Mažais žingsneliais galima įveikti ilgiausius kelius, įkopti į aukščiausius kalnus ir pirštų galiukais paliesti minkštus dangaus patalus. Mažais žingsneliais galima pagauti svajonę, laikyti delne ir tikėti, kad ji neišsprūs pro mažulytį tarpelį tarp pirštų. Vienas, net pats mažiausias žingsnelis pirmyn yra kelionės pradžia.
Kelionės, kuri gali būti laiminga. Bus.
Skonis: 10/10. Tobulas pyragas, kurį drįsčiau patiekti netgi vietoj torto, tikrai! Drėgnas, šokoladinis, su puikiai derančiais smulkiais riešutukais brownie ir švelnus, kreminis, burnoje tirrrpstantis varškės sluoksnelis… Ir traški plutelė pyrago viršuje. Nuos-ta-bu. Dešimt su pliusu!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Blogresipi. Food excitement
Riešutinis brownie su kreminiu varškės sluoksneliu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Brownie:
250 g minkšto sviesto, kambario temperatūros
430 g cukraus
4 kiaušiniai
180 g miltų
60 g šokoladinės kakavos
1 arb.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
100 g juodo šokolado, tirpinto
120 g riešutų, smulkintų (naudojau migdolus)
Kreminiam varškės sluoksneliui:
100 g minkšto sviesto, kambario temperatūros
300 g kreminio sūrio (naudojau varškę, pertrintą iki kreminės masės)
130 g cukraus
2 valg.š. miltų
2 kiaušiniai
GAMINIMO EIGA
1. Paruošti brownie masę. Išplakti cukrų su sviestu iki purumo. Po vieną įmušti kiaušinius ir gerai išplakti po kiekvieno. Suberti miltus, šokoladinę kakavą, kepimo miltelius ir druską. Išmaišyti.
2. Garų vonelėje ištirpinti šokoladą ir leisti jam atvėsti. Tuomet įmaišyti į prieš tai paruoštą brownie masę. Taip pat įmaišyti smulkintus riešutus.
3. Pusę paruoštos brownie masės supilti į kepimo popieriumi ištiestą kepimo indą (23 x 30 cm. dydžio). Pradėti ruošti varškės įdarą.
4. Suplakti sviestą su kreminiu sūriu (arba kaip mano atveju – iki visiškai vientisos, glotnios masės „sublenderiuota” varške). Suberti cukrų, miltus ir kiaušinius. Gerai išplakti.
5. Supilti paruoštą kremą ant brownie masės. Tuomet ant viršaus tolygiai paskirstyti likusią brownie masės dalį. Kadangi brownie masė gana tiršta, ją ant varškės sluosnelio tolygiai paskirstyti sunku, todėl aš tiesiog šaukštu kabinau ir dėliojau kur pakliuvo – kur ne. O iškepė vis tiek labai gražiai.
6. Kepti iki 175 ºC temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 50 – 60 minučių. Skanaus!
93 komentarai
negaliu paaiškinti kodėl, bet pirma nuotrauka oooooooooooooo kažkaip labai labai man. va.
mažais žingsneliais. tikrai tikrai. pirmyn pirmyn.
Jul, aš irgi negaliu paaiškinti. Nekuklu, žinoma, iš mano pusės, bet ir man ši nuotrauka viena mielesnių 🙂
Ir ačiū, žinoma, ačiū 🙂
Tikrai labai labai tobulai atrodo šis pyragas:)
Ačiū labai 🙂
oj, kaip graziai atrodo!
