Metuose būna tokių dienų ir švenčių, kai materialios dovanos staiga netenka savo prasmės bei vertės. Kartais daiktai – kad ir kokie jie būtų praštmatnūs, brangūs ar gražūs – niekaip negali atstoti paprastų mažmožių, kuriais dažnai pamirštame dalintis kasdien su tais, kuriuos mylime. Daiktai tikrai neatstos nuoširdžios šypsenos, šilto apkabinimo, gražaus žodžio, laiko drauge.
Meilė Mamai yra amžina ir neišmatuojama. Tai – ne vienos dienos, o viso mūsų gyvenimo šventė. Mamos dieną kaip niekad norisi savo brangiausiam žmogui dovanoti dėmesį, šilumą bei meilę. Tai diena, kai norisi ištarti „ačiū“ savo Mamai už tai, kad šiandien esame tokie, kokie esame. Ačiū už tai, jog mus užaugino, kantriai kentė išdaigas ir visuomet atleisdavo. Už tai, kad įskiepijo svarbiausias gyvenimo vertybes, išmokė mylėti, svajoti ir siekti savo svajonių. Ačiū už tai, jog padėjo atrasti savo kelią, visuomet buvo šalia ir kas kartą, kai to reikėjo, palaikė. Tapdavo tvirtu ramsčiu, į kurį galime atsiremti; ištiesdavo pagalbos ranką, kuri padėdavo atsitiesti. Ačiū Mamoms už tai, kad visą gyvenimą, kiekvieną mielą akimirką – nesvarbu, ar mus skiria tik pora gatvių, ar tūkstančiai kilometrų – buvo, yra ir visuomet bus kartu su mumis. Visa širdimi.
Artėjant Mamos dienai, laikas pamiršti daiktus ir neieškoti dovanų parduotuvėse: to, kas pasaulyje yra svarbiausia, ten tikrai nenusipirksime. Dovanokime savo mamos nuoširdų dėmesį, o pačius didžiausius ir nuoširdžiaus „ačiū“ sudėkime į apkabinimus bei mažas dovanėles, paruoštas savo rankomis, iš širdies. Meilė, kurios dosnų žiupsnį įbersime į šias saldžias dovanas, bus pati geriausia ir tikriausia dovana.
♥ Sausainiai stiklainėlyje
Naminis sausainių mišinys stikliniame birių produktų indelyje atrodo tiesiog žaviai! Paruoškite asmeninę sveikinimo kortelę su tolimesnėmis gaminimo instrukcijomis, ir Jūsų mamai tereikės keliolikos minučių, kad galėtų mėgautis kvapniais ir gardžias sausainiais.
1 1/3 puodelio (185 g) miltų
1 arb. š. kepimo miltelių
½ arb. š. druskos
1/3 puodelio (70 g) rudojo cukraus
1/3 puodelio (70 g) cukraus
½ puodelio (75 g) avižinių dribsnių
1/3 puodelio (40 g) kokoso drožlių
¼ puodelio (50 g) šokolado gabalėlių
¼ puodelio (50 g) smulkintų graikinių riešutų
Iš pradžių paruoškite stiklainėlį (0,75 litro talpos), kuriame sluoksniuosite produktų mišinį sausainiams. Išplaukite jį ir labai gerai iššluostykite – stiklainėlis turi būti visiškai sausas.
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Supilkite į stiklainėlį. Ant viršaus tolygiai berkite rudąjį cukrų, cukrų, tuomet – avižinius dribsnius, kokoso drožles, smulkintus šokolado gabalėlius ir, galiausiai, smulkintus graikinius riešutus. Stiklainėlis turėtų užsipildyti iki pat viršaus. Uždarykite stiklainėlį.
DEKORAVIMAS. Paruoškite etiketę (galite atsispausdinti ČIA) ir priklijuokite ją prie stiklainėlio dvipuse lipnia juostele. Etiketėje būtinai nurodykite tolesnes gaminimo instrukcijas.
Sausainiams papildomai reikės tik:
125 g tirpinto sviesto
1 didelio kiaušinio
1 arb. š. vanilės ