Saulėtas ir šiltas liepos vakaras pagaliau vėl – po liūčių, griaustinių ir blyksinčių žaibų – atnešė vasaros nuojautą. Vakarėjančios saulės spinduliams įsisukus į Senamiesčio gatveles ir glostant žmonių veidus, labai stipriai norisi tuo tikėti. Lauko kavinėse ir terasose klega ir juokiasi puikiu laiku besimėgaujantys žmonės, akmenuotomis gatvelėmis žingsniuoja merginos plazdančiomis gėlėtomis suknelėmis, prie ledų vežimėlio stoviniuoja būrys smaližių, o parke ant žalios vejos romantiškai laiką leidžia meilios porelės… Šurmulys, klegesys ir juokas, atsklindantis tai nuo šalimais esančio staliuko, tai lyg aidas pasigirstantis iš gretimos galvelės. Spalvos, šypsenos ir kaip niekad gyvi veidai tų, kurie tikros vasaros laukė jau labai ilgai.
Išgirstu savo pačios nerūpestingą kvatojimą ir dar kartelį suprantu. Vasara – tai mano laikas.
Skonis: 10/10. Dabar jau tikrai įsitikinau – man labai patinka skanumynai su žemės riešutų sviestas. Kadangi tai pakankamai specifinio skonio produktas, kurį kasdien dar ne visiems įprasta regėti ar naudoti savo virtuvėje, negalėčiau tvirtinti, kad tikrai patiks visiems. Bet tie, kurie neabejingi žemės riešutų sviestui, abejoti tikrai neturėtų. Pyrago kremas yra maloniai kreminės konsistencijos, neriebus. Saldus, tačiau su švelniai sūrstelėjusiu žemės riešutų sviesto cinkeliu. Bananai čia puikiai pagyvina kremą, tampa tarytum staigmena, kuri pyrago skonį padaro ne tokį vientisą. Ir jie neabejotinai čia puikiai tinka. Tik įspėjimas: nebūkite godūs, neatsipjaukite didelio gabalėlio, nes šis pyragas tikrai sotus ir verčiau jau jį valgyti kuklesniais gabalėliais.
Sudėtingumas: yra ką nuveikti.
Kur radau? Mississippi Kitchen
Pyragas su žemės riešutų sviestu, karamelizuotais bananais ir šokoladu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Pagrindui:
250 g šokoladinių sausainių
140 g sviesto, tirpinto
Kremui:
3 vidutinio dydžio bananai
2 valg.š. sviesto, tirpinto
3 valg.š. rudojo cukraus
240 g riebios grietinėlės
250 g maskarponės
180 g cukraus pudros
330 g žemės riešutų sviesto
115 g auksaspalvio sirupo
Viršui:
100 g pieniško šokolado
3 valg.š. riebios grietinėlės
¼ puodelio sūdytų žemės riešutų
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi ištieskite 22 cm skersmens kepimo indą.
2. Sausainius sutrinkite iki smulkių trupinukų ir sumaišykite su tirpintu sviestu. Gauta lipnia mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles.
3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite.
4. Į kitą kepimo indą sudėkite griežinėliais supjaustytus bananus.
5. Apšlakstykite 2 valg.š. sviesto ir apibarstykite 3 valg.š. rudojo cukraus.
6. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 30 minučių, retkarčiais pamaišydami. Išimkite iš orkaitės ir visiškai atvėsinkite.
7. Grietinėlę išplakite iki standžių putų. Dėkite į šaldytuvą.
8. Dubenyje plaktuvu išplakite cukraus pudrą ir maskarponę iki vientisos masės.
9. Įmaišykite žemės riešutų sviestą, auksaspalvį sirupą ir vėl išplakite.
10. Lengvai ir atsargiai įmaišykite išplaktą grietinėlę.
11. Galiausiai į kremą įmaišykite visiškai atvėsusius keptus bananus.
12. Paruoštą kremą tolygiai paskleiskite ant atvėsusio šokoladinio pyrago pagrindo.
13. Pienišką šokoladą sulaužykite nedideliais gabalėliais, suberkite į dubenėlį kartu su 3 valg.š. grietinėlės.
14. Pakaitinkite mikrobangų krosnelėje apie minutę ir išmaišykite – šokoladas turi ištirpti ir turite gauti vientisą masę.
