Šiom dienom saulėta virtuvė kaip niekad saulėta. Liepos vidurys ir panelė Vasara pagaliau lepina saulute, šiluma ir bekrašte dangaus mėlyne. Aš myliu štai tokią vasarą. Myliu saulės spindulius, švelniai glostančius veidą. Galėčiau dienų dienas gulėti ant žolytės su banaliu meilės romanu rankose, tinginiauti iki negalėjimo ir lepintis didžiulėmis porcijomis ledų.
Dabar, kai aplinkui girdi vien tik balsus, besiskundžiančius dėl karščio ir prašančius termometro stulpelio nusileisti žemyn, aš tik dar kartą suprantu, kad… dievaži, aš tikrai galėčiau lengva ranka atsisakyti žiemos ir rudens, išbraukti iš mūsų metų laikų lietų, darganą, sniegą ir šaltą vėją. Palikčiau tik pavasarį ir vasarą. Tik minkštą žalią žolę ir sodriai mėlyną dangų. Tik kaip pūkas lengvus debesėlius. Tik lengvas suknutes ir trumpus šortukus drabužinėse. Išdalinčiau šypsenas visiems žmonėms ir visi gyventume laimingai laimingai.
Gyventume ne tik laimingai ir šiltai, bet ir skaniai. Pasidabinę baltomis prijuostėmis ir atidarę virtuvės langą, kad įleistume šviežio ir gaivaus vėjelio gūsį, siūlytume pusryčiams ne tik sumuštinius ar košes, bet ir sausainėlius su mėlynėmis. Ar kitokiomis, pačiomis pačiausiomis uogomis. Ir tai nebūtų tik sezoninė prabanga, netektų dešimt mėnesių per metus raškyti uogyčių parduotuvių lentynose. Ne ne – tai būtų kasdienė galimybė… Tai būtų nuostabus, laimingas ir skanus gyvenimas. Kiekvieną akimirką. Su saule už parankės.
Skonis: 10/10. Kartą aš jau kepiau ir gyriau išsijuosus labai panašius trapius pyragėlius, tik tąkart jie buvo su žemuogių įdaru. Šie taip pat labai skanūs. Kuriuos rinktis? Galima traukti burtus – vis tiek būsit nugalėtojas 🙂
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Modern domestic
Pyragėliai su mėlynėmis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
3 puodeliai (450 g) miltų
1 1/2 arb.š. druskos
2 valg.š. (50 g) cukraus (plius apibarstymui)
315 g sviesto, atšaldyto ir supjaustyto kubeliais
1/2 puodelio vandens, šalto
1 kiaušinis, lengvai išpaktas
Mėlynių įdarui:
1 puodelis (170 g) mėlynių
1/2 puodelio (140 g) vandens
1 citrinos žievelė
2 valg.š. citrinos sulčių
2 valg.š. kukurūzų miltų
1/2 puodelio + 2 valg.š. (150 g) cukraus
žiupsnelis druskos
GAMINIMO EIGA
1. Miltus sumaišyti su druska ir dviem šaukštais cukraus.
2. Suberti sviesto kubelius ir trinti tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai, neliks sausų miltų.
3. Supilti labai šaltą vandenį ir išminkyti vientisą tešlą.
4. Suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą mažiausiai valandai.
5. Pasiruošti įdarą: į puodą suberti mėlynes, citrinos žievelę ir citrinos sultis.
6. Užvirinti ir virti dar 3-4 minutes.
7. Maišant suberti miltus, sumaišytus su cukrumi ir druska.
8. Maišant virti dar kelias minutes, kol masė šiek tiek sutirštės.
9. Nuimti nuo ugnies ir visiškai atvėsinti.
10. Iš šaldytuvo išimtą tešlą padalinti į dvi dalis, iškočioti ir stikline išspausti 16 vienodo dydžio (7 cm. skersmens) apskritimų.
11. Ant kiekvieno apskritimo centro dėti po šaukštelį mėlynių. Tešlos kraštelius patepti plaktu kiaušiniu, uždengti kitu tešlos apskritimu ir apspaudyti šakute. Taip iš pusės tešlos paruošti 8 pyragėlius, tuomet iš kitos pusės – dar 8.
12. Kiekvieno pyragėlio viršų aptepti plaktu kiaušiniu ir apibarstyti trupučiu cukraus.
13. Kepti iki 180 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 25 – 30 min. Atvėsinti ir skanauti.
4 komentarai
Ach, tu būtum pati geriausia mano vasaros draugė 😉 nes aš pažystu tiek mažai žmonių, kurie džiaugiasi karščiu ir š viršų kopiančiu termometro stulpeliu 🙂 o aš tiesiog svaigstu iš laimės už šią šilumą 🙂
Aš irgi, aš irgi. Tiesa, kartais, pasidavus visuomeninei nuotaikai, pabumbu šiek tiek, kad jau oooi, neįmanoma nieko rimto nuveikt, kaip karšta, bet paskui, prisiminusi žiemą, šaltį ir niūrumą, vėl myliu vasarą visa širdimi :))
Oj, iskepiau, bet daugiu nebekepsiu. Ne, ne… O tai dviese visus patvarkem per para laiko 😀 Ale dabar dvi savaites kratysiu ta kaloriju pertekliu, kuri suvartojau… Man reikia gaminti kazka ne tokio skanaus, kad ilgiau uzsilaikytu 😉
Aciu Tau . Tikrai labai skanyus pyrageliai.
Andžela, išgąsdino komentaro pradžia 😀 Galvoju, oi, kodėl jums taip neskaniai gavos, jei jau net taip…? Bet žiūriu, viskas čiki :)) Nėra už ką, smagu, kad patiko 🙂 Ir, žinok, geriau jau skanius pyragėlius per porą dienų sunaikinti, nei neskanius laikyti ant stalo mėnesį, o paskui išmest ;P 🙂