Toks mano gyvenimas. Truputį pamišęs, truputį sustingęs. Rytai, prasidedantys anksčiau nei norisi, ir dienos, prabėgančios truputį per greitai. Šypsenos, sušildančios širdį, ir apkabinimai, dovanojantys trumputes žavesio akimirkas.
Toks mano gyvenimas – kartais skambantis nuo juoko, lyg sidabrinių varpelių. Kartais skęstantis nevilty, bandant sau priminti, kad rytas ateis. Saulė pakils. Ir juodą gyvenimo dryželį pakeis baltas. Nieko nėra amžino, nebent mes patys to norėtume, įsikibtume, ir principingai lyg vaikai smėlio dėžėje pradėtume rodyti ragiukus. Gal net sau.
Nors visi sutikti šypsosi ir užduoda tą patį klausimą iš dviejų beprasmių žodžių – kaip sekasi? – niekas nenori išgirsti atsakymų. O niekas ir neatsako iš širdies – nes net jei atsakytų, ar kas išgirstų? Ar atsilieptų?
Bet dabar tai nesvarbu – kai dabar manęs klausia, kaip man sekasi ar kaip aš gyvenu, sakau, kad puikiai. Ir tai tiesa.
Dar tiesa yra tai, jog aš kepu ne tik saldumynus, maišau ne tik pyragus, plaku ne tik desertus. Žinau, sunkiai įtikėtina, bet tikrai. Sako, reikia ne žodžiais, o darbais savas tiesas įrodinėt pasauliui – žiūrėkite, prašau. Pyragas, bet nesaldus. Su grybais! Ar mėgstat grybus? O voveraites? Gaudykit receptą.
Skonis: 9,5/10. Atleiskite, aš labai myliu šiuos nesaldžius pyragus, todėl man labai sunku būti objektyviai, vertinant ta prakeikta balų skale. Dar aš mėgstu grybus, o labiausiai – voveraites. Dar aš mėgstu kai pyrago pagrindas trapus, o įdaras – drėgnas ir minkštutis. Natūralaus, bet turtingo skonio. Toks ir yra šitas pyragas. Tikrai puikus.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? There’s always thyme to cook…
Pyragas su voveraitėmis, brokoliais ir sūriu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
tešla pagrindui (pagal norimą ir mėgstamą receptą)*
Įdarui:
3 kiaušiniai
¼ arb.š. šviežiai malto muskato
½ arb.š. druskos
½ arb.š. juodųjų pipirų
1 puodelis (225 g) riebios grietinėlės
½ puodelio (135 g) pieno
160 g brokolių žiedynėlių
90 g fermentinio sūrio, tarkuoto
225 g voveraičių (ar kitų grybų)
1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
druska, pipirai
alyvuogių aliejus ar sviestas
GAMINIMO EIGA
Įkaitinti orkaitę iki 190 ºC temperatūros. Kepimo indą ištiesti kepimo popieriumi ir įtiesti tešlą taip, kad dengtų dugną ir sieneles. Ant tešlos užtiesti lakštą folijos ar kepimo popieriaus ir ant jo užberti nevirtų pupelių, ryžių ar kitų sunkių kruopų. Kepti orkaitėje apie 15 minučių, tuomet nuimti kepimo popierių ar foliją su kruopomis ir kepti dar apie 10 minučių, kol pagrindas gražiai parus. Indą perkelti ant grotelių ir atvėsinti, kol bus ruošiamas įdaras.
Įkaitinti aliejų didelėje keptuvėje ant didelės ugnies. Sudėti svogūną ir pakepinti maišant, kol taps skaidrus, apie 1 minutę. Sudėti voveraites ir pagardinti druska ir pipirais pagal skonį. Suberti brokolio žiedynėlius ir kepti, dažnai pamaišant, kol grybai išskirs savo skystį, jis išgaruos. Tuomet grybai taps auksiniai rudi, o brokoliai taps trapūs.
Ant apkepusio pyrago pagrindo suberti pusę fermentinio sūrio. Dubenyje suplakti pieną, grietinėlę, kiaušinius. Pagardinti muskatu, druska ir pipirais. Sumaišyti plakinį su pakepintu grybų ir brokolių mišiniu bei likusia puse sūrio. Gautą mišinį pilti ant tešlos pagrindo, pabarstyto sūriu. Dėti paruoštą pyragą į orkaitę ir kepti apie 30 – 35 minutes. Atvėsinti ant grotelių apie 10 minučių prieš pjaustant. Skanaus!
* aš pagrindui tešlą gaminau pagal svogūnų pyrago tešlos receptą.
9 komentarai
Nu bet jau atrodo tai suuuuuper!
Ačiū, Inga 🙂
ipjausciau desros, nes antra puse net neziures, jei mesisku nekvepia. + jauna cukinija susmulkinau. jau pasauta i orkaite. laukiu
Skirma, oi, tie vyrai 😀 Skanaus! 🙂
Mmm, tuoj prisirenku voveraičių ir lekiu kepti šito gardėsio, nes skamba nuostabiai. Tik kokią tešlą patartumėt skaniausią ir tinkamiausią?
Monika, tikrai gardus pyragas, nemeluoju 🙂 O tešlą bent jau aš naudojau tą recepto pabaigoje, ties žvaigždute 🙂 Man ji tikrai labai puiki ir idealiai čia tiko 🙂
[…] grybais. Daugiausiai – voveraičių padažas prie kotletukų, kas yra be abejo labai skanu, bet Saulėtos virtuvės apetitingasis pyragas (su anglišku šaltiniu) be konkurencijos nugalėjo. Tik man kažkodėl norėjosi plonesnio šio […]
Ar tiktų šiam pyragui vietoj brokolių, žiediniai kopūstai? 🙂
Indre, drąsiai, tikrai tiktų 🙂