Kai kalba pasisuka apie saldumynus, aš nebūnu baisiai išranki. Šokoladiniai gardėsiai, jaukūs sausainėliai, širdį džiuginantys gabalėliai pyrago ar mažučiai nuodėmingi saldainėliai – aš juos visus tiesiog dievinu. Kartais susimąstau, kas man svarbiau ir mieliau – ar pats gaminimo procesas, kūrimas ar… rezultato naikinimas, šalimais pasidėjus linksmą puslitrinį puodelį kavos? Dievaži, kartais būnu bepasimetanti, bet vis tiek neabejoju, kad šių dviejų dalykų suma man atneša beprotišką malonumą!
Dar man be galo be krašto patinka rinktis receptus į savo neišsiamamą lobyną. Ir visiškai nesvarbu, kad dalies aš jų tikriausiai niekad ir neišbandysiu, bet koks kaifas yra žiūrėti į tas nuostabiai gardžias nuotraukas, skaityti stulbinamai skaniai skambančius receptus ir įsivaizduoti save ten, kitoje ekrano pusėje, šalia viliojančios lėkštelės… Visa diena taip gali praeiti ir tada – mirkt mirkt –pabundi iš transo. Skanaus transo.
Prieš kelias dienas prisirankiojau kelias dešimtis biskočių receptų, bet jie dar laukia savo eilės – niekaip neprisiruošiu. Dar turiu didžiulius glėbius įvairiausių brownie receptų, bet reikia bent mažutės pertraukėlės nuo šokoladoooo… Ir dar turiu maišą obuolių, liūdinčių virtuvėje ir laukiančių, kada ir kas juos išgelbės iš tos gąsdinančios tragiškos ateities, žiūrinčios į rausvus jų žandukus. Aš!
Pyragas su obuoliais ir karameliniu sluoksniu. Purus, saikingai drėgnas, su traškiu paviršiumi. Dedam pliusą ir dalinamės receptu? Taip!
Skonis: 8/10. Asmeniškai aš esu mėgėja drėgnesnių obuolių pyragų, kur daug obuolių ir mažai tešlos. Šitą pasirinkau dėl „Rududu“, dėl kurio esu lengvai pamišusi, tačiau man labiau patiktų, jei pats tešlos sluoksnis būtų kiek plonesnis. Bent čiut čiut. Va tada būtų idealu! O dabar? Dabar skanu 🙂 Ir tikrai verta dėmesio, jei jums patinka biskvitiniai pyragai, neišradinėjant jokių „dviračių“. Tada jums patiks, tikrai patiks 😉
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? žurnale „Moters savaitgalio virtuvė. Rudens gėrybės”, 2010, Nr.9
Pyragas su karameliniu obuolių sluoksniu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
250 g cukraus
250 g sviesto, kambario temperatūros
keli lašai vanilės esencijos
3 kiaušiniai
300 g miltų
žiupsnelis druskos
1 arb.š. kepimo miltelių
5 valg.š. pieno
2 dideli obuoliai
1 skardinė „Rududu”
Trupiniams:
200 g miltų
120 g sviesto, šalto
100 g cukraus
GAMINIMO EIGA
1. Kepimo indą (30 x 20 cm. dydžio) iškloti kepimo popieriumi.
2. Sviestą išplakti su cukrumi iki purumo.
3. Supilti vanilės esenciją.
4. Po vieną įmušti kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant.
5. Suberti miltus, sumaišytus su druska ir kepimo milteliais.
6. Supilti pieną ir išmaišyti iki vientisos masės.
7. Paruoštą tešlą sukrėsti į kepimo indą.
8. Obuolius nulupti, supjaustyti nedideliais kubeliais, ir sumaišyti su skardine „Rududu”.
9. „Karamelinę” masę lygiu sluoksniu paskleisti ant į formą supiltos tešlos.
10. Trupiniams miltus sumaišyti su cukrumi, sudėti kubeliais pjaustytą sviestą; trinti tarp pirštų tol, kol susidarys smulkūs trupiniai.
