdarą. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę, kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir tirpios kavos miltelius.
7. Šokoladą ištirpinkite ant „garų vonelės“ ar mikrobangų krosnelėje. Atidėkite į šalį, kol atvės.
8. Kreminį sūrį, kakavos miltelius ir druską sudėkite į didelį dubenį. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
9. Suberkite į kreminio sūrio masę cukrų ir vėl išplakite.
10. Toliau plakdami, lėtai supilkite tirpintą atvėsusį šokoladą.
11. Supilkite grietinės masę. Išplakite.
12. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę šiek tiek paplakdami.
13. Paruoštą įdarą supilkite ant atvėsusio šokoladinio torto pagrindo.
14. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 70-75 minutes, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, šiek tiek judės.
15. Atvėsinkite, tuomet suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve.
16. Kitą dieną, išėmę tortą iš šaldytuvo, palikite jį maistinėje plėvelėje, kol atšils iki kambario temperatūros.
17. Paruoškite graikinių riešutų užpilą. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
18. Graikinius riešutus paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite įkaitintoje orkatėje apie 7-10 minučių, kol gražiai apskrus.
19. Išimkite riešutus iš orkaitės ir atvėsinkite.
20. Sviestą ir rudąjį cukrų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais lengvai pamaišydami, kol cukrus ištirps.
21. Supilkite grietinėlę, suberkite druską ir kaitinkite toliau, kol masė užvirs ir šiek tiek sutirštės. Nekaitinkite labai ilgai, vos kelias minutes, kitaip atvėsusi karamelė bus kieta, o šiuo atveju reikia, kad ji išliktų minkštos konsistencijos.
22. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite masę šiek tiek atvėsti.
23. Į atvėsusią masę suberkite riešutus ir išmaišykite.
24. Paruoštu užpilu apliekite tortą.
25. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
44 komentarai
Kodėl Jūsų puslapyje nėra kokio mygtuko „ragauti, čia ir dabar”? 😀 Pyragas atrodo puikiai. Kepsiu. Tiesą sakant, norėčiau, kad JAU būčiau iškepusi! 😀 Ačiū už skanią idėją!
Toks mygtukas būtų nuostabus dalykas 😀 Deja, kol kas net išmaniosios technologijos ne tokios išmanios, et 😀
Skanaus torto, labai lauksiu įspūdžių! 😉
Suviliojai, turbūt net šiandien gaminsiu 🙂 O kokią kremine varškę naudojai? 🙂
Karolina, naudojau maskarponę 🙂 Bet jei norisi šiek tiek lengvesnės konsistencijos sūrio torto, galima naudoti „Philadelphia” ar šiuos du sūrius maišyti perpus 😉
Skanaus torto! 😉
O kokią kreminę varškę naudojote? Ačiū 🙂
Naudojau ne kreminę varškę, bet sūrį; net pažiūrėjau į receptą, ar nepadarius esu klaidos 🙂 Jei konkrečiai – maskarponę. Bet jei norisi šiek tiek lengvesnės konsistencijos sūrio torto, galima naudoti “Philadelphia” ar šiuos du sūrius maišyti perpus 🙂
Atrodo fantastiskai. Siaip nesu surio tortu megeja, bet si butinai issikepsiu, vien is smalsumo. Beje, tavo mini rasineliai taip pat nuostabus, skaitau ir geriuos kaskart. Sekmes ir toliau!
Aurute, labai ačiū už gražius žodžius! 🙂 Tikiuosi, kad šis sūrio tortas maloniai nustebins ir taps priežastimi juos pamėgti 😉 Sėmės! 😉
Labai skanus tortas, ačiū už receptą.
Nėra už ką, Jūrate, džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Laaabai skanus tortas !!!!
Man labai smagu girdėti! 🙂
Omg omg… Dievų maistas 😀 kepsiu dar daug kartų. Ačiū labai už receptuką. 🙂
Viktorija, nėra už ką! 🙂 Labai džiaugiuosi, kad patiko 😉
Iškepus tortą jį iš kart išimti iš kepimo formos ir apvynioti maistine plėvele, ar galima palikti formoje ir uždengti maistine plėvele?
Sigita, iš pradžių tortą visiškai atvėsinkite, tada suvyniokite su visu kepimo indu (iš jo neišėmę) į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 😉
Sveiki, jei vietoj kreminio kavos likerio įpilčiau vana tallinn likerio? 🙂
Rūta, būtų lygiai taip pat gerai! 🙂
Tortas atrodo nuostabiai! 🙂 norėjau paklausti, kokio dydžio (skersmens) gaunasi šis tortas? 🙂 ir ar tas riešutinis užpilas labai skystas, ar įmanoma tortą juo užpylus patogiai transportuoti į kitą vietą? 🙂
Ačiū, Akvile 🙂 Tortas yra 22 cm skersmens, o transportuoti jį tikrai galima drąsiai 😉
Sveiki! Ketinu kepti si torta. Iskilo toks klausimas – kuriuo momentu dingsta is skardos folija? 🙂 Jau kai visas tortas iskepes ir atveses perkeliamas i torto lelste? Ar nesudega trupiniai kepant juos bendroj sumoj beveik 1,5 val?
Lina, taip, folija dingsta prieš patiekiant tortą, t.y. jau dedant jį į lėkštę, kurioje patieksite 😀 O trupiniai tikrai nesudega, galiu užtikrinti 😉
O jei kepčiau 26 cm skersmens inde, kiek laiko sutrumpėtų kepimas? Nebus man per plonas padas? (turbūt laikas įsigyti mažesnį kepimo indą, nors kaip tik galvojau apie didesnį, kai šeima didelė…) 🙂
Jovita, Jūsų atveju didinčiau visų produktų kiekius proporcingai (dauginčiau iš 1,2). O kepimo laikas tokiu atveju turėtų išlikti panašus 🙂
Nesigavo man tortas 🙁 Likau su šokoladiniu pudingu (labai skaniu)…
Kepant torto pagrindą, „nulipo” jis man nuo sienelių, sulipinau jas atgal teslai kiek pravėsus – ne bėda.
