Skonis: 10/10. Kai pamačiau šį gėrį pas Nolitą, sušukau: „Kondensuotas su sausaaaainiaaaaissss…!!! Ar atvirkščiai, nesvarbu 😀 Noriu! :D”. Norėjau norėjau, ir štai šiandien paragavau – jie skanūs, tikrai be galo skanūs, ir jie tokie skanūs, kad nors ir labai-labai-labai-tikrai-labai-labai saldūs, suvalgius vieną, ranka tiesias link kito 🙂 Dešimt, neabejotinai tik dešimt! 🙂
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Baking Obession ir Spicecoat’s Blog
Saldieji piršteliai
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Tešlai:
200 g sviesto, minkšto
½ puodelio (100 g) cukraus
¼ arb.š. druskos
1 arb.š. vanilės esencijos
2 ¼ puodelio (315 g) miltų
Įdarui:
70 g sviesto
1 valg.š. kukurūzų sirupo (naudojau medų)
1 skardinė (385 g) saldaus kondensuoto pieno
žiupsnis druskos
½ arb.š. romo esencijos
GAMINIMO EIGA
Groteles įstatyti į žemiausią lygį orkaitėje ir įkaitinti orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo skardą (23 x 33 cm dydžio (maniškė – 23 x 30 cm)) iškloti kepimo popieriumi, kepimo popierių šiek tiek ištepti riebalais.
Tešlai skirtą sviestą išplakti su cukrumi ir druska, kol masė taps puri ir pabals, apie 2 – 3 minutes. Įmaišyti vanilės esenciją. Atsargiai įmaišyti miltus, kol jų neliks sausų ir tešla taps lygi, vientisa.
Trimis ketvirtadaliais paruoštos tešlos „iškloti“ paruošto kepimo indo dugną. Dėti į šaldytuvą, kol bus paruoštas įdaras.
Iš likusios tešlos suformuoti kamuoliuką, įvynioti jį į maistinę plėvelę ir dėti į šaldiklį (vėliau šią dalį tešlos reikės užtarkuoti ant kepinio paviršiaus).
Įdarui sviestą, kukurūzų sirupą (ar medų) ir kondensuotą pieną, žiupsnį druskos ir romo esenciją supilti į puodą ir kaitinti ant vidutinės ugnies, nuolat maišant. Leisti mišiniui lėtai užvirti ir palaukti, kol jis pradės tirštėti ir įgaus švelniai rusvą karamelės spalvą. Perpilti paruoštą įdaro masę į švarų dubenį ir leisti atvėsti kambario temperatūroje, retkarčiais masę vis pamaišant.
Išimti kepimo indą iš šaldytuvo ir atvėsusį įdarą tolygiai užpilti ant paruoštos tešlos sluoksnio. Likusį ketvirtadalį tešlos išimti iš šaldiklio ir tolygiai užtarkuoti ar pirštais smulkiai sutrupinti ant įdaro.
Kepti orkaitėje apie 30 minučių, kol įdaras taps tamsiai karamelinės spalvos, o kepinio paviršius švelniai parus.
Kepinį atvėsinti apie 10 minučių, tuomet iškelti iš kepimo formos ir leisti visiškai atvėsti. Tuomet supjaustyti norimomis formomis – stačiakampiais piršteliais, kvadratais ar kaip tik norite.
12 komentarai
mmm mane jie irgi labai gundo :]] juolab, kad atrodo nebrangiai gaunasi
Atspėjau )
Kaip džiugu, kad patiko )
Indre, tikrai nebrangiai, o jei dar kondensuotą su nuolaida pavyksta nusipirkt.. 😀
Nolita, aš taip ir žinojau, kad atspėsi 😀 Ačiū tau už receptą 😉
O kažin jei sviestą margarinu pakeisčiau, labai blogai būtų?
Indre, tyliai pašnabždėsiu, kad ir aš dėjau margariną, viskas gavos puikiai puikiai 😉
Banalu, bet gerai kad prieš gamindama aš neskaičiuoju kalorijų ;D
Pagamindama ir valgydama irgi ;D
Spėju mano gaminimas momentaliai pasibaigtų 😀
Prieš gamindama, gamindama ar valgydama aš irgi niekada neskaičiuoju, suskaičiuoju tik rašydama receptą ir talpindama čia – gal kažkam tai svarbu, gal kažkam sutaupau kelias minutes brangaus laiko (ir tuo pačiu, žinoma, galbūt kažką išgąsdinu ir taip nesąmoningai „išveju” iš savo saulėtos virtuvės…) 🙂
Bet šiaip aš pagaliau (valio valio valio!) išmokau į tas kalorijas žiūrėt kitom akim, todėl galiu visiškai nesigraužti dėl kokių varganų poros šimtų… kas gi čia tokio baisulingo? 🙂
Nu ot – susiruosiau daryt ir miltu nera namie :D:D
Jetau, jau ko ko, bet miltų??? 😀 Būna, pasirodo, ir šitaip 😀
Super! Bet uztat kaip uzsimaniau ko nors saldaus.. mmm :))
Gausiai skaniai atrodo, aš iš pradžių pagalvojau, kad jie iš varškės 😮 Jie tikrai be varškės? :))
Toliau nežiūrėsiu, kadangi dabar galėčiau tarakoną užmušt, kaip noriu ko nors saldaus.
P.S. Šitie irgi galėtų puikiai įsimaišyti į kalėdinį ciklą, manau :} jei dar kokių aguonų pridėt, juk jos puikiai su kondensuotu pienu dera…
saldainiuks, ačiū 🙂 Saldumynų noras ir man nesvetimas… 😀
Brigita, be, tikrai be varškės 😀 Nors ir aš tik žvilgt į nuotrauką – tikriausiai pati galėčiau taip spėti 🙂
Į Kalėdų ciklą tikriausiai galėtų sėkmingai įsimaišyti, ypač aguoninį patobulinimą pritaikius – ačiū už idėją! 🙂 Man kažkaip Kalėdom kvepia viskas, kas su medum, cinamonu, imbieru, gvazdikėliais, aguonom… Tokiom tradicinėm Kalėdom 🙂