Skonis: 10/10. Dar vienas labai sėkmingas bandymas iš svarainių pagaminti kažką skanaus ir naujo, ir netgi daug labiau pavykęs nei praėjęs. Ar žinot, kas mane labiausiai žavi šiame kepinyje? Kad jame taip nuostabiai dera saldumas ir svarainių rūgštumas. Tiesiog fantastiškai! Saldi traški tešla ir saldžiarūgštis labai labai svaraininis įdaras, rekomenduoju! 🙂
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Pyragas su svarainių įdaru
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
120 g sviesto
80 g cukraus pudros
1 kiaušinis
300 g miltų
1 arb.š. kepimo miltelių
Įdarui:
~ 700 g. svarainių džemo*
4 valg.š. cukraus
GAMINIMO EIGA
Iš ištirpinto sviesto, cukraus pudros, kiaušinio, miltų ir kepimo miltelių išminkyti tešlą, padalinti į dvi dalis, suvynioti į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve maždaug 30 min.
Vieną atšaldytos tešlos gabalėlį iškočioti, įtiesti į riebalais išteptą atsegamą kepimo formą ir apspaudyti kraštus. Sukrėsti ir išlyginti svarainių įdarą, pabarstyti cukrumi (2 valg.š.). Likusį tešlos gabalėlį sutarkuoti smulkia tarka ir „drožles“ apibarstyti ant viršaus.
Pyragą apšlakstyti vandeniu, apibarstyti cukrumi (2 valg.š.). Kepti apie 35-40 min. įkaitintoje orkaitėje.
* kaip jau minėjau, pristatydama Svarainių sausainiukus su saldžiarūgščiu glajumi, svarainių masę mes gaunam taip:
nuskynus svarainius nuo krūmelių, juos nuplovus ir supjausčius skiltelėmis, užpilam cukrumi ir paliekam, kol išsiskiria sirupas. Sirupą supilame į indelius – gersim skanią arbatą, o skilteles dedam į puodą, užpilam trupučiu vandens ir verdam maišydami tol, kol skiltelės tampa visiškai minkštos. Jei vanduo išgaravo – gerai, jei liko – nukošiam, likusį gėrį sutrinam blenderiu iki vientisos masės. Jei norima saldžiau, galima įdėti cukraus pagal skonį, o jei ne, galima ir nedėti, tuomet gausim maloniai saldžiarūgštį džemą.
9 komentarai
Jau ne vieną pyragą esu kepus iš jūsų blogo, visi receptai super!! Galvoju išsikepti ir šį pyragiuką, ką manote jei naudočiau obuolinį džemą??
Inga, kaip smagu girdėti tokius žodžius! Ačiū 🙂
O šis pyragas tikrai būtų labai skanus ir su obuolių džemu, užtikrinu, nes jau esu išbandžius (su troškintų obuolių įdaru) 🙂 Beje, jį taip pat galima pamatyti Saulėtoj virtuvėj pavadinimu „Pyragas su obuolių įdaru” 😉
[…] 540 g svarainių džemo 100 g cukraus 500 g riebios […]
o kokio dydžio kepimo formai užteks tokio kiekio tešlos? laaabai daug nervų kainuoja pamatyti, kad tešlos per mažai : )
Iveta, aš įsivaizduoju 😀 Taigi, imki 22-24 cm. skersment kepimo indą ir išsaugok ramius nervus 😉
Kažin, ar svairainių skiltelės, jau ilgokai pastovėjusios su cukrumi indelyje šaldytuve, yra tinkamos tam džemui paruošti? Dievinu svarainius, todėl būtų gaila išmesti nenusisekusį džemą 🙁
Ala, paskaityk recepte tekstą prie žvaigždutės (apačioje). Ten paaiškinta, kaip ruošiu svarainių džemą – o gi iš tokių pačių skiltelių. Taigi, viskas tikra įmanoma 🙂
Maždaug kiek žalių svarainių reikėtų pasigaminti 700 g svarainių įdaro? 🙂 Taip pat turiu ir šaldytuve jau sirupe stovinčių.
Sveiki, Raimonda, atleiskite, bet tikrai negaliu atsakyti, nesu pamatavusi.