Vėlus ketvirtadienio vakaras. Jauki pižama, minkštas chalatas, į netvarkingą kuodą susukti išsidraikę plaukai. Rankoje – taurė pačio skaniausio šampano be jokios progos, orkaitėje – kepantis pyragas su rabarbarais ir braškėmis. Virtuvė jau kvepia. Fantastiškai gardžiai. O už lango siaučia vėjas ir lėtai krenta vėsūs vasaros lietaus lašai. Čia, viduje, ramu, tylu ir… gera. Šilta ir jauku.
Žinau, kad rytoj žadintuvas skambės lygiai šeštą valandą. Nė minute vėliau. Bet saldžiam miegui likusių valandų neskaičiuoju – bijau išsigąsti. O ir iš tiesų… greičiau rytas, greičiau.
Bus likę tik septyniolika dienų.
Skonis: 10/10. Turiu pripažinti – pynės vaizdas taip pat turi didelę įtaką, kai bandai vertinti skonį. Nes juk visi žinom – visada skaniau valgyti gražų, gražiai patiektą maistą. Tačiau ir skonis jos tikrai puikus – pynė labai minkšta, tešla puri. Įdaras ne per saldus, gausiai riešutinis, tačiau ne sausas ir nė trupučio ne sprangus. Kepinys, kaip ir tikriausiai daugelis mielinių skanėstų, gausiai aromatingas. Ir, manau, yra tiesiog tobuli savaitgalio pusryčiai. Arba puikus popietės desertas. O gal net galėtų atstoti tortą ant šventinio stalo – o kodėl gi ne?
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Passionate about baking
Povitica
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Mielių aktyvavimui:
½ arb.š. cukraus
¼ arb.š. miltų
2 valg.š. šilto vandens
1 ½ arb.š. sausų mielių
Tešlai:
½ puodelio (120 ml) pieno, 2% riebumo
3 valg.š. (43 g) cukraus
¾ arb.š. druskos
1 didelis kiaušinis
1 arb.š. vanilino cukraus
1 valg.š. (30 g) sviesto, tirpinto
2 3/4 puodelio (385 g) miltų
Viršui:
1 kiaušinio baltymas, išplaktas šakute
1 ½ arb.š. cukraus
1 valg.š. sviesto, tirpinto
Įdarui:
1 ¾ puodelio (280 g) graikinių riešutų, maltų
100 ml pieno (2% riebumo)
¼ puodelio (60 g) sviesto
1 kiaušinis, išplaktas šakute
1 arb.š. vanilinio cukraus
½ puodelio (115 g) cukraus
2 valg.š. kakavos miltelių
GAMINIMO EIGA
AKTYVUOKITE MIELES
1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų, miltus ir sausas mieles su šiltu vandeniu.
2. Uždenkite plėvele.
3. Palikite pastovėti 5 minutes.
PARUOŠKITE TEŠLĄ
4. Vidutinio dydžio puode nuolat maišydami pakaitinkite pieną, kol beveik užvirs (iki maždaug 82°C temperatūros). Galite pieną pakaitinti ne tik puode ant ugnies, tačiau rinktis ir mikrobangų krosnelę. Pakaitinus, pieną šiek tiek atvėsinkite – iki maždaug 43°C temperatūros.
5. Dideliame dubenyje sumaišykite šiltą pieną, cukrų ir druską.
6. Sudėkite išplaktą kiaušinį, aktyvuotas mieles, ištirpintą sviestą ir 1 puodelį miltų.
7. Maišykite tešlą, po truputį suberdami likusius miltus.
8. Išverskite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir išminkykite, kol gausite vientisą ir nelipnią masę.
9. Tešlą dėkite į aliejumi pateptą dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir palaikykite apie 1,5 valandos, kol masė pakils dvigubai.
