Jei reikėtų rinktis tik vieną – salotos, karštas patiekalas ar desertas – ką rinktumėtės? Tik vieną vienintelį.
Man tikriausiai atsakyti nereikia. Aš labai mėgstu saldumynus, juk žinot. Be-pro-tiš-kai. Ta meilė jau šimtąkart aprašyta, apdainuota, apkalbėta. Juos kepti daug smagiau, jie daug gardžiau kvepia ir – jokių abejonių! – dažniausiai jie būna bent dukart skanesni. Juk ne veltui juk vadinami desertu, a?
Atsiprašau visų mėsyčių ir salotyčių mėgėjų, čia vaizdas „pro mano langą”, pro jūsiškį gali atrodyti visiškai kitaip. Ir čia pat nustebinsiu. Kompensacija – rimtas maistas! Mėsiškas! Ne tokia ir dažna naujiena mano saulėtoje virtuvėje, tarp pyragų ir pyragėlių, sausainių ir sausainėlių. Bet, ššš, išduosiu paslaptį, šitą pyraga (vis tik pyragą!) su burokėliais ir vištiena galėčiau valgyti ir vietoj deserto, matyt. Fantastiškai mane nudžiugino šitas derinys. Todėl nepaisant drastiškos spalvos ar dar kokių kitų įtartinų veiksnių, būtiniausiai rekomenduoju išbandyti. Būtinai!
Skonis: 10/10. Man labai labai patiko tešla, ji tokia minkštutė (ačiū bulvėms virtoms, į kurias iš pradžių žiūrėjau kiek kreivai). Labai labai patiko ir įdaras: toks sultingas, aromatingas ir burokėliškas (aha, čia būtina sąlyga: burokėlius jūs turite bent truputį mėgti). Ir galiausiai man labai labai patiko forma. Ne tradicinės apvalios tartos, o tokio a la vyniotinio – puikiai papuošia stalą.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Energetinė vertė: 550 kcal/porcija
Kur radau? “Virtuvės paslaptys”. 2010 Nr. 4
Pyragas su burokėlių ir vištienos įdaru
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
230 – 260 g miltų
1/2 arb.š. druskos
1 arb.š. kepimo miltelių
125 g sviesto, minkšto
1 kiaušinio
2 vidutinio dydžio bulvių, virtų
Įdarui:
2 svogūnų
400 g virtų burokėlių (svoris – jau išvirtų)
400 g maltos vištienos (arba kalakutienos)
150 g lydyto sūrelio
1 arb.š. druskos
žiupsnelio džiovintų raudonėlių
1 kiaušinio (aptepti)
GAMINIMO EIGA
1. Miltus, druską ir kepimo miltelius sumaišykite. Sudėkite minkštą sviestą, išmaišykite ir pirštais ištrinkite iki smulkių trupinių. Įmuškite kiaušinį, sukrėskite sutarkuotas virtas bulves. Išmaišykite ir išminkykite tešlą. Kol ruošite įdarą, tešlą galite suvynioti į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve.
2. Įdarui vogūnus supjaustykite, virtus burokėlius sutarkuokite. Svogūnus ir maltą vištieną pakepinkite keptuvėje tol, kol mėsa apkeps ir pabals. Tuomet įmaišykite tarkuotus burokėlius ir dar kelias minutes pakepinkite.
3. Į masę įmaišykite lydytą sūrelį, įberkite druskos, raudonėlių. Išmaišykite ir šiek tiek atvėsinkite.
4. Iš tešlos iškočiokite apie 2 mm storio stačiakampį. Nupjaukite kraštus ir tešlos likučius atidėkite. Į lakšto vidurį sudėkite įdarą ir paskirstykite, palikdami tuščius tešlos kraštus. Kraštelius užlenkite ant pyrago įdaro. Iš tešlos likučių tarp delnų suformuokite volelius ir sudėkite ant pyrago viršaus lyg tinklelį.
