Ne tik penktadieniai stulbinamu greičiu vejasi pirmadienius, ne tik rytą vos mirktelėjus keičia vakaras. Vasara skrieja taip greitai, kad, rodos, vos spėjau ją priliesti pirštų galais, o tuoj nebebus. Bijau visų tų neišnaudotų progų, apie kurias susivoksiu tik darganotam rudeniui atėjus. Bijau, kad prabėgsiu ją paviršium – skubėdama kažkur, kažkodėl, kažkaip. Bijau, kad imsiu vytis tada, kai bus per vėlu. Kai ne aš neturėsiu laiko – kai vasara nebeturės laiko man.
Nemalonu pripažinti, bet ne taip jau seniai „neturiu laiko“, „turiu tiek daug darbo!“ ar „nieko nespėju!“ man skambėjo kaip pagyrų verti pasiekimai. Turbūt siekiau to pati, lygiavausi. Galbūt ir pasiekiau. O tada subyrėjo visi šie įsivaizdavimai kaip tie kaladėlių bokštai, kuriuos aš statau, o saulėtas virtuviukas vis griauna.
Visai neseniai perskaičiau kažkur puikią mintį apie tai, kad „neturiu laiko“ reiktų keisti žodžiais „tai man ne prioritetas“. Kai neturiu laiko susitikti su draugais, ar laikas su jais man ne prioritetas? Kai neturiu laiko knygoms skaityti, ar savęs lavinimas ir požiūrio plėtimas man ne prioritetas? O kai neturiu laiko bendram vakarienės stalui padengti ar išbėgti vakare į kiemą padūkti kartu su savo vyrais, ar šeima ir bendravimas su ja man ne prioritetas?
Kažkaip daug aštriau ir skaudžiau viskas akimirksniu skamba. Ir priverčia susimąstyti. Visi mes turim lygiai tiek pat laiko.
Todėl pažadu sau šiandien, kad rasiu laiko vasarai. Maudynėms. Poguliams po saule. Sūpynėms. Ilgiems pasivaikščiojimams. Miškams. Jūrai. Iškyloms, kurių dar buvo tikrai per mažai.
O šie pyragėliai, beje, man rodos, iškyloms puikiai tiktų. Jeigu tik turit galimybę, laikykit šaltai iki pat patiekiant – karšta saulėkaita jiems netiks ir nepatiks. Bet jei iškylą rengiate tiesiog savo kieme (kaip, pavyzdžiui, mes dažniausiai ir darom), pirmyn, jie puikūs!
Plikyti pyragėliai su lašišos ir tepamojo sūrio kremu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pyragėliams (45 vnt.):
1 stiklinės (250 ml) vandens
100 g sviesto
¼ arb. š. druskos
1 valg. š. cukraus
1 stiklinės (140 g) „Kauno grūdų“ a. r. kvietinių miltų
4 didelių kiaušinių
Lašišos kremui (15-ai pyragėlių):
100 g šaltai rūkytos lašišos
200 g tepamojo sūrio (pvz., „Philadelphia“)
1 arb. š. citrinos sulčių
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Papuošimui:
šviežių petražolių
citrinų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite plikytos tešlos pyragėlius. Vandenį supilkite į vidutinio dydžio puodą. Ten pat sudėkite nedideliais gabalėliais supjaustytą sviestą, suberkite druską ir cukrų. Lėtai kaitinkite virš vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps ir mišinys užvirs. Neleiskite virti stipriai ar ilgai – išgaravus vandeniui, prarasite skystų ir sausų produktų santykinį balansą, kuris plikytai tešlai labai svarbus.
2. Mišiniui užvirus, vienu greitu judesiu į puodą suberkite visus miltus ir tuoj pat pradėkite energingai maišyti mediniu šaukštu ar mentele. Kaitinkite virš vidutinės ugnies nuolat maišydami kelias minutes – masei atšokus nuo puodo sienelių dar porą minučių pakaitinkite maišydami, kad ši gerai išdžiūtų.
3. Perdėkite masę į dubenį, šiek tiek atvėsinkite, kad įmušus kiaušinius jie „neiškeptų“. Masei atvėsus, po vieną įmuškite kiaušinius. Po kiekvieno gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Stebėkite tešlos konsistenciją. Tešla neturi būti nei labai tiršta (nes pyragėliai sunkiai iškils, juose nesusidarys ertmės įdarui), nei pernelyg skysta (nes pyragėliai nelaikys formos, sukris ir iškeps lyg plokšti „blyniukai“). Pasėmus tešlos šaukštu ir jį apvertus, tešla turi lėtai nuo jo lėtai kristi – ne bėgti ir ne laikytis šaukšte.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 200 ᵒC temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
5. Paruoštą tešlą sukrėskite į konditerinį maišelį su apvalios formos antgaliu (ar tiesiog į maišelį, kurio kamputį nukirpkite). Ant kepimo popieriaus išspauskite apvalius pyragėlius, tarp jų palikdami 3-4 cm tarpus. Pavilgykite pirštus vandeniu ir švelniais prisilietimais sulyginkite iškilusias pyragaičių viršūnėles.
6. Paruoštus pyragėlius dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite joje apie 25 minutes. Neatidarinėkite orkaitės durelių! Kepdami pyragėliai turi išdžiūti, taip jie nesukris ir viduje išliks ertmė įdarui. Todėl labai svarbu nedarinėti orkaitės durelių kepimo metu ir neišimti pyragėlių iš orkaitės vos jiems iškepus. Kad jie nesukristų ir išlaikytų savo formą, geriausia juos, pilnai iškepusius, atvėsinti šiek tiek praviroje orkaitėje.
7. Paruoškite kremą įdarui. Visus lašišos kremui skirtus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Sukrėskite kremą į konditerinį maišelį ir įdarykite pyragėlius.
8. Paruoškite citrinų gabalėliais, kapotomis šviežiomis petražolėmis ir patiekite.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kauno grūdais“.
4 komentarai
Nekantrauju išbandyti, nes kelis kartus gaminus ne itin puikiai pavyko plikyti pyragaičiai 🙂 Tik dar prieš gaminant porą klausimų 🙂 Kepate iškart abi skardas ar kiekvieną atskirai? Kepimo funkcija tik viršus-apačia ar kartu ir su ventiliatoriumi?
Jolita, labai tikiuosi, kad pavyks puikiai! 🙂 Atsakau į klausimus: vienu metu kepu vieną skardą, orkaitės kaitinimo režimas su ventiliatoriumi 😉 Sėkmės ir lauksiu įspūdžių!
Ar siuos pyragaicius galima is vakaro issikepti, o krema sudeti tik kita diena?
Žinoma, Simona, tikrai galima! Laikykite atvėsusius pyragėlius sandariame inde, kad neapdžiūtų ir neišsausėtų.