15. Tirpintu šokoladu aptepkite pyrago viršų. Apibarstykite kapotais sūdytais žemės riešutais.
16. Dėkite į šaldytuvą ir šaldykite bent 4-6 valandas arba per naktį, kol pyrago įdaras sustings.
17. Skanaus!
28 komentarai
Labai suviliojo. Išbandžiau. Įtariau, kad bus žiauriai saldus, tai cukraus pudros dėjau perpus mažiau ir vis tiek – žiauriai saldu. Net ir be cukraus būtų saldu 🙂 Bet tortai kai kam ir turi būti saldūs. Ir masė ne iš tolo neturėjo tokio stabilumo (ką irgi įtariau, kad taip ir bus), kaip kad Jūsų nuotraukose (šaldytuve laikiau vos ne parą). Užsitikrinimui reiktų kažkiek želatinos. Bananai man skaniau net nekepinti, nes po pusvalandžio gavosi praktiškai košelė. Dar kartą įsitikinau, kad sausaininiam padui sviesto sočiai užtenka 0,4 dalies sausainių. Įdomu buvo pabandyt, bet daugiau nedaryčiau.
Jūrate, liūdna, kad pyragas nepatiko. Kita vertus, nebūtų normalu, jei patiktų visiems iki vieno 🙂 Tiesą sakant, aš vis dar manau, kad apskritai tortai ir pyragai su žemės riešutų sviestu vis dar yra šis tas neįprasto Lietuvoje – ne pirmą kartą pastebiu, kad žmonės, paragavę tokių desertų, lieka nustebinti skonio. Ir arba tiesiog įsimyli tą skonį, arba lieka abejingi 🙂
Su skoniu viskas gerai! Man žiauriai patinka riešutų sviestas, ir bananai bei šokoladas labai super čia man dera, bet tik tiek, kad buvo per saldu, padas riebokas ir masė nesustingo normaliai. Kitą kartą (o kuo toliau mąstau, tuo labiau man atrodo, kad visgi jis bus :)) 250 g sausainių imčiau 100 g sviesto, su bananais nesiterliočiau arba tiesiog keptuvėje trumpai karamelizuočiau, vietoj maskarponės imčiau kreminę varškę, nes riešutų sviestas, bananai ir šokoladas jos skonį nustelbia, cukraus pudros kraučiau porą šaukštų, na ir visgi garantijai šaukštą ar pusantro želatinos reiktų. Idėja labai gera, tiesiog kiekvienam reikia pagal save pasikoreguoti. Ir tikiu, kad vis tiek daugumai Lietuvoje patinka riešutų kremas ir viskas su juo 🙂
Jūrate, nesiginčysiu 😉 Ir labai lauksiu kito karto rezultatų (aš irgi tikiuosi, kad jis bus, tas kitas kartas) 🙂
Atrodo fantastiškai! Būtinai bandysiu! 😉
Ačiū! Lauksiu atsiliepimų 🙂
O kas tas auksaspalvis sirupas? Tortukas atrodo viliojančiai 🙂
Sandra, auksaspalvio sirupo gali rasti visose didesnėse parduotuvėse, štai kaip jis atrodo: http://www.dansukker.lt/lt/gaminiai/gaminiai/sirupas.aspx
O jei nesinori įsigyti jo, galima keisti skystu medumi 😉
Tiesiog įsimylėjau šitą pyragą! Truputėlį pakoregavau pagal komentarus ir savo skonį, bet neabejotinai tai bus mano favoritas .Vietoj sausainių -kepiau trapios tešlos pagrindą, kur dėjau labai mažai cukraus. Sirupo irgi nedėjau.Vietoj maskarponės – naminės rikotos, ji pridėjo malonios, labai švelnios rūgštelės. Išėjo kuo puikiausias! Konsistencija- super ! Gal ir „išsityčiojau” iš originalaus recepto, bet man šio pyrago idėja laaaaabai patiko. Tiesa,pyrago ragavo ir nemėgstantys riešutų sviesto. Labai neišpeikė, bet ,manau, šitas pyragas labiau skirtas žemės riešutų sviesto fanams.