5. Pyrago viršų aptepkite plaktu kiaušiniu.
6. Kepkite iki 200 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25 – 30 minučių. Skanaus!
34 komentarai
Oj kaip skaniai atrodo… Aš labai mėgstu burokėlius, todėl jei turėčiau visas sudedamąsias dalis, jau bėgčiau į virtuvę kepti 🙂 Gaila, teks šiam pyragui šiek tiek palaukti 🙂
Viktorija, na, kadangi visos sudedamosios dalys nėra itin egzotiškos ar sunkiai randamos prekybcentriuose/turguose, manau, ilgai laukti neteks pyragui, jei tik noras neišblanks :)) Skanaus! 🙂
Tikrai labai fainas…mane pyrago spalva ir sudomino 🙂 Labai gražu… Tikiuosi kada nors pavyks išsikept 😉
Ačiū, Laura 🙂 Matai, aš tikrai žinau, kad yra žmonių, kuriuos tokia ryškiai raudona maisto spalva šokiruoja. Aš kepu dažnai ir burokėlių maltinukus, šie irgi tokie uh, kokie raudoni, tai esu dėl spalvos sulaukus ir nekokių atsiliepimų 🙂
Patiko patiko, žžžžiauriai!!!
Žiūriu, ne pirmas receptas iš to „Virtuvės paslapčių” numerio. Sėdžiu ir galvoju, kokie nuostabūs dalykai, kaip aš jų nemačiau (o gal to numerio nė neturiu!), noriuuu :))
Kaip miela ir smagu, džiaugiuosi žžžiauriai :)))
Taip, ne pirmas. Tiesą sakant, antras iš eilės 😀 Ir gal net ne paskutinis, nes man tas numeris tikrai labai vykęs atrodo 🙂 Dabar dariau receptų ir žurnalų surašymą, kurie tikrai domina ir kuriuos noriu išbandyti, tai greitu metu tikriausiai bus daugiau žurnalinių recepčiokų nei internetinių, manau 🙂
oij koks gerulis atrodo 🙂 įtraukiamas į TODO list’ą vienareikšmiškai 🙂 turbūt pati, pamačius tokį žurnale, nebūčiau drįsus bandyti, bet dabar, kai jau išbandytas, ir aš būsiu drąsi 🙂
Žinok, Milda, aš irgi ne kartą svarsčiau, bet kaip tik buvo virtų burokėlių, taigi nusispjoviau į abejones ir… mano laimė. Nerealiai skanus pyragas, nebijok jokiu būdu ir kepk, kepk, kepk! :))
Atrodo nuostabiai! o sakyk kokių išmatavimų skarda tavo kurioje kepei? 🙂
Dėkui, Renata 🙂 O skarda, kurioje kepiau, yra ta standartinė orkaitės, kur komplektacijoje jau būna 🙂 Bet pyragas buvo ženkliai mažesnis, tik, deja, jau negalėsiu pasakyti, kokio dydžio… nebeliko anei trupinėlio 🙂
idomi kombinacija. bet nuotraukos labai zavingos! 😉
Ačiū, Dalia 🙂 Kombinacija įdomi, neprieštarauju, bet skani, oi, kokia skani! :))
Labas, Asta 🙂
Kaip manai, ar labai nukentėtų pyrago skonis, jei jame vištos nebūtų? Kaip tada reikėtų „apeiti” josios nebuvimą? Aš labai mėgstu burokėlius, bet esu vegetarė… 🙂
Sigita, sveika 🙂 Na, jei vien tik burokėliai… matyt, kažkiek nukentėtų. O aš net nežinau, bet kažkodėl man rodosi, kad skanu čia būtų ir pupelės, ar ne? 🙂 Tokia a la raudona mišrainė, tik kepta ir pyrago įdare :))
man burokėliai su šparaginėm pupelėm labai skanu. O gal visai tiktų koks sojų faršas vietoj vištienos? jis, mano nuomone, turi savitą skonį, bet pabandyti visada galima 🙂 šiaip ruošiuosi daryt šį nesaldų pyragą, kuris man kaip tik „į temą”, nes šaldikly tūno nemažai maltos vištienos, kuri nori būti sunaudota, bet, kadangi aš nesu mėsos mėgėja ir jos praktiškai nevalgau, tai niekaip neprisiruošiu kur nors panaudot 🙂