Neringa, dėkui 😉
Sveiki,
varvinu as cia seile jau kelinta diena ziuredama i sita pyraga, ir vis mastau, ar torta mamos dienai daryt, ar si pyraga 🙂 kazin o jei as ji dar papuosciau grietinele? Nesugadinciau reikalo… man jis taip skaniai atrodo, kad nebesinori daryt jokio torto 😀 net sugalvojau, kaip papuost. Ir jis ir saltas skanus, ar tik siltas? As be klausimu negaliu 😀
Sveika, Egle 😉 Va čia tai dilema! Aš, beje, su panašia dabar galynėjuos – tortas ar pyragas, hm hm 😀 O jei kalbant konkrečiai apie šį, manau asmeniškai, jis visai sėkmingai pakeistų tortą 🙂 Tik aš, priešingai, nekraučiau ant jo grietinėlės daug, nebent minimaliai papuoščiau – tuomet žinoma, kodėl gi ne 😉
Dėl šilta/šalta – daugelis garsiai tvirtina, kad visi varškės pyragai privalo būti valgomi šalti. O aš pasigardžiuodama net juos valgau šiltus ir ką, nieko 😀 Bet iš tiesų tikriausiai taip, rekomenduotina valgyti šaltą 🙂
Klausimai visada laukiami čia, žinok, kaip ir įspūdžiai ar šiaip pasipasakojimai, todėl visuomet drąsiai prašom! 🙂
Labai viliojantis kepinys!Tik beskaitinejant uzkliuvo 430 gr. cukraus.Ar tiek jo ir reikia?
Edita, kai aš skaičiau orginalų receptą, man irgi toks klausimas iškilo 😀 Surizikavau ir turiu pasakyti, kad taip, tiek ir reikia. Žinoma, viskas būtų gerai ir su mažiau, bet toks kiekis man ir visiems ragavusiems čia puikiai tiko 😉
Cukraus galima buvo ir mažiau dėt, bet čia kaip kam iš valgytojų pasirodė. Istorijos moralas toks, kad pyragas išnyko nuo stalo kažkuo artimu šviesos greičiui.. Labai drėgnas, kvapnus ir visoks kitoks teisingas 🙂
Tikra tiesa, tokio dalykai labai nuo kiekvieno žmogaus priklauso, dėl skonio juk nesiginčijama 🙂 Bet moralas šiaip ar taip nuteikia labai optimistiškai ir man tik belieka pasidžiaugti dėl to šviesos greičio – pats geriausias įvertinimas 🙂
O cukraus neperdaug? Kažkaip man baugiai atrodo bene puskilogramis 😀
Ir dar- kuo toji šokoladinė kakava nuo paprastos skiriasi?
M., jei mėgsti visuose kepiniuose perpus mažinti cukrų (kaip kad mano mama, pavyzdžiui, mėgsta :D), tai ir čia gali mažinti, tačiau aš, kaip jau sakiau, išdrįsau nemažinti, nors ir man baugiau atrodo. Ir visiškai nesigailėjau, nes skonis buvo puikus ir to šleikštaus saldumo (kai jau tikrai per saldu būna), tikrai nė lašelio nesijuto – pats tas. Ir tai ne tik mano vienos nuomonė, tas cukrus mane irgi pribloškė pakankamai, kad kiekvieno ragavusio pasitikslinimui klausinėjau, o kaip saldumas? 😀
Šokoladinė kakava yra tamsesnės spalvos, sodresnio skonio (šokoladiškesnio) ir kvapo 🙂 Mano subjektyvia nuomone, su ja kepiniai nepalyginamai skanesni! 🙂
Na, visgi cukraus įdėjau tiek, kiek nurodyta irr nepasigailėjau, tikrai!
Dieviškai gavosi, visiems labai labai patiko 🙂
Dėkui už puikų receptą!
M., jeeey! 😀 Džiaugiuosi 🙂
Vienas iš tobulųjų 🙂
Nesumeluosiu sakydama, kad dar niekad nemačiau tokių žibančių pyragą ragaujančių žmonių akių ir daugybės nedrąsių žvilgsnių, klausiančių, ar galima pakartoti 🙂
be galo džiaugiuosi atradus tooookį receptą!
Lin, aš be galo džiaugiuosi, kad taip patiko! :))) Aš, beje, irgi drąsiai šitą brownie rašau prie vienų iš tobulųjų, neabejotinai :))
Susigundžiau ir aš šia grožybe, bet įtariu išeis visai ne grožybė…. Man ta brownie masė išėjo labai tiršta, o varškės skystesnė… bandžiau padengti viršų, tai be šansų. Tikiuosi bent skonis bus geresnis nei vaizdas 😀
Giedre, tai juk viskas gerai – mano brownie masė irgi buvo tirštesnė nei varškės, todėl tą viršutiniausią sluoksnį padenginėjau nedideliais gabaliukais, pusiau pirštais 😀 Va taip atrodė prieš kepimą – http://sauletavirtuve.files.wordpress.com/2010/05/dsc08688.jpg 🙂 O paskui, kepant, viskas sėkmingai sutirštėja ir pagražėja 😉
Tai kad va šš išeina… Kepa jau valandą, viršus kietas, apačia skysta. Medinis iešmukas visas aplipęs skysta tešla… Ot nesiseka gi, taip norėjau ko nors skanaus…. 🙂
Tai greit perjunk orkaitės režimą, kad kaitintų tik iš apačios, gal dar pavyks išgelbėti 🙂 Man keista, kad apačia skysta, juk ten brownie sluoksnis, jis turi būti minkštas, bet jokiu būdu ne skystas, juolab, kad sakei, ir tau tešla tiršta gavosi… hm, neįsivaizduoju.