Saulute, ooooo, kaip džiaugiuosi, kad pyragas įkvėpė improvizacijoms ir kad galiausiai iškepei pyragą, vertą įsimylėti 🙂 labai labai džiaugiuosi :)O improvizacijos jokiais būdais nėra „išsityčiojimas”, ne ne! 🙂
Beje, aš taip pat manau, jog tie, kam visai žemės riešutų sviestas nepatinka, žiūrės į šį pyragą gal šiek tiek kreivokai.. 🙂
Isbandziau si receptuka ir ka galiu pasakyti – super, nerealu. Mama sake, Kada gyvenime nera ragavusi tokio skanaus torto. Viska dariau pagal recepta, tik cukraus pudros dejau perpus maziau ir idejau siek tiek zelatinos. Aciu us toki recepta 😉
Kaip smagu skaityti tokius komentarus! Gera girdėti, kad pyragas pavyko puikiai ir sulaukė didelio pasisekimo šeimoje 🙂
O Dieve, kaip skaniai ir tobulai atrodo! Dievinu riesutu sviesta (nors labiau jis kremas), tai sis receptas staigiai nukeliavo i pirma vieta visu norimu pabandyti sarase. Tik pasiskaicius komentarus irgi desiu zelatinos, nedesiu cukraus ir ta auksaspalvi sirupa keisiu medumi (kazkaip naturaliau skamba ir tikiu, kad saldumo uzteks). Labai geras twist’as deti sudytus smulkintus riesutus ant virsaus 🙂 eilini karta dziugauju atradus sauleta virtuve 🙂 Beje, nepazistu ne vieno zmogaus, kuris nemegtu riesutu sviesto (snikers tortas dar iki siol geru zodziu visu mano tortu valgytoju minimas). Gal tiesiog jis ne tiek iprastas kaip Amerikoje, bet sakyciau laiko klausimas, kada lietuvaiciai prades ji tept ant visko, ko tepasi 🙂
U.
Ugne, ačiū! 🙂 Galbūt ir tiesa, kad tik laiko klausimas, kada lietuviai taps priklausomi nuo žemės riešutų sviesto. Man užteko jo vienąkart paragauti ir pajaučiau priklausomybė 🙂 Šitoks geras dalykas, šitoks skanumas! 🙂
Na, o šiaip siunčiu kuo geriausius linkėjimus, kad pyragas pavyktų labai labai gerai ir nustebintų savo puikiu skoniu! Skanaus! 🙂
O man klausimas iškilo: riešutų sviestą geriau naudoti vientisą (smooth) ar tą su gabaliukais (crunchy)?
Riešutų sviestą aš naudoju smooth (vientisą) 🙂
Labai idomus receptas, progai pasitaikius butinai reikes isbandyti. Paskaiciau komentarus, jog pyragas gaunasi labai saldus, o nebandet glaistui naudoti juodojo sokolado, kad atsvertu ta salduma bent kiek?
Sandra, kadangi man pyragas tikrai nebuvo pernelyg saldus, jokių pakeitimų pati daryti nejaučiau noro 🙂 Tačiau, jei žinai, kad mėgsti mažiau saldžius pyragus, gali drąsiai rinktis juodąjį šokoladą 🙂
[…] Žemės riešutų sviesto tarta su karamelizuotais bananais Autorius: Klone, data: Gru 29, 2012, kategorijoje: Receptai | 0 komentarų Besiruošiant šventėms, turbūt kiekviena susidarėme bent preliminarų šventinių patiekalų sąrašą. Aš šeimoje atsakinga už saldžiąją jo dalį, todėl ja pasirūpinau su kaupu. Sąraše buvo ne vienas ten ir tebelikęs receptas(dėl laiko stokos), bet tie, kurie mane sužavėjo jau vien į juos pažvelgus, prieš pat šventes atsirado ir mano virtuvėje. Žemės riešutų sviesto saldainius ir meduoliukus jums jau pristačiau, o dabar eilė atėjo jos didenybei žemės riešutų tartai, už kurios atradimą dėkoju Saulėtai virtuvei. […]
Kazkodel kepat biskvita, nuo skardos sieneliu nukrito visi trupiniai. Skarda dejau i ikaitinta orkaite. Gal sieneles reikejo sieneles pergamentu isklot?
