Prisimenu, kai buvau maža, mama labai mėgdavo į įvairiausius kepinius įdėti varškės. „Kad būtų minkštesni“, – sakydavo, o aš šiek tiek nerimaudavau, kad vietoj pyrago valgysim kažką panašaus į varškėtį. Niekad taip nenutiko – pyragai iškepdavo purūs, minkšti, drėgni, tirpstantys burnoje. Gerai išsuktos varškės tešloje nė nesimatydavo. Valgydavau pilnais žandais, pamiršusi vaikišką nerimą, o tas laikas, kai kepsiu pyragus pati, atrodė neįmanomai toli.
„Ar kepsi varškėčius?“, – pakėlęs akis nuo lego, nepatikliai manęs paklausė saulėtas virtuviukas prieš porą dienų. Susijuokiau; juk žadėjau jam keksiukų, o štai, rankoje pakelis varškės. Prisiminiau save mažą – laikas prabėgo tikrai greičiau nei tada galvojau.
Varškės keksiukai iškepė nuostabūs! Purūs ir minkšti, drėgni (čia ta magija, kurią sukuria varškė!), ne per saldūs. Į tešlą įmaišiau nutarkuotą citrinos žievelę ir kelias saujas aviečių – jos suteikė keksiukams malonaus gaivumo ir lengvumo.
Skaniausi šie keksiukai švieži; tiek vieni, tiek su stikline pieno. Mes po vieną suvalgėm dar neišlaukę, kol atvės, o ir likę nuo lėkštės išnyko sparčiai, vos spėjau nufotografuoti. Geras ženklas!
Kviečiu išsikepti. Jei ir jums keksiukai primins vaikystę, tai bus truputį daugiau nei tiesiog desertas, – tai bus nostalgiška kelionė laiku, o tokios kartas būna pačios žaviausios!
Papasakoti noriu ne tik apie puikius keksiukus, bet ir apie pieno produktų kokybės svarbą. Kokybiškiausi produktai – skaniausi kepiniai. Ši taisyklė yra paprasta kaip dukart du.
Keksiukus kepiau su „Pilos“ pusriebe varške iš „Lidl Lietuva“ – ji, kaip ir daug kitų „Lidl“ parduotuvių lentynose esančių „Pilos“ pieno produktų, yra paženklinta specialiu „Eurofins“ kokybės ženklu. „Eurofins“ – tai pasaulinis kokybės tyrimų lyderis; šis oficialus ženklinimas patvirtina, kad produktai yra aukščiausios kokybės ir šviežumo.
Tam, kad pavyktų pasiekti tokių rezultatų, „Lidl Lietuva“ savo iniciatyva rūpinasi reguliaria produktų kokybės kontrole. Jie gaminami tik aukštus maisto saugos standartus atitinkančiose gamybos vietose, produkcija papildomai tikrinama nepriklausomoje laboratorijoje.
Ar dažnai skaitote užrašus ant produktų pakuočių ir atkreipiate dėmesį į specialų ženklinimą, kuris gali nuraminti, kad renkamės geriausios kokybės produktus? „Eurofins“ – tai svarbią žinutę nešantis simbolis, kurį verta įsidėmėti. Juo paženklintų pieno (o taip pat – ir mėsos) produktų galite rasti nuolatiniame „Lidl Lietuva“ asortimente.
Keli patarimai, kad keksiukai pavyktų patys gardžiausi:
- Naudokite pusriebę, o ne liesą varškę. Geriausia, drėgnesnę – ne iš maišelių, bet iš pakelių.
- Jei norite varškę visiškai paslėpti, prieš įmaišydami į tešlą pertrinkite maisto trintuvu; jei nebijote, kad matysis maži gumuliukai – tiesiog įplakite į tešlą išimtą tiesiai iš pakuotės;
- Uogas, prieš įmaišydami į tešlą, apvoliokite šaukštelyje miltų, kad išsaugotų daugiau savo sulčių;
- Nepadauginkite miltų – tešla turi būti grietinės tirštumo;
- Valgykite keksiukus šviežius, nes varškės kepiniai yra ypatingai minkšti ir drėgni, bet lygiai taip pat linkę ir apdžiūti, sausėti; tobuliausi šie keksiukai kepimo dieną.
Purūs varškės keksiukai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
3 didelių (arba 4 mažų) kiaušinių
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
1 citrinos nutarkuotos žievelės
100 g tirpinto sviesto
180 g pusriebės varškės (9 % rieb.)
1 ¼ stiklinės (175 g) kvietinių miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
¼ arb. š. druskos
125 g šviežių aviečių
1 valg. š. rudojo cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir popierėlius.
2. Kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų ir nutarkuotas citrinos žieveles plakite elektriniu plaktuvu apie 3-4 minutes iki purumo, kol cukrus ištirps, masė pabals ir taps tiršta. Toliau plakdami, supilkite tirpintą sviestą. Sudėkite varškę ir dar kartą gerai išplakite.
3. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Išmaišykite, kol neliks sausų miltų.
4. Avietes apvoliokite šaukštelyje miltų. Suberkite į tešlą ir lengvais judesiais įmaišykite, kad joje pasiskirstytų kuo tolygiau.
5. Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami beveik iki viršaus. Viršų apibarstykite trupučiu rudojo cukraus.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol keksiukai gražiai pakils ir taps gražiai auksinės spalvos. Ar keksiukai jau iškepę, galite patikrinti mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš keksiuko centro, jis turi būti švarus.
7. Kelias minutes atvėsinkite keksiukų formoje, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
8. Skaniausi keksiukai švieži, todėl nedelskite – ragaukite!
Įrašas paruoštas bendradarbiaujant su „Lidl Lietuva“.
Reklama @LidlLietuva #Eurofins #LidlPartnerystė
10 komentarai
O jūs kepate juos orkaitėje “su vėjeliu” ar paprastai? Ačiū! 🧁
Vita, taip, kepu su vėjeliu 🙂
Sveiki:)
Ar galima uogas pakeisti persikais?
Sveiki, Gintare, taip, tikrai galima! 🙂
Ačiū Jums. Šis receptas išgelbėjo mano besibaigiančią galioti (180 g) varškę. Nedėjau jokių uogų, tik varškę. Sukau galvą, ką iš jos padarius ir apsidžiaugiau radus šį Jūsų nuostabų, per 7 minutes pagaminamą, keksiukų receptą.
Lengvi, purūs ir skanūs net ir be uogų. Varškė tikrai gerai pasitarnauja visur;) Ačiū
O kiek laipsnių įkaitinti orkaitę? Neradau kur parašyta
Sveiki, Simona, kepimo temperatūra pačiame pirmame punkte 🙂
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir popierėlius.
Neturėjau aviečių, tai pakeičiau jas obuoliais, taip pat labai skanu! 🙂
Rasa, labai džiaugiuosi, kad patiko! 🙂