Pasakyti, kad mėgstu varškės apkepą, būtų truputį per maža, – aš jį tikrai labai mėgstu. Jau daugiau nei dešimtį metų vis kepu tą patį, kurį kažkada čia, tinklaraštyje, pavadinau tobulu. Jis, beje, tikrai būtent toks ir yra – tobulas! – ir kasmet tinklaraščio skaitytojai tą patvirtina: stulbinamais lankomumo skaičiais, puikiausiais atsiliepimais, iš lūpų į lūpas keliaujančiu receptu. Tasai apkepas saldus, purus, minkštas lyg debesėlis; jei jau atvirai, nežinau, ar jį labiau tiktų vadinti apkepu, ar pyragu, šypt. Daugelį metų kitokio varškės apkepo nelabai ir įsivaizdavau – tik saldų, sutirpstantį burnoje.
O tada ištiko diena, kai iškepiau šį – pikantišką varškės apkepą su brokoliais, sūriu, špinatais, pomidorais. Žinojau, kad bus skanu, bet visi skoniai suderėjo taip nuostabiai, kad galiu pasakyti tik štai ką – turim dar vieną tobulą varškės apkepą! Tik šįkart nesaldų.
Labai, labai rekomenduoju išsikepti ir įsitikinti, koks kitoks gali būti varškės apkepas, o tuo pačiu dalijuosi keliais pastebėjimais, kurie gali būti vertingi kepant:
- Svogūnams, česnakams ir brokoliams leiskite kepti kiek ilgiau, kol nugaruos skystis ir daržovės liks kuo sausesnės – kitu atveju dėl perteklinio skysčio varškės apkepas gali kepti ilgiau.
- Jei nemėgstate brokolių, galite jų į apkepą nedėti. Tuomet nereikės ir sultinio.
- Varškę galite rinktis mėgstamiausią, mano pasirinkimas – pusriebė varškė iš kvadratinių pakelių, kuri yra drėgnesnė, minkštesnė.
- Sūriai – būtinas ingredientas, suteikiantis apkepui reikšmingą skonį.
- Špinatus, prieš įmaišydami į masę, kuo geriau nusausinkite, vėl gi – vengiant nereikalingos perteklinės drėgmės, kuris trukdys apkepui kepti.
- Kepdami kliaukitės ne tik recepte nurodytu kepimo laiku, bet ir tuo, kaip atrodo jūsų kepamas apkepas ir kokio jis yra tvirtumo. Jei kepsite didesnio skersmens kepimo inde, apkepas keps trumpiau, jei jis bus aukštesnis – ilgiau. Jei daržovės bus vandeningesnės, jis keps ilgiau, jei sausesnės – trumpiau.
- Jei apkepas dar neiškepęs, bet viršus jau pakankamai apskrudęs, uždenkite lakštu folijos ir kepkite toliau.
- Normalu, kad kepdamas varškės apkepas gana stipriai pakyla, o iškepęs – šiek tiek sukrenta. Net ir tada jis liks itin purus, minkštas ir sultingas.
Pikantiškas varškės apkepas su brokoliais ir sūriu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 svogūno
2 skiltelių česnako
1 vidutinio dydžio brokolio
½ stiklinės (125 ml) daržovių sultinio
4 pakuočių (720 g) varškės (9 proc. riebumo)
100 g kietojo sūrio
125 g mocarelos sūrio
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
5 kiaušinių
½ arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
¼ arb. š. malto muskato
100 g špinatų
250 g vyšninių pomidorų
GAMINIMO EIGA
1. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Maišydami pakepinkite, kol suminkštės.
2. Suberkite nedideliais gabalėliais supjaustytus brokolių žiedynėlius (kotelį pasilikite kitam patiekalui ar daržovių sultiniui), dar minutę pakepinkite. Užpilkite daržovių sultiniu ir pakaitinkite, kol brokolis suminkštės, o skystis nugaruos. Nuimkite nuo ugnies ir palikite atvėsti. Jei reikia, daržoves perkoškite, kad liktų kuo sausesnės.
3. Varškę gerai išsukite su tarkuotu kietuoju ir mocarelos sūriais, grietinėle, kiaušiniais. Pagardinkite druska, pipirais ir muskatu. Įmaišykite keptas daržoves ir gerai nusausintus špinatų lapelius.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 170 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo popieriumi išklokite (arba sviestu ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite) 22 cm skersmens kepimo indą.
5. Paruoštą varškės masę sukrėskite į kepimo indą. Paviršių išlyginkite. Įspauskite vyšninius pomidorus.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. 15 min. Jei viršus pernelyg greitai ruduoja, uždenkite lakštu folijos ir kepkite toliau. Iškeptam apkepui leiskite kelias minutes pravėsti kepimo formoje, tuomet pjaustykite ir patiekite.
2 komentarai
Ar teisingai suprantu, kad špinatų lapų apkepti nereikia ?
Sveiki, Sigita, taip, teisingai, jų apkepti nereikia 🙂