Tame ir bėda, kad pas mane orkaitė tik su ventiliatorium… Kepu 160 laipsnių karštyje, kepa dar iki šiol (jau valanda ir 40 min.) ir nežinau, kiek dar keps 😐
O, sakyk, ar ten tikrai būtent skysta? Nes, pavyzdžiui, minkšta turi būti varškės masė labai, ji sutvirtėja tik atšalus. O ir pats brownie, kol karštas, tai minkštutis. Medinis pagaliukas kad varške apsivelia, tai tikrai nieko tokio 🙂
Ne ne, ne varške apsivėlęs buvo, o būtent apatiniu rudu sluoksniu 🙂 Na nieko tokio, atrodo jau iškepė 😀 Kas čia tos pora valandų 😀
Nenormalu 😀 Aš tikiuosi, bent jau skonis bus vertas tų valandų, kitaip nežinau pateisinimo šitokiems pyrago pokštams 😀
Laaaaaaaaaaaaaaaaaabai skanu!!!! Nerealiai sodrus kakavinis skonis, 10 balų! Prie kavutės idealu 🙂
Giedre, nuostabios žinios :)) Po tokio įtempto kepimo pagaliau :)))
noriu paklausti ar jis gaunasi toks „sausas”? bet ne iš tikro sausas :), bet ar jam nieko nenutiktų, jeigu pusė dienos prasivežiočiau mašinoj?… Nes bijau kept tortą su pertepimais, tai būtų labai puiki alternatyva 🙂
Jurga, čia tikrai ideali alternatyva 🙂 Jis gaunasi ne sausas, o ganėtinai drėgnas, tik traški plutelė paviršiuje, bet tikrai pakankamai tvirtas, kad ištvertų kelionę 🙂 Ir neišsigąsk tik iškepus, nes vėsdamas jis dar sutvirtėja 😉
ačiū už atsakymą.
o ką „duoda” miltai varškėje? Aš kepu varškės pyragą, tai į varškę dedu pudingo miltelius, labai gerą skonį duoda. Galvoju, jeigu vietoj miltų dėčiau ar nebūtų sviestas sviestuotas? t.y. per daug skonių?
Jurga, aš irgi varškės pyragą vieną su vaniliniais pudingo milteliais kepu 🙂 O iš esmės tai duoda tą patį – „suriša” masę varškės, tvirtumo šiek tiek priduoda 🙂 O už tai, kad pakeisi miltus pudingu, niekas tikrai per galvą neduos 😀 Aišku, varškė įgaus vanilinį skonį, bet manau, kad tai tikrai visai puiku 😉
Ne pirma karta gaminu pagal sauletos virtuves idejas-nusivilti niekad neteko! O siandien kaip tik paskutines darbo dienos proga(po savaites keliu sparnus y sauletaja ispanija) tradiciskai kolegoms yvertinti pristaciau ir brownie pyragiuka. Liko suzaveti visi, nors taip ir nesuprato nei kaip nei is ko sitas geeeris padarytas! :DD Suma summarum- aciu uz nuostabius receptus, gera skoni ir siunciu bent dalele to dziaugsmo, kuri matau apsalusiose is malonumo zmoniu akyse, skanaujant kulinarinius sedevriukus! Sekmes! :))
Jurgita, smagu turėti tokią ištikimą skaitytoją ir kepėją :)) Tikrai nėra už ką – tik pašom ir toliau kepti, ragauti, dalintis, pasakotis! 🙂 Ir, ak, Ispanija… Puikios kelionės ir nuostabaus laiko! :))
Asta,isbandziau ir as Tavo pyraga. Dabar jau sala saldytuve,o as laukiu draugiu,kurias vaisinsiu. Labai jau tikiuos,kad ir maniskis dings sviesos greiciu ir jau matau save i jas spoksancia ir laukiancia reakcijos :)))Niu parasysiu kai pyragas bus dinges,tada ir ivertinimas;)
