Tiramisu – vienas mano mylimiausių desertų. Jaučiu silpnybę Italijai, kavai, ir burnoje sutirpstantiems saldumynams, o čia – viskas viename. Nuo klasikinio tiramisu iki sluoksniuojamo su gaiviomis vasaros uogomis, šis desertas nėra pavaldus metų laikams. Skanus visada ir visoks, o su pistacijomis ir baltuoju šokoladu – tiesiog tobulas nuo pirmo iki paskutinio kąsnelio.
Ragavome jį trečiadienį, taip pasaldindami Valentino dieną, bet, žinot, gardiems desertams nereikia progos, arba – kiekviena diena gali būti proga, šypt. Jei tik mėgstate pistacijas desertuose, tikiu, šis tiramisu variantas labai, labai patiks. Išbandykite!
- Klasikinis tiramisu gaminamas su kiaušiniais. Kartais jam naudojami tik tryniai, kartais – ir tryniai, ir baltymai. Jei žalių kiaušinių mintis jums nėra priimtina, kremą galite plakti iš maskarponės ir grietinėlės, tokį esu aprašiusi čia.
- Desertui galite naudoti naminę arba pirktinę pistacijų pastą. Pirktinė dažnai turi kur kas mažesnę dalį pistacijų riešutų ir yra saldi, tad naminė pistacijų pasta suteiks ryškesnį, sodresnį pistacijų skonį.
- Jei norite tiramisu skoniui suteikti gaivumo, pridėkite papildomą trintų aviečių sluoksnelį.
- Suprantu, kaip nekantru ir norisi valgyti iškart, bet leiskite susluoksniuotam tiramisu pastovėti šaldytuve bent kelias valandas (ar geriausia – pernakt). Per ši laiką skoniai susijungs į tobulai harmoningą visumą.
Skaniausiems desertams – gražiausios taurės! Šį tiramisu sluoksniavau italų gamintojo „RCR“ taurėse „Alkemist“ (gyvai jas apžiūrėti ar įsigyti galite „Promo Cash&Carry“). Be to, jog yra nuostabiai gražios, šios taurės yra gaminamos iš ekologiško krištolo, jų gamybos procesas – draugiškas aplinkai, o rezultatas – 100 proc. perdirbamas. Taurės yra itin skaidrios, tvirtos, tinkamos plauti indaplovėje. Moderni jų forma ir elegantiškos detalės suteikia išskirtinumo. Nors pagal savo dydį ir formą dedikuojamos skirtingiems gėrimams, akivaizdu – taurės nuostabiai tinka ir sluoksniuotiems desertams.
Pistacijų ir baltojo šokolado tiramisu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4 kiaušinių
½ stiklinės (100 g) cukraus
500 g maskarponės
3 valg. š. (100 g) pistacijų pastos
100 g baltojo šokolado
1 stiklinės (250 g) stiprios kavos
2–3 valg. š. tamsiojo romo (nebūtinai)
150 g Savoiardi sausainių („damų pirštelių“)
Papuošti:
smulkintų pistacijų
šviežių aviečių
GAMINIMO EIGA
1. Jei naudosite naminę pistacijų pastą, iš pradžių pasiruoškite ją. Kepintus (nesūdytus) pistacijų branduolius sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą. Smulkinkite, kol riešutai virs minkšta, glotnia tyre. Tai truks apie dešimt minučių. Kuo ilgiau smukinsite, tuo glotnesnė, minkštesnė ir skystesnė bus pistacijų pasta. Jei jaučiate, kad smulkintuvas pradėjo kaisti, padarykite pertraukėlę, ir tuomet smulkinkite toliau.
2. Kiaušinių trynius ir baltymus kruopščiai atskirkite.
3. Kiaušinių trynius ir cukrų elektriniu plaktuvu plakite apie 5 minutes, kol masė pabals ir jos tūris padidės. Sudėkite maskarponę ir dar kartą išplakite iki lygios tekstūros kremo.
4. Padalinkite kremą perpus. Į vieną dalį įmaišykite pistacijų kremą, į kitą dalį – virš garų vonelės ištirpintą ir šiek tiek atvėsintą baltąjį šokoladą.
5. Kiaušinių baltymus elektriniu plaktuvu išplakite iki standžių, tvirtų putų. Apvertus dubenį su išplaktais baltymais, jie turi laikytis dubenyje, neiškristi.
6. Plaktus baltymus padalinkite perpus ir įmaišykite į pistacijų kremą ir baltojo šokolado kremą.
7. Jei naudosite romą, įmaišykite jį į kavą.
8. Taurėse ar stiklinėse susluoksniuokite pistacijų kremą, kavoje trumpai pamirkytus sausainius ir baltojo šokolado kremą. Galite ruošti norimo dydžio desertus ir sluoksniuoti tiek sluoksnių, kiek norisi.
9. Tiramisu viršų apiberkite smulkintomis pistacijomis, papuoškite avietėmis.
10. Palaikykite šaldytuve bent 2-3 valandas iki patiekiant.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „PROMO Cash&Carry“.
#reklama #promocashcarry
1 komentaras
Pats skaniausias tiramisu, kuri teko ragauti ar daryti!