Žiema. Jau tikrai žiema. Ar galit patikėti? Skaičiuoju dienas iki Kalėdų, o skaičiuodama maišau tešlą dar vienam desertui.
Galėčiau išvardinti visą glėbį dalykų, kurie daro mane laimingą: jaukūs mūsų namai, ryto kava iš mylimiausio puodelio, ilgi pasivaikščiojimai ir dar ilgesni žygiai, kelionių planavimas, kalnai, sūnaus apkabinimai ir bučkių lietus, šeima, draugai, virtuvė ir „Saulėta virtuvė“, saldūs pasilepinimai ir karamelė… čia ir stabtelkim. Šiandien visas dėmesys – karamelėms.
Ne kartą esu išsitarusi, kad karamelę tiesiog dievinu. Galėčiau ją kabinti šaukšteliu tiesiai iš stiklainėlio – šito svaiginančio saldumo nebūna per daug. Kai į mūsų namus atkeliavo saldus siuntinys iš „Cannamella“, negalėjau nustygti vietoje – bėgau pasiimti šaukštelio ir ragavau visų iš eilės: klasikinės, su Himalajų druska, su belgišku šokoladu, su liofilizuotomis avietėmis ir su skrudintais lazdynų riešutais. Labai norėčiau pasidalinti, kuri man pasirodė skaniausia, bet niekaip negaliu, nes jos visos tokios. Skaniausios. Ar galėtų būti kitaip? Nežinau, juk tai k a r a m e l ė – rankų darbo, pagaminta Lietuvoje, puikiausios sudėties, pasipuošusi nuostabiai dailiomis etiketėmis, apipinta romantiškomis istorijomis ir pilna jaukumo bei meilės.
Šias karameles gamina Greta – mergina, kuriai karamelės tapo įgyvendinta svajone. Ji pasakoja, kad prireikė dviejų metų, kol receptus pavyko ištobulinti iki dangiško skanumo, bet tai iš tiesų galima pajusti: subalansuotus skonius, jų sodrumą, tekstūros švelnumą. Vienas šaukštelis, ir apsąla širdis. Ir norisi dar, šypt.
Jei mėgstat ir jūs karamelę, užsukite į „Cannamella“ internetinę parduotuvę, kurioje – skirtingų skonių ir skirtingų dydžių karamelių stiklainėliai bei šventiniai karamelių rinkiniai. Subalansuota visiems smaližiams bei saldžioms Kalėdų dovanoms.
Karamelinius saldėsius aš mėgstu ne mažiau nei karamelę, tad labai norėjau paruošti jums saldų karamelinį receptą. Galvojau kokias penkias minutes, o tuomet – ėmiau maišyti tešlą plikytiems pyragaičiams. Kol jie kepė orkaitėje, išplakiau purų karamelinį maskarponės kremą. Įdariau juo pyragaičius ir užklojau juos miltelinio cukraus debesimis.
Paprastumas ir elegancija šiuose pyragaičiuose dera nepriekaištingai. Jie saldūs, skanūs, dailūs. Karameliniai. Galėtų paskaninti savaitgalį, o galėtų papuošti net ir švenčių stalą.
Patikėkite, receptas vertas kiekvienos minutės ir kiekvieno jam skirto karamelės šaukštelio. Išbandykite, išragaukite ir dalinkitės su tais, kuriems norisi dovanoti dėmesį, meilę ir svajingą pasilepinimo akimirką. Skanaus!
Plikyti pyragaičiai su karameliniu maskarponės kremu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Traškiam paviršiui:
80 g minkšto sviesto
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
2/3 stiklinės (95 g) miltų
Plikytai tešlai:
½ stiklinės (125 g) pieno
½ stiklinės (125 g) vandens
1 valg. š. cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
80 g sviesto
1 stiklinės (140 g) miltų
4 didelių kiaušinių
Kremui:
250 g maskarponės sūrio
3 valg. š. karamelės*
¾ stiklinės (90 g) miltelinio cukraus
1 stiklinės (250 g) riebios grietinėlės
Patiekti:
miltelinio cukraus
* aš pyragaičių kremui naudojau „Cannamella“ karamelę su Himalajų druska, tačiau galite rinktis ir kitą skonį: klasikinę pienišką karamelę ar karamelę su su belgišku šokoladu. Visą jų pasirinkimą rasite ŠTAI ČIA.