PARUOŠKITE ĮDARĄ
10. Dubenyje sumaišykite maltus graikinius riešutus, cukrų ir kakavą.
11. Pieną ir sviestą užvirinkite.
12. Supilkite į riešutų masę.
13. Suberkite vanilinį cukrų ir įmuškite kiaušinį, išmaišykite.
14. Palikite kambario temperatūroje, kol galėsite formuoti duoną.
15. Jei per tą laiką įdaro masė sutirštėja, įpilkite truputį šilto pieno ir išmaišykite (tai svarbu!).
SUFORMUOKITE DUONĄ
16. Lygų ir švarų paviršių apibarstykite keliomis saujomis miltų.
17. Dėkite išminkytą tešlą ant šio paviršiaus ir kočiokite, pradėdami nuo centro, kol pasieksite apie 25 cm. skersmens tešlos lakštą.
18. Aptepkite tešlą 1 – 1 ½ valg. š. sviesto*.
19. Kočiokite toliau. Kai manysite, kad tešlą iškočiojote pakankamai plonai, iškočiokite dar ploniau. Tešlos lakštas turėtų būti kiek įmanoma plonesnis.
20. Iškočiojus tešlą, ant jos tolygiai paskleiskite sluoksnį įdaro. Įdaras ant tešlos turi pasiskirstyti labai lengvai (todėl svarbu, kad jis būtų tinkamos konsistencijos – ne tirštas).
21. Susukite tešlą į ilgą vyniotinį.
22. Šį vyniotinį sudėkite į pailgą kepimo formą**, suformuodami raidę „U“ ar surangydami kelis kartus ir keliais aukštais, jei jūsų ritinys ilgesnis – prapjovus duoną, vaizdas bus tik dar efektingesnis.
23. Duonos viršų aptepkite kiaušiniu, išplaktu su cukrumi ir šaukštu sviesto.
24. Uždenkite kepimo indą su maistine plėvele ir palikite pailsėti 15 minučių.
25. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros.
26. Nuimkite nuo kepimo indo plėvelę ir kepkite duoną įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.
27. Tuomet sumažinkite karštį iki 150°C temperatūros ir kepkite dar 45 minutes ar tol, kol duona bus visiškai iškepusi. Kepimo metu, prižiūrėkite duoną, kad ji nepradėtų per daug ruduoti – tokiu atveju reikėtų kepimo indą uždengti folija.
28. Išimkite duoną iš orkaitės ir aptepkite viršų tirpintu sviestu.
29. Palikite atvėsti 20-30 minučių, jokiu būdu neimkite iš kepimo indo dar šiltos – kadangi duona sunki, ji gali tiesiog „subyrėti“ ir prarasti savo puikią formą.
30. Atvėsusią duoną išimkite iš kepimo indo ir supjaustykite riekelėmis.
31. Skanaus!
* Sviestu neaptepiau, tačiau kepinys vis tiek buvo drėgnas ir puikus.
** Mano kepimo indas, kuriame kepiau Poviticą – 20×30 cm dydžio.
8 komentarai
Pyne karaliska! man tokia atstotu torta be problemu; nuotraukos visos irgi labai grazios ir jaukios; o iki ko cia taip dienas skaiciuoji? bene iki atostogu?
Aušra, ačiū ačiū 🙂
Iki atostogų dar savaitėle daugiau dienų liko, o skaičiuoju jas iki susitikimo su savo žmogum 🙂
Looks like you made my favourite bread. Hope you enjoyed it! Your pictures are beautiful!
I really enjoyed it, Deeba, it was great! Thank you 🙂
Vajei, jei zemeje yra rojus, tai prie stalo salia tokios pynes. 🙂
Vilma 🙂 Skanus tavasis rojus 🙂
Ačiū 😉
niam niam niam!!!! labai aciu uz recepta! kaip tik dabar (nors jau gel veloka pyragams) su didziausiu pasimegavimu ragauju (juk 4 riekeles pyrago – tik ragavimas, tiesa?;p) sito dievu maisto! neturejau po ranka graikiniu riesutu tai naudojau lazdyno ir visai nesigailiu skonis tobulas! man net norisi dar daugiau idaro jis toooks skanus! beje patarimas visiems kurie gamins – nepamirskit kad priziureti reikia ne tik pyrago virsu, bet ir apacia:ppp
Egle, oi, 4 riekelės visiškas niekis – dar tik pradėjai ragauti, manau 😀 Juokauju, bet puikiai suprantu šitą būseną 🙂 Manęs ji irgi dažnai neaplenkia 🙂 Labai džiaugiuosi, kad patiko 😉