Na,ka galiu pasakyt..TOBULAS. Neitiketina,kad gali buti taaaaaaip skanu. Aciu labai labai uz receptuka:)))
Vitolda, laaabai tau pritariu – nes be įgimto kuklumo galiu garsiai šaukti, kad ir man jis yra tikrai tooobulas 🙂 Ir ne tik man, ne tik mano šeimai, ne tik draugams… tokių, kuriems nepatiko… nesutikau. Todėl labai džiaugiuosi, kad dar ir tu įstojai į mėgėjų būrį, super! :))
Asta, kepiau pyraga – gavosi nuostabus, aciu. Noriu paklaust, gal zinai, ar sitas pyragas nesugestu dvieju dienu kelionej ne saldytuve…
Rasa, nėra už ką, labai smagu, kad patiko 🙂 O kelionė dviejų dienų gana rizikinga, nes visgi pyragas su varške… nors jeigu būtų laikomas šaltai, gali ir pavykti 🙂
Kelione pavyko! Dekui 😉 Jau sunaudotas pagal paskirti
Džiaugiuosi 🙂
Sveika,LABAI LABAI viliojancios nuotraukos,recepto aprasymas. Noriu isbandyti si receptuka vienai progai,bet esu naujoke tortu kepimo srityje,gal gali padeti,pas mane pyrago kepimo forma kitokia,jos ismatavimai : 22cmc/22.tai gali parasyti kiek ko deti teslai ir tt.t,nes pas tave forma didesne ir viskas skiriasi, is anksto A C I U !! 🙂
Gabriele, ar teisingai supratau, kad tavoji kepimo forma yra kvadratinė (22×22 cm.)? Jei taip, tuomet imčiau visų produktų po du trečdalius, t.y. kiekvieną kiekį dauginčiau iš dviejų ir dalinčiau iš trijų 🙂
Skanaus pyrago! 🙂
kepsiu šitą gėrį jau 3 kartą :)) nieko skanesnio ir būti negali!
Lina, kaip smagu girdėti! Šaunu! :))
kaip tik dabar sis pyragas kepa , ziuresim kas gausis. uzsimanem su vyru ko nors gardaus, saldaus , nuostabaus tai va is isvaizdos tiko ziuresim kaip bus galinis rezultatas. labai tikiuosi kad gausis geras , taciau jei ir nesigaus tai nepyksiu nes nukrypau nuo recepto: vietoj reikiamu keturiu kiausiniu buvo deti trys labai dideli, varske buvo cia pat gaminama is kefyro, sunkiama vesinama ir pertrinta. tai va del varskes ir abejoju.
Na, aš laikau kumščius, kad pyragas nepaisant visų nukrypimų būtų pavykęs. Ir kad lūkesčiai, kuriuos suteikė nuotrauka, būtų patenkinti 🙂
Mes blenderio neturim, tai varškė išlaiko savo konsistenciją(grūdėtąją), bet vis tiek šaunus pyragas:)
Laura*, džiaugiuosi, kad patinka 🙂
O neturint blenderio, bet norint švelnios varškės, yra dar kelio išeitys: „Mūsų švelnioji” varškė; varškės pertrynimas su šakyte ar su bulvių grūstuvu 🙂
Asta, labai jums aciu uz si recepta 😀 pati labai megstu amerikieciu kepinius ir manau sitas yra tikras vertas demesio. siandien pabandziau, viskas isejo…rytoj paragausiu salta 😀
tik nesupratau kas ta sokoladine kakava? as dejau paprasta….