Lina, nemanau, kad priežastis galėtų būti čia. Galbūt sumaišius sausainius su sviestu, masė buvo labai biri? Ar negalėjo būti taip, kad per mažai sviesto buvo (kartais ir man jo pritrūksta, todėl ištirpinu ir įmaišai dar kelias dešimtis gramų)?
Dievinu riešutų sviestą, o ir vyrui jis patinka, todėl nutariau iškepti jo gimtadieniui. Turiu pasakyti, kad reikėjo kažką išbandyto tikriausiai. Pagrindui buvo ženkliai per daug sviesto, gavosi visiškai vienas sviestas kai sustengo, o masė tokia riebi, kad jautiesi lyg valgydamas gryną maskarponę 🙂 skonis gal ir nieko, bet kažkaip ne visai tai, ko tikėjausi. Manau padarius kelis pakeitimus galima mėginti dar kartelį, bet tokio paties recepto tikrai nekartočiau 🙂 Bet ačiū, kad dalinatės ! viskas suprantama, kad viską reikia patiems išmėginti .
Reda, labai apgailestauju, kad tortas nepateisino lūkesčių, tikrai liūdna tą girdėti 🙁 Bet esate teisi, visų mūsų skoniai skirtingi, o atrasti patinkančius galime tik išbandę. Tikiuosi, kad saulėtoje virtuvėje ateityje dar rasite patinkančių receptų 🙂
Nesuprantu tai man vienai gavosi idealiai tiek skoniu tiek konsistencija??? Super viskas. Laikiausi visos receptūros neimprovizavau ir puikiausiai sustingo o skonis dieviškas!!! Ačiū už receptą!!! 🙂
Gavosi puikiai, taciau dejau zelatinos ir labai dziaugiuausi kt diena. Sausainiai puikiai tiko ne sokoladiniai, bananai gavosi kosyte, nzn ka dariau ne taip, bet 30 min kepti ir dar pamaisant neisivaizduoju, reikia matyt kazkokiu daugiau ziniu… tiesa riesutus dejau ne sudytus, bet pakepinau orkaiteje dejau ju pasmulkintu ir i sausainiu sviesto mase, super.
Labai ačiū! Toks puikus tortas! Labai labai patiko! Iš karto įtrauktas į „tų fav sąrašą”:D daug gaminu, bet šis buvo kažkas tokio!
Cukraus dėjau mažiau, manau visi koreguojasi pagal save ir supratau, kad kitą kart želatinos įdėsiu (dėl estetikos ir patogumo, skonis ir taip tobulas!)
Bet kartosiu – vaje, daugybę kartų <3 ačiū!
Sveiki! Be galo gera skaityti, kad tortas taip labai patiko, ačiū, kad pasidalinote įspūdžiais! 💛
Miela Asta, labai dekoju uz recepta. Kepiniai su riesutu sviestu man vieni is megstamiausiu. O tai kad bananai siame recepte dedasi kepti/karamelizuoti suteikia nuostabu atspalvi. Tik norejau pasiteirauti patarimo del formos laikymo . Kadangi glajus sukieteja i luita o pats kremas nera labai tvirtas pjaustant viskas susitraisko i betvarke. Nors ir pjausciau karstu peiliu, bet riesutukai trukdo peiliui islydyti krema. Gal galima butu kazkaip pakoreguoti sokolado ganasa kad jis butu minkstesnis ir nesutriskytu viso torto? Arba gal galima butu kazkaip labiau sutvirtinti krema? Nes skonis nuostabus, noreciau gaminti vel ir vel. Gal tik cukraus siek tiek maziau deciau kita kart.