11. Trupinius užbarstyti ant „karamelinės” masės.
12. Kepti iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 60 – 70 minučių (nors originaliame recepte nurodytas kepimo laikas – vos 35 – 40 minučių).
21 komentarai
Och koks nuostabus!
Dėkui, Indre :))
mmmmm
ir kaip bebutu gaila, vyras smalizius suvalge paskutini Rududu. reiks laukti lauktuviu is Lietuvos, kol kas nors atveš… ech… o sitaip skaniai atrodo
Asta, nors aš to nepraktikuoju, bet vietoj Rududu galima naudoti virtą kondensuotą pieną… o gal ir šito gėrio pas jus nėra? 🙂
Ech, na nepabėgs pyragas, tikrai kada nors bus proga išbandyti – linkiu, kad ateitų ji greičiau 😉
Spaudžiu patinka. Tiek įžangai, tiek receptui. Dar nuotraukoms. Ir tam puodeliui. Ir staltiesei, ir lėkštei.
Ačiū, Insolente 🙂
Va, bent kas supranta šitų indų grožį! Aš juos pamačiau ir įsimylėjau, bet nedaug kas tą mano meilę iki dabar supranta :))
Įsikėliau šį pyragą į laukiančiųjų eilę:D Tikiuosi bus išbandytas:)
Ineta, jei bus – tuomet skanaus, tikiuos, jog patiks 😉
Jau produktų pirsipirkau (gaila neišdegė pplanas šiam savaitgaliui su burokėlių-vištienos pyragu, bet v plane budet ;D) tik orkaitė atsilaisvins – eisiu kept.. MMmm
Monika, džiaugiuosi, kad išbandei 🙂 Na, ir kaip patiko? 🙂
Oj, Astut, žinok taip puikiai, kad pusryčiams beliko tik pusė 🙂 Tik aš kepiau apie 50 minučių, gal net mažiau, puikiai iškepė, nepridegė niekas. Skonis nuostabus. A, tiesa, dar naudojau migdolinę esenciją vietoj vanilės, kažkaip pagalvojau, kad bus įdomiau ir, man rodos, neapsirikau, nuostabiai dera tas migdolų kvapas su obuoliais ir rududu, tik kad obuolių gal vos vos daugiau reikėjo.. Bet aš tai rašau 10 balų šitam 🙂
Monika, labai laaabai džiaugiuos, kad taip patiko, net dešimčiai balų! :)) Aš ir sakau, tas vertinimas balais toks subjektyvus dalykas… :)) Ir, beje, labai šaunūs tavo pakoregavimai, neabejoju, kad migdolų esencija čia puikiai tiko 🙂
Nu ka gi, isbandziau. Dabar sedziu ir skanauju su arbatele. Tikras skanumelis, niami niami 🙂 Aciu uz puiku receptuka;) irasysiu i savo receptu knygele 🙂
Jovita, nėra už ką, tai tau ačiū, kad susiviliojai ir išbandei 🙂 Skanaus! :))
siandien kepiau si pyraga, minkstutus, saldutis, tiesiog nuostabus, 10 balu 🙂
tik va gal virsutine plutele galetu buti truputi minkstesne….
Rasa, kaip džiugu :))
O viršutinė plutelė – tai juk trupinukui, jie visada tokie traškiai kietoki būna, bet man tai kaip tik patinka. Aišku, čia jau pagal kiekvieno skonį 🙂
buvo sveciuose anyta tai ir isgyre pyraga, nuostabus, visiems siulau ismeginti 🙂
Vat vat, aš ir močiutės gimtadienio proga iškepiau vakare tą pyragą, o kitą dieną jo jau neliko nesulaukus dienos vidurio..
Labai puikios naujienos, džiaugiuosi tokia pyrago sėkme! :))
Mmm siandien kepiau mamai, mamos dienos proga, tai kaip patiko tikrai labai skanus, minkstas biskvitas ir tas trapus karamelinis virsus tobula!:) tik kita kart dar pridesiu riesutuku i tesla truko 🙂
Gabriele, labai džiaugiuosi, kad pyragas patiko ir Mamos dieną paminėjote skaniai 🙂