Margarita, tikrai nėra už ką 🙂 Ačiū tau, kad išbandei ir pakomentavai 😉
Tikiuosi, kad šaltas taip pat bus vertas dėmesio :))
O šokoladinė kakava – tai tokia tamsi kakava, kurios skonis ir kvapas – beveik kaip šokolado. Aš perku UAB „Baiva” gamybos, randu jos įvairiausiais dydžiais supakuotos prekybos miestelyje URMAS, Kaune, o kažkada mačiau ir parduotuvėje „Šilas”. Dar girdėjau, kad būna ir prieskonių parduotuvėlėse 🙂
Iš esmės galima naudoti ir paprastą kakavą, tačiau šokoladinė suteikia sodresnį, išraiškingesnį, tikresnį šokoladinį skonį 🙂
saltas dar skanesnis 🙂
tik kita karta vietoj migdolu desiu graikiskus riesutus, nes nebuna tokie dregni
Na, dažniausiai kepiniams su varške ši taisyklė galioja be išimčių – šalti šie kepiniai skanesni 🙂 Nors aš iš tų, kurie tiesiog miršta dėl šiltų bandelių, pyragų ir t.t. 🙂
O šiaip šis pyragas ir turi būti drėgnas, visi brownie yra drėgni. Aišku, riešutus laisvai galima rinktis pagal skonį 🙂
Perskaičiusi visus komentarus pati susigundžiau pasigaminti šį pyragiuką 🙂 Tik turiu vieną klausimą, ar galimą šį pyragą kepti guminėje formoje, kur pyragas vėliau tik išsiverčia? Nes kaip supratau, ta brownie tešla šiek tiek skystoka gaunasi? Ar kai pyragas atvėsta, tuomet jį būtų galima išversti iš formos ir jis nesulūžtų?
Viktorija, teisingas tavo noras, t.y. nenorėti šito brownie būtų tiesiog keista :)) O kalbi tikriausiai apie silikoninę kepimo formą? Taip, žinoma, kad kepti joje galima. Tik prieš išimant reiktų palaukti, kol pyragas visiškai atvės, o tada jau jis ir sutvirtės, ir išsiims 🙂 Aišku, tai gali būti šiek tiek sudėtingiau nei tiesiog iškelti su kepimo popieriumi, bet vis tiek tikrai įmanoma 😉
Nepaprastai skanus pyragas. Ačiū už pasidalinimą receptu! 🙂
Dalia, nėra už ką 🙂 Smagu, kad patiko 😉
[…] https://www.sauletavirtuve.lt/?p=863 Desertai, Kepiniai, Orkaitėje, Pyragai, Receptai pagal gaminimo būdus, su kiaušiniais, su […]
Sveika. Ar varske privalo buti tokia jau ‘kremine’? ka daryti jei neturiu blenderio? galima paprastai ta varske ismaisyt, nepagadins skonio ir vaizdo? 🙂 aciu uz ats/
Labas 😉 Man kepiniai su kremine varške yra skanesni nei su paprasta, o dar skanesni yra su cream cheese (pavyzdžiui, „Philadelphia” sūreliu ar maskarpone). Bet iš esmės tikrai galima naudoti ir paprastą varškę – tik pyrago įdaras ir pats pyragas bus kiek kitokio skonio – tačiau tai nereiškia, kad neskanus 🙂 O ir vaizdo labai stipriai gadinti neturėtų, todėl manau, kad drąsiai gali gaminti ir su paprasta varške 😉
P.S. Kiek žinau, jau parduotuvėse galima nusipirkti ir pertrintos kreminės varškės. Ir turguose jos būna (tačiau dažniausiai su skoniu, pavyzdžiui, vanilinės). Todėl išsisukti iš situacijos tikrai galima, jei labai daug noro yra 😉
Labas 🙂 žiūrėk, o koks skirtumas yra tarp šio ir https://www.sauletavirtuve.lt/?p=768 pyragų? Skonio prasme 😀
Auguste, pagalvojau, kad seniai tokio klausimo laukiau 😀
Bandau atsakyti. Iš tiesų šie du pyragai tikrai skirtingi. Nepaisant to, kad šis yra dar ir su riešutais, pats brownie čia yra minkštesnis, drėgnesnis, na, kaip kad visad būna brownie. Labai sodraus skonio ir tokios konsistencijos, kad tiesiog sutirpsta burnoje. Ir varškės kremas čia švelnesnis, labiau ne varškinės, o kreminės konsistencijos.
Tuo tarpu kitas pyragas (https://www.sauletavirtuve.lt/?p=768) kiek paprastesnis. Kakavinė dalis yra trapesnė, visiškai kitokios konsistencijos, priešingai nei brownie, šiek tiek biri. Varškės įdaras šiek tiek gaivesnis, tačiau ne toks kreminis kreminis.
