Pabudau kaip niekad anksti, o gal nė dorai nemiegojau. Jaudulys.
Išgeriu paskutinius gurkšnius kavos ir už kelių minučių išvažiuosime į pirmąją savo mugę. Jis sukalė gražiausią stendą-namelį, o aš į atvirukus surašiau receptus. Mes jaudinomės tiek laiko ir taip stipriai, kad, tikiu, viskas turi pavykti puikiai.
Iš šią akimirką, jei per stebuklą dar nežinote savo savaitgalio plano, aš Jums turiu net du pasiūlymus. Pirma, užsukit į „Žalgirio areną“ pasilabinti ir apsikeist šypsenomis. Arba – antras pasiūlymas irgi ne mažiau puikus – skirkite truputį laiko mažiems stebuklams, gimstantiems virtuvėje. Vis kalbu ir kalbu apie tas valgomas dovanas, bet juk jomis pagardintos dovanos tikrai tampa dar mielesnės, tiesa?
Todėl dabar, iki Kalėdų likus vos 3 dienoms, dar viena skani idėja. Šie saldūs itališki džiūvėsėliai, švelniai vadinami cantucci, yra tokie puikūs, kad tiesiog negaliu nepasidalinti ir tinklaraštyje, savo saulėtoje virtuvėje. Džiūvėsėliams iškepti pakaks valandėlės, o ragaujančių širdys, neabejoju, džiaugsis kur kas ilgiau!
Kad ir kaip nuspręstumėte praleisti šį paskutinį prieššventinį savaitgalį, pasirūpinkite, kad tai būtų malonus ir džiugus laikas. Tai yra svarbiausia – Kalėdos ir jų laukimas turi būti… džiaugsmas!
Saldūs džiūvėsėliai (cantucci) su spanguolėmis ir pistacijomis
AtsispausdintiINGREDIENTAI
½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
2 didelių kiaušinių
2 stiklinių (280 g) „Kauno grūdų“ kvietinių miltų „Ekstra“
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
1 stiklinės (100 g) lukštentų pistacijų riešutų
½ stiklinės (60 g) džiovintų spanguolių
1 apelsino nutarkuotos žievelės
1 kiaušinio aptepimui
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.
2. Į didelį dubenį suberkite cukrų, įmuškite kiaušinius. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės. Suberkite miltus, kepimo miltus ir druską. Išmaišykite.
3. Suberkite riešutus, spanguoles ir nutarkuotą apelsino žievelę. Išmaišykite ir išminkykite pakankamai kietą tešlą, kad visi priedai tolygiai pasiskirstytų tešloje.
4. Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Padalinkite į dvi lygias dalis, dar paminkykite ir iš kiekvienos suformuokite po maždaug 30 cm ilgio ploną ritinėlį.
5. Perkelkite šiuos du ritinėlius į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Plonai aptepkite plaktu kiaušiniu.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 25 minutes. Tuomet išimkite iš orkaitės ir leiskite kelias minutes atvėsti. Perkelkite ant pjaustymo lentelės ir labai aštriu peiliu ritinėlius supjaustykite maždaug 1 cm storio riekelėmis.
7. Riekeles suguldykite atgal ant kepimo popieriaus. Kepkite 10 minučių, tuomet trumpam išimkite kepimo skardą iš orkaitės, apverskite riekeles kita puse ir kepkite dar 10 minučių.
8. Iškepusius saldžius džiūvėsėlius atvėsinkite ir ragaukite arba pakuokite kaip saldžias šventines dovanas.
Sukūriau šį receptą su „Kauno grūdais“; gal jau matėte jų puslapyje, kur kiekvieną savaitę vis sušmėžuoja mano veidas? Štai ČIA.