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite tešlą traškiam eklerų paviršiui. Minkštą kambario temperatūros sviestą ir rudąjį cukrų plakite iki purios masės. Įmaišykite miltus, kol gausite lipnią tešlą.
2. Paruoštą tešlą dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų ir iškočiokite iki maždaug 2 mm storumo. Palaikykite šaldiklyje apie valandą, arba kol paruošite plikytus pyragaičius.
3. Paruoškite plikytą tešlą. Į nedidelį puodą supilkite pieną, vandenį, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir druską, sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol cukrus ištirps ir masė užvirs, ims greitai burbuliuoti. Vienu ypu suberkite visus miltus ir, toliau kaitindami virš vidutinės ugnies, maišykite mediniu šaukštu, kol tešla sukibs į rutulį. Maišydami pakaitinkite dar porą minučių, kad šiek tiek labiau išdžiovintumėte tešlą. Nuimkite puodą nuo ugnies, tešlos rutulį perkelkite į plakimo indą ir leiskite šiek tiek atvėsti.
4. Tešlai šiek tiek atvėsus, po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno tešlą lėtai išplakdami. Galiausiai turite gauti tirštą, glotnią, blizgią plikytą tešlą. Pasėmus šaukštu, ji turi kristi nuo jo gabalais (o ne bėgti), perbraukus tešlos paviršių pirštu ar šaukšteliu – turi likti matoma žymė (griovelis).
5. Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su plačiu apvaliu antgaliu.
6. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
7. Tešlą išspauskite ant kepimo popieriaus, formuodami apvalius kauburėlius. Jų turėtumėte gauti apie dvylika.
8. Iš šaldiklio išimkite iškočiotą tešlą, keiskite jai porą minučių atšilti. Sausainių formele išspauskite apskritimus – maždaug tokio pat dydžio, kokio yra ir plikytos tešlos kauburėliai. Uždėkite po apskritimą ant kiekvieno viršaus, lengvai paspauskite.
9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 minučių. Pyragaičiai turi iškilti, gražiai pagelsti, jų paviršius – sutrūkinėti.
10. Iškepusius pyragaičius palikite vėsti orkaitėje bent valandai, šiek tiek pravėrę orkaitės durelių viršų. Nepraverkite orkaitės durelių plačiai ir juolab neišimkite iš orkaitės iš karto – plikytos tešlos kepiniai yra labai jautrūs temperatūrų skirtumams.
11. Pyragaičiams pamažu pilnai atvėsus, nupjaukite kiekvieno iš jų paviršių – paruoškite įdarymui kremu.
12. Paruoškite kremą. Maskarponę, karamelę ir miltelinį cukrų sudėkite į plakimo dubenį. Trumpai išplakite, kol produktai susimaišys. Toliau plakdami vidutiniu greičiu, lėtai pilkite grietinėlę. Supylę visą, plakimo greitį padidinkite ir plakite, kol kremas sutirštės iki savo formą laikančių putų. Neperplakite kremo – perplakus jis sušoks į gumuliukus. Tad vos tik matysite, jog kremas sutirštėjo tiek, kad laiko savo formą, plakti nustokite.
13. Paruoštą kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu. Įdarykite plikytus pyragaičius. Ant viršaus uždėkite nupjautas pyragaičių kepurėles. Apibarstykite milteliniu cukrumi.
14. Patiekite iš karto arba iki patiekiant laikykite šaldytuve.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Cannamella“.
#reklama #Cannamella