Tokie tikriausiai būtų pagrindiniai skirtumai 🙂
O jei trumpai – jei man lieptų rinktis vieną, pasirinkčiau šį 🙂
Po ilgų pasvarstymų nusprendžiau išsikepti šį pyragą.
Kepimo metu mane ištiko Giedrės likimas – po 1 val. kepimo pyragas iškilo, viršuje susidarė plutelė, o visa kita – neiškepę (taip pat tikrinu pagaliuku – visas šokoladinis).
Iš pradžių susinervinau, po to apsiraminau, perkėliau pyragą į žemiausią orkaitės lentyną, dar vėliau viršų uždengiau foliją ir įjungiau kaitinimą iš apačios. Pyragas buvo iškepę realiai po 1,5 val.
Mintyse jau buvau nusprendui šio pyrago daugiau nekeptu ir iš tiesų labai pergyvenau dėl skonio, bet jis – FANTASTIŠKAS. Tikrai nerealiai skanus, sodrus, ne per saldus.
Receptas bus paplatintas kolegoms, kurie įvertino šį pyragą aukščiausiu balu.
Dėkui, kad dalijatės receptais.
Sigita, kaip jau sakiau tūkstančius kartų tikriausiai, kepimo laiku, parašytu recepte, nereikėtų pasikliauti šimtu procentų. Visų mūsų orkaitės skirtingos ir labai dažnai kepimo laikas priklauso būtent nuo jų 🙂
Šiaip ar taip, džiaugiuosi, kad pyragas pavyko ir patiko! 🙂
O kokio dydzio kepimo forma naudojate?
O kokio dydzio naudojama kepimo forma?
Kaip ir parašyta pačiame recepte – 23 x 30 cm dydžio 🙂
[…] (parašysiu skliausteliuose savo varškės sluoksnio proporcijas) Dėkui už šį receptą Astai iš Saulėtos virtuvės bei […]
Maišiau maišiau sviestą ir galo nemačiau… 🙂
Kodėl gi? Ar kažkas nepavyko, kažkur sviestas koją pakišo? 🙂
Neįmenama mįslė, kaip tą sviestą į masę paversti…:) Prasikankinau su mediniu šaukštu, kol sumąsčiau pabandyti ant ugnies šildyti, tuomet viskas vykti sklandžiau pradėjo. 🙂 rezultatas žinoma buvo tobulas – šeima pasiprašė vėlykoms iškepti ir vėl 🙂 tad dabar tikiuosi tiek prasikankinti dėl to sviesto neteks 🙂
S., nelabai supratau, ar apie sviestą tešlai, ar apie sviestą kremui kalbi 🙂 Tačiau bet kokiu atveju labai džiaugiuosi, kad pavyko, patiko ir net bus kartojamas 🙂 Skanių šv. Velykų Jūsų šeimai! 🙂
Sveiki,
ruošiuosi kept ir aš šitą pyragą vakarėliui ir man klausimas kilo ką su tuo sviestu daryt, kaip jį išplakt su cukrum? jį dėt gabalais ir plakt mikseriu kažkaip (nes atrodo kad toks procesas turėtų būt sudėtingas) ar pradžioj sveistą ištirpint ir tada plakt su cukrum kas būtų paprasta? Dar plakant su kreminiu sūriu gal paprasčiau suplakt jį nei plakant su cukrum?
Laba diena Asta,
Savo pirmajam pyragui (gi neturiu orkaitės ir apskritai nedažnas svečias virtuvėje) išsirinkau jūsų šį išbandytą receptą. 🙂 gavosi skanu kaip pirmam „blynui”, bet nepakankamai, kad pateisinti „tobulojo” įvardijimą. :/
Susidūriau su panašiais nesklandumais kaip ir Giedrė su Sigita – po ~valandos kepimo pagaliukas buvo apsivėlęs apatine mase (ne varške). Visą pyragą (kepiau silikoninėje formoje – gal tame buvo bėda) perkėliau į žemesnę lentyną, dar po ~20 min – rezultatas panašus, nors viršutinė dalis buvo ganėtinai sausa, vėliau padariau klaidą – padidinau ugnį (norėjau pagreitinti procesą, bo vėlinausi į naktį), iškepė tada jau greitai ir sakyčiau per „gerai” – gal net apdegė apačia. Palikau orkaitėje nakčiai, ryte išiminėjau iš formos – pyragas standus kaip akmenėlis. (Apibarsčiau kakava). Panašu, jog perkepinau – jis buvo ganėtinai kietas ir sausokas, tad kyla mintis, gal ir turėjo būt jis toks šlapokas, t.y. pagaliukas „veltis”, o gal kažkaip kitaip tas šlapumas , bet iškepimas atpažįstamas? Gal su temperatūros aukščiu kažkas netaip, o gal tai silikone bėda? Gal turit komentarų?