Pagrindinę masę maišant gal nepakankamai atvėsinau šokoladą? Jis sutraukė sūrį.
Ką duoda torto suvyniojimas į maistinę plėvelę?
Nebuvo galimybės riešutų užpilą daryti kitą dieną, tai pyliau jį tortui atvėsus ir pabuvus šaldytuve… Gal dar tas reikalą pagadino?
O gal reikėjo tiesiog ilgiau kepti?
Va kiek pasvarstymų, atsakykit, jei bus ūpas 🙂 Gal čia pilnatis visgi kalta?…
Jovita, labai gaila, kad tortas nepavyko 🙁 Gerai bent tiek, kad šokoladinis pudingas buvo skanus 🙂
Dėl šokolado, tikriausiai tiesa; jei jis buvo dar šiltas, galėjo sutraukti sūrį. Į maistinę plėvelę suvyniotas tortas neatiduoda drėgmės ir tuo pačiu neprisigeria šaldytuvo kvapų. O kepti sūrio tortus reikia tol, kol pajudinus formą, kraštai būna tvirti, o vidus čiut čiut juda. Taigi, gal reikėjo ir ilgiau pakepti. O gal, tiesą sakant, ir pilnatis – per pilnatį dažnai visokios beprotybės vyksta, deja 😀 Todėl tikiuosi, kad vieną gražią dieną atrasit noro išbandyti tortą dar kartelį, nes jis tikrai labai puikus ir to vertas 😉
Laba diena, ar uzpylus karamele su riesutais torta galima deti vel nakciai i saldytuva? Aciu uz atsakyma,
Žinoma, Lina 🙂
Nesigavo ir man tortas, gavosi net nežinau kas, geriausiu atveju galima pavadinti pyragu 😀 produktai kainavo daug, o gavosi nesamonė 😀 dariau viską pagal receptą niekur nenukrypdama……
O vandens vonelės nereikia kepant orkaitėje?
Manasis kepa šiuo metu, bet man jau dabar atrodo, kad irgi nieko čia nebus.
Gavosi puikiai 🙂
Kai pamaciau kaip atrodo po valandos laiko orkaiteje tikrai pagalvojau kad jau kazka ne to padariau ir sugadinau torta 🙁 taciau kazkaip jis po tos nakties saldytuve susigulejo ir buvo NUOS TA BUS!!!
tik kita karta maziau sviesto desiu ir valgiau be riesutu ir karameles, manau labai geras variantas kurie nemegsta labai saldziai ir graikiniu riesutu 😀
o siaip labai gaivus, labai paprasta ir skanus tortas, kas megsta nutela tikrai pamils ir si torta (kazkodel man primine ja) 🙂
Laba diena,
jeigu vietoj pienisko sokolado noreciau deti juoda sokolada – ar reiketu dar p-g recepta ideti ir kakavos milteliu, ir tirpios kavos milteliu?
sveiki, noreciau isbandyti si recepta ir turiu klausima Jums: ar galima pirmaji etapa sausainiu sluoksnio sutvirtinimui perkelti i saldytuva, t.y., vietoje kepimo palaikyti saldytuve tas 10 minuciu, kad sutvirtetu-susiimtu sausainiu mase?
ruosiantis gimtadieniui paskutine diena buna sudetinga laiko prasme, tad ar galima butu pries 2 dienas ji pasigaminti ir laikyti sandariai saldytuve?
Agne, rekomenduočiau torto pagrindą vis tik apkepti, nors tikėtina, kad ir sutvirtėjęs šaldytuve, o vėliau kepamas kartu su įdaru, jis iškeptų taip pat gerai 🙂
O dvi dienos nėra labai mažai, bet tikrai įmanomas laiko tarpas, laikant tortą šaltai ir sandariai – juk trečią dieną (gimtadienio dieną) tikrai suvalgysite viską iki paskutinio gabalėlio 😉
Sveika. O ar būtina tiesti foliją? 🙂
Gabriele, na, nėra būtina, tačiau tokiu būdu yra daug lengviau išimti tortą iš kepimo formos 🙂
Labai skanus tortas! Aš tik į įdarą nedėjau tu 250g cukraus ir tikrai tikrai saldumo uzteko 🙂 rekomenduoju! 🙂
Egle, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂
Prieš pradedant kepti, irgi galvojau, kad bus keptas šokoladinis pudingas 😃 Bet vėsdamas jis pradėjo gražiai tvirtėti, o per naktį pabuvęs šaldytuve buvo jau labai geros konsistencijos. Bet! Dar po paros šaldytuve jis tapo dar geresniu!!! Tikrai vykęs pyragas. Ateityje galvoju, kad bandysiu daryti panašų nekeptą pyragą – be kiaušinių, su šiek tiek želatinos ir plaktos grietinėlės. Nes ta šokolado masė prieš įmušant kiaušinius buvo žiauriai skani!!! 😃 Tiesa, į masę dėjau mėtinio cukraus, man jis čia labai tiko, nes mėtos + šokoladas negali būti blogai 😃 Ačiū už receptą!
Jurga, džiaugiuosi, kad viskas puikiai pavyko! 🙂
Sveiki, kiek labai nukentėtų skonis neįdėjus į įdarą kavos likerio ir tirpios kavos? Ar tai esminiai ingridientai? 🙂
Tikrai galite jų nenaudoti 😉