Lėtesniam savaitgaliui, niekur neskubančiam rytui, skonių pilniems pusryčiams – šakšuka tiesiog subalansuota tokioms dienoms kai ši. Dienoms, kai už lango už lango viskas net girgžda nuo sukausčiusio šaltuko, o namuose – jauku, šilta, ramu. Gera būti.
Vis dar žiema, dar ilgai bus žiema. Tas ilgiausias metų laikas, kai saulė danguje pasirodo per retai, bet kaskart jos galime ieškoti kitur: šypsenose, knygose, atostogų planuose, šiltuose prisiminimuose, širdyje. Dar – kaimiškų kiaušinių trynio spalvoje, šypt. Tokius kiaušinius ir sumušiau į šią šakšuką. Pavyko nuostabiai gardūs pusryčiai!
- Paprastai į šaukšuką kartu su kitomis daržovėmis yra įmaišoma ir paprika. Kadangi pati jų visiškai nevalgau, papriką šakšukoje visad keičiu morkomis. Puiki alternatyva!
- Prieskonių kiekį visad koreguokite pagal savo skonį. Galbūt mėgstate švelnesnį ar pikantiškesnė, sūresnį ar mažiau sūrų maistą – atsižvelkite į savo pomėgius. Man atrodo, kas šakšukai tinka švelniai kandantis aitrumas, tad mėgstu įberti dosnų žiupsnį Kajeno paprikų.
- Raudonąsias pupeles galite keisti juodosiomis arba avinžirniais.
- Kiaušinius, jei tik turite galimybę, naudokite kaimiškus ar laisvai laikomų vištų. Jie ne tik geltoniausi, bet ir patys gardžiausi.
- Kepdami kiaušinius, neperkepkite jų – prisiminkite, kad net nukėlus keptuvę nuo ugnies, kiaušiniai padaže keps dar kurį laiką. Tad vos kiaušinių viršau pabaltavus, keptuvę verta nukelti nuo ugnies. Kol patieksite, baltymas sutvirtės, o trynys liks skystas.
Šakšuka su bolivine balanda
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 valg. š. kokosų aliejus
1 svogūno
3 česnako skiltelių
1 morkos
½ arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
½ arb. š. kumino
½ arb. š. rūkytos paprikos
¼ arb. š. kajeno paprikos
2 valg. š. pomidorų pastos
1 skardinės (400 g) smulkintų konservuotų pomidorų
150 g konservuotų raudonųjų pupelių
1 ½ stiklinės (375 ml) daržovių sultinio
½ stiklinės (80 g) bolivinės balandos sėklų
4 kiaušinių
Patiekti:
gabalėlio fetos sūrio
1 avokado
½ žaliosios citrinos
ryšelio kalendros
GAMINIMO EIGA
1. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite kokosų aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kapotas česnako skilteles ir plonomis riekelėmis pjaustytas morkas. Kepkite, vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės.
2. Pagardinkite prieskoniais, sudėkite pomidorų pastą ir maišydami pakaitinkite dar minutę.
3. Supilkite smulkintus konservuotus pomidorus, raudonąsias pupeles ir daržovių sultinį. Suberkite ir įmaišykite bolivinės balandos sėklas.
4. Sumažinkite ugnį, uždenkite keptuvę dangčiu ir kaitinkite apie 20 minučių, kol bolivinė balanda suminkštės. Kas kelias minutes vis pamaišykite, kad neprikeptų prie dugno.
5. Šaukštu keptuvėje suformuokite duobeles ir į jas įmuškite po kiaušinį. Uždenkite dangčiu ir kepkite dar kelias minutes, kol baltymas sutirštės, o tryniai liks skysti. Net ir nukėlus nuo ugnies kiaušiniai karštoje pomidorų masėje dar kurį laiką keps, tad neperkepkite.
6. Nukelkite nuo ugnies, ant šakšukos viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytus avokadus, apiberkite trupintu fetos sūriu. Papuoškite šviežiomis kalendromis ir žaliųjų citrinų riekelėmis. Patiekite nedelsiant.