Dar: dėjau mažiau cukraus (į visą pyragą įdėjau gal 100-150g mažiau – man buvo gerai, kitiems valgytojams – kartoka, galbūt dar ir todėl, jog ir šokoladą įdėjau 85proc). Panašu, jog per smulkiai sumaliau riešutus – jų beveik nesijautė :/ , o varškė… ji gavosi bisvito konsistencijos (panašu, jog šiek tiek padauginau miltų) , ir dar dėl varškės – jūs dedat rūgštaus pieno ar saldaus (aš dėjau pusę tokios pusę tokios, sublenderiavau)?
Tiesa, į visą pyragą sudėjau 1 kiaušiniu daugiau (jie buvo mažiukai, t.y. 1 papildomą padalinau pusiau – pusę į varškę, pusę į tešlą). Sakyčiau gavosi toks meduolis… 🙂
Bet suintrigavo, tad norisi išbandyt kada dar , kad pajusti jo tikruosius skonius ir atspalvius 🙂
Ačiū už pasidalijimą 🙂
Sveiki, Rita 🙂
Manau, kad brownie tiesiog perkepėte. Mat kepant tokio tipo pyragą, ypač svarbu stebėti kepimą, jo laiką ir išjungti orkaitę laiku – jei perkepsite, teks valgyti ne drėgną šokoladinį pyragą, o sausą (ar, kaip sakote, panašų į meduolį) pyragą. Tikrinti, ar brownie ja iškepė, reikėtų švariu mediniu pagaliuku. Įkiškite ir ištraukite jį iš pyrago centro. Jei pagaliukas visas apsivėlęs skysta tešla (visas rudas nuo šokolado), kepkite toliau. Jeigu pagaliukas aplipęs didesniais ir mažesniais tešlos gabaliukais (ne skysta mase, o minkštais tešlos gabaliukais) – išjunkite orkaitę, Jūsų brownie iškepęs, o vėsdamas kiek sutvirtės, bet nepraras drėgnumo. Na, o jei pagaliukas švarus, neapsivėlęs tešla – ką gi, deja, brownie perkeptas.
Tinkamai iškepęs brownie niekad nebus nei kietas, nei sausas – priešingai, gausiai drėgnas ir kiek kreminės tekstūros. Todėl tereikia palinkėti sėkmės, kad kitą kartą kepimo laiką atitaikyti pasisektų sėkmingiau 🙂 O visi kiti dalykai – riešutų smulkinimo rupumas ar cukraus kiekis – jau Jūsų pasirinkimo ir skonio reikalas 😉 Dėl kiaušinio tikrai viskas gerai; aš taip pat visada, kai naudoju ne didelius, įmušu vieną papildomai.
Tiesa, su silikoninėmis kepimo formomis patirties neturiu, todėl, gaila, bet negaliu pasakyti, kiek nuo jos gali ar negali priklausyti kepimo ypatybės.
Linkiu kuo didžiausios sėkmės ir pačio skaniausio brownie! 🙂
Ačiū už atsaką, linkėjimus ir operatyvumą 🙂 o varškės rūšis (saldaus/rūgštaus) tikriausiai ne esmė čia ? 🙂
Sėkmės įkvėpimuose ir realizacijose 🙂
Rita, apie varškę, atrodo, būsiu neparašiusi, bet aš paprastai naudoju įprastą rūgštaus pieno varškę, bet tikrai galite naudoti ir saldaus pieno varškę 😉
kepiau 2 kartus, man nesiseka kazkaip su juo, kol kepa viskas ok, kai isimi atvesti “sukrenta” vidurys….pyragas lieka negrazus,sukrites..skonis geras, bet va vaizdas toks, kad sveciams net negrazu padet ant stalo kazin ka ne taip darau?
aciu.