Kornelija, tikiuosi, kad patiks 🙂 Ir gal net atrasi derinį, kuriame tau vištiena visai patiks 😉
esu ir as sita kepus, bet man gavosi kietas tas „padas” ir tai buvo is tu kuriu antra kart nesinori kartoti 🙁
Egle, rimtai? 😮 O tu dėjai virtas bulves? Nes man tai tešla gavosi tiesiog nuostabiai minkšta, it kokių bandelių 🙂 Kitą dieną mes dar šildėm jį mikrobangų krosnelėje – ir vis tiek tešla išliko minkštutė! 🙂
Oi, koks keistuoliškas pyragas! Aš tai jį mielai kepčiau, bet draugas, man atrodo, nurašytų į jį „nevalgomų” lentyną kartu su cukinijų blynais, moliūgais ir t.t. 🙂
Na, taip, čia problema… Aš esu prie tokių pripratus, taigi… draugas tiesiog nevalgo, aš nekreipiu dėmesio ir niekam galvos neskauda 😀 Aišku, jei esi be draugo vienintelė valgytoja namuose, vertėtų pamažinti proporcijas ir kepti perpus mažesnį, jei vis tik sumanysi išmėginti 🙂
žiūriu tau, Astute, nesiseka su kcal skaičiavimu, vis per daug duodi ;} nebent porcijos milžiniškos būna 🙂
Kadangi dėl gyvenimiškos patirties kur jau kur, bet kalorijų skaičiavime jaučiuosi stipri… gal pasiginčykim? :))
250 g miltų – 820
125 g sviesto – 935
1 kiaušinis – 105
2 vidutinio dydžio bulvės, išvirtos – 200
2 svogūnai – 70
400 g virtų burokėlių – 180
400 g vištos krūtinėlės – 500
150 g grybų skonio lydyto sūrelio – 340
1 kiaušinis – 105
IŠ VISO: 3255
Kadangi porcijos šešios, tai: 3255/6=542.5 kcal/porcija.
O porcijų dydis normalus, bent jau mums 🙂
ohoho, tai tada jau nusileidžiu Tau 🙂
Gerai 😀
Gal Ingrida tik taip pajuokaut norėjo, daugiau suvalgyt planavo 😀
O atrodo tai įdomiai, man rodos šį savaitgalį jau numanau, kas garuos ant stalo..
Monika, aš irgi nepiktybiškai čia :)) Viskas gerai, galų gale, tie kalorijų skaičiukai tikrai kartais gąsdina ir neaišku, iš kur jų čia tiek?! :))
[…] Na o Asta ir Saulėtos virtuvės atsiuntė labai simpatišką pyragą su burokėliais ir vištiena http://sauletavirtuve.wordpress.com/2010/10/06/pyragas-su-burokeliu-ir-vistienos-idaru/ […]
Na neišpasakytai skanus! Tešla labai labai skani, bet turiu prisipažinti, kad kai jau kepiau burokėlius buvau persigandus dėl tokios jų nemažos masės. Vis dėlto galutinis variantas įtikino, kad visi ingridiengtai kaip tik. Ačiū už receptą!
Donata, nėra už ką 🙂 Labai smagu girdėti tokius puikius atsiliepimus 🙂 Mums šis pyragas taip pat labai skanus ir jau ne kartą buvo ant pietų stalo 🙂
[…] Burokėlių pyragas su mėsa Burokėlių pyragas […]
Dekui dekui dekui isbandyta, paragauta, dingo nuo stalo labai greitai, nors dugna ir pasvilinau, bet superinis skanumynas ir visai nebrangus, toks krizinio meniu patiekaliukas:-)
Lina, džiaugiuosi, kad patiko 🙂
Nuostabaus skonio pyragas su burokėliais, o juos labai mėgstu 🙂 Ačiū Jums už idėjas 🙂 O Saldumynų knyga bus viena iš kalėdinių dovanų artimiesiems 🙂
Rasa, labai džiaugiuosi, kad patiko 🙂 O kalėdinės dovanos artimiesiems, tikiuosi, patiks 😉