Rūpestį sumaišyk su dėmesingumu ir žiupsneliu kantrybės. Sudėk gabalėliais pjaustytą valią ir trink tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Įpilk kelis šaukštus meilumo ir išminkyk elastingą tešlą. Įdarui porą stiklinių meilės ištrink su pusstikline aistros iki vientisos masės. Po vieną dėk švelnumo saujas ir po kiekvienos gerai išplak, tik nepadaugink, nes viskas netikėtai taps ryškiai rožinės spalvos. Suberk puodelį sunkaus darbo, pusę puodelio geros nuotaikos ir keletą šaukštų optimizmo. Ir pagardink prieskoniais. Sauja pykčio, žiupsniu liūdesio, žiupsniu nevilties. Viską gerai išmaišyk. Prieš kepant, viršų gausiai apibarstyk tikėjimu. Kepk ir skanauk.
Šaukštais kabink gyvenimą ir mėgaukis kiekvienu trupiniu.
Skonis: 9,5/10. Man patiko puri ir minkštutėlė tešla apačioje. Man patiko šiek tiek saldžiarūgštis mėlynių ir obuolių duetas. Ir dar man patiko tie mažučiai trupinukai ant pyrago viršaus. Tikrai labai šaunus – paprastas, tačiau skanus – pyragas.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? „Virtuvės paslaptys” 2010, Nr.4
Pyragas su varške, obuoliais ir mėlynėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
510 g miltų
300 g cukraus
2 arb.š. kepimo miltelių
1 arb.š. vanilinio cukraus
250 g sviesto
1 kiaušinis
200 g vanilinio jogurto
Įdarui:
800 g obuolių
2 kiaušiniai
360 g varškės
150 g rudojo cukraus
1 arb.š. vanilinio cukraus
2 valg.š. citrinos sulčių
400 – 500 g mėlynių uogienės
GAMINIMO EIGA
1. Obuolius nulupti, supjaustyti skiltelėmis.
2. Įdarui kiaušinius, varškę, rudąjį cukrų, vanilinį cukrų ir citrinos sultis išmaišyti. Pertrinti iki vientisos masės.
3. Į atskirą dubenį suberti tešlai skirtus miltus, cukrų, kepimo miltelius, vanilinį cukrų. Sudėti kubeliais pjaustytą sviestą ir trinti tarp pirštų, kol susidarys trupiniai.
4. Trečdalį tešlos atidėti į šalį.
5. Į kitą dalį tešlos (likusius du trečdalius) įmušti kiaušinį, supilti jogurtą ir išmaišyti. Šią tešlą supilti į kepimo popieriumi ištiestą kepimo indą (30 x 20 cm.) ir tolygiai paskirstyti.
6. Tešlą tolygiai aptepti varškės įdaru. Ant viršaus išdėlioti obuolių skilteles, tolygiai paskleisti mėlynių uogienę.
7. Pyrago viršų apibarstyti likusiu trečdaliu tešlos.
5. Kepti iki 200 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 – 60 minučių.
25 komentarai
man čia atrodo labai teisingas receptas, kurį norisi išbandyti
Dalia, tuomet pirmyn! Ir skanaus 🙂
Šaunus spalvingas pyragas! Reikės išbandyti 🙂
Ačiū, Gintare 🙂 Tikrai ryškus ir spalvingas, savo gaiviomis spalvomis pakeliantis nuotaiką pyragas 🙂 Ir dar skanus, todėl tikrai linkiu išbandyti 😉
Tu taip nuostabiai rašai…
Žmogus su jausmu, su fantazija.
Man patinka, Asta! 😉
Labai ačiū, Julija 🙂 Kad skaitai ir kad komentuoji. O toks įvertinimas man tikrai labai didelis ir svarbus 🙂
Šią pyragą kepsiu vien dėl mėlynių. 😀 Baisiai smalsu sužinot, kaip jos derės su obuoliais. 🙂
Dažniausiai visus kepinius renkuosi iš Jūsų blogo, dar nei sykio nenusivyliau. Ir šiandien vienas iš jūsiškių pyragų stovi ant stalo. 🙂 Ačiū Jums už tai, kad savo receptais priviliojot mane į virtuvę!