Laura, nežinau, kaip taviškis pyragas iš tiesų atrodo ir kaip ten tas jo negražumas pasireiškia, bet turiu pasakyti, kad brownie ypatybė ir yra ta, kad jis nėra iš tų iškilusių biskvitinių pyragų kategorijos. Jis – „sunkus”, drėgnas ir dažniausiai jo viršus kepant suskilinėja, kaip ir sakai, jis atrodo lyg būtų „sukritęs” truputuką. Bet iš tiesų taip ir turi būti 🙂 Pas mane, kadangi fotografuotas gabalėlis, to nesimato, bet pyragas irgi yra suskilinėjęs, be jokios iškilusios kepurės 🙂
Man pats vidurys sukrenta, gaunasi nemazas idubimas, kol kepa lygu grazu, o poto kaip duobe viduryje.. 🙁
Laura, tuomet gali būti, kad trūksta miltų – pabandykite įberti šiek tiek daugiau, keliais šaukštais 😉
Tobulas pyragas, jau tapęs mano firminiu 🙂 visada gaunasi kuo puikiausiai! gal kartais dedu truputį mažiau cukraus 🙂 kadangi kulinariniais sugebėjimais nelabai galiu pasigirti, visada sulaukiu klausimų, ar tikrai ne iš parduotuvės :)))
ir bent jau man, šis pyragas daug skanesnis kitą dieną (kai kepu vakare), atrodo kad pastovėjęs įgauna šlapumo. svarbiausia neperkepti 🙂
Neringa, labai džiaugiuosi! Ir visiškai pritariu, kad svarbiausias momentas yra jo neperkepti 🙂
[…] Šiek tiek adaptuota iš Saulėtos virtuvės […]
Asta, ačiū už receptą. Na, tiesiog laaaaabai skanus pyragas! 🙂 Nuostabus! Šokoladas ir varškė… Mmmmm… 🙂 Viskas pavyko puikiai. Tik mano pyragas „gavo” kiek mažiau cukraus ir daugiau varškės. Ech, noriu, kad jis niekada nesibaigtų… Tyliai pasidžiaugiu, kad mano draugas nemėgsta saldumynų – nereikia dalintis 🙂 Cha!
Sis pyragas jau kuri laika tapes mano firminiu. Nera nei vieno kuriam nebutu patike ir visi nuolat klausineja kada kepsiu vel ar jeigu man reikia kokios paslaugos tai praso sio pyrago ;D
Beje sutinku su gintare man jis irgi skanesnis kita diena buna kazkodel.. tas sokoladas toks kitoks skanesnis kazkaip pasidaro. nors porai zmoniu skanesnis tika iskeptas bet dauguma visgi sutinka kad kita diena skaniau. NUOSTABUS RECEPTAS LABAI DEKINGA!
Monika, nėra už ką, labai labai džiaugiuosi, kad pyragas Tavo namuose sulaukė šitokios didelės sėkmės! 🙂
Labai skanus pyragas! Toks, kurį valgyti reiktų mažais kąsneliais pasigardžiuojant. Kepiau pirmą kartą, bet cukraus „nusukau” gal kokį trečdalį, ir jo tikrai netrūko!
Labai skanus pyragas/tortas! Aš taip pat mažinau trečdaliu cukraus kiekį tešloje ir man jo tikrai netrūko 🙂 Tik kitą kartą nevalgysiu dar šilto (nes nuvylė truputį skonis), bet jau kai šaldytuve pabuvusio paragavau, buvo beveik tobula! Iki tobulybės pritrūko tik dvigubai didesnio varškės sluoksnio (na bet čia man, nepasotinamai varškės mėgėjai :D).
Nuostabus pyragas!! Gyrė ne tiki šeimos nariai, o ir receptuko prašė 🙂
Sakykite gal galima i si pyraga nedeti riesutu? Ar butu pyragas ne toks skanus?
Vaida, teoriškai galima, tačiau riešutai čia tikrai labai tinka 🙂 Tačiau jei negalite jų naudoti ar nemėgstate, drąsiai kepkite be jų. Skanaus!