Gabriele, kaip smagu girdėti, kad saulėta virtuvė tave įkvepia apsilankyti virtuvėje :)) Tikiuosi, kad dar daug kartų ji įkvėps ir kad niekad neteks nusivilti 🙂
Kaip gražiai aprašei apie gyvenimą… Net kvapą užimė ir privertė nusišypsoti 🙂
O pats pyragas labai skaniai atrodo ir dar su varške, mėgstamiausiomis mano uogomis ir obuoliais. Kaip tik mano skoniui
Kotryna, ačiū 🙂 Juk jis tikrai toks – tas gyvenimas.
O pyragą – kai jau jis taip netyčiom atitaikytas tobulai tavo skoniui – tikrai verta išbandyti :))
Man labai patiko antra nuotrauka – tiesiog atrodo, kad šakutės padėtos imti ir vaišintis 😀 O pasivaišinčiau tikrai mielai, nes nuo pradinės mokyklos laikų pyragai su obuoliais ir trupiniais yra pyragai iš didžiosios P raidės 😀
Sima, taip, tokia mintis ir yra – imkim ir vaišinkimės. Man patinka dalintis savo kepiniais ir matyti patenkintus valgančiųjų veidus 🙂 Pyragai suartina, kaip aš kartais sakau :))
Kepiau uzvakar si pyraga, kaip ir tikejausi, gavosi labai gerai. Gal siek tiek as miltu padauginau arba sviesto pamazinau, tai man trupiniai ant virsaus gavosi daugiau kaip miltai, o ne trupiniai. As nedejau uogienes, nes neturejau, o vietoje varskes dejau kremini suri. Rezultatas puikus, o tai ir svarbiausia. As kartais keiciu receptus, nes neturiu reikiamu produktu. Aciu Asta uz puikius receptus ir uz nuostabias giliai ikvepiancias mintis. Tu matai pasauli labai grazu ir visada buna malonu skaityti tavo mintis, nes jos ikvepiancios.
Žinok, Rima, pas mane irgi čia trupinukai labai birūs, na, ne kaip miltai, bet biresni nei daugelyje trupininių pyragų. Bet man visai patiko, aišku, čia jau skonio reikalas 🙂
Oi, neabejoju, kad su kreminiu sūriu pyragas turėjo būti dar puikesnis, na, tik uogienės gaila, kad neturėjai, bet gal kitą kartą, ar ne? 🙂 Čia ji tikrai puikų skonį duoda, gaunas ne eilinis varškės ir obuolių pyragas, o toks truputį kitoks 🙂
O kad keiti receptus, tai čia juk labai natūralu. Jei niekas niekada jų nekeistų, neimprovizuotų ir nekurtų, kas tuomet būtų? Gamintų visas pasaulis tuos pačius dvidešimt patiekalų :)))
Ir, galiausiai, ačiū už labai gražius žodžius 🙂
Kaip tik šį savaitgalį mama atvežė lauktuvių būtent šio pyrago 🙂 FANTASTIKA !!
Va koks sutapimas! 🙂 Džiaugiuosi, kad mamos lauktuvės buvo skanios :))
Asta, iškilo vienas neaiškumas: ar tešlą reikia minkyti, ar ji išeina trupinių struktūros?
Renata, matai, tešla yra dalinama perpus – viena dalis (vis dar trupiniai) atidedama į šalį ir patiekala pyrago viršui (4 punktas). Tuo tarpu kiti du trečdaliai tešlos sumaišomi su kiaušiniu ir jogurtu, ir ši gauta masė (neminkyta) tiesiog pilama į kepimo indą, ant dugno 🙂
Ačiū, Asta, neaišku buvo būtent dėl pyrago pagrindo tešlos.
Nėra už ką 🙂 Skanaus!
O kokia turi gautis tešlos tekstrūra ( kietoka ar skystesnė)?
Sakyčiau, vidutinio tirštumo 🙂 Na, tokia biskvitinė.
Asta, ačiū už nuostabų recepą. Gavosi iš pirmo karto ir LABAI SKANIAI 🙂 Kepiau su vyšniomis ir be varškės, bet vistiek, labai gerai. Dabar tai mano firminis pyragas 🙂
kaip ant teslos uztepti varske? ji nesukrenta i tesla?
Silvija, aš varškę dedu semdama šaukštu ir dėliodama ant tešlos sluoksnio paviršiaus, besistengdama kuo tolygiau 🙂 Į tešlą jį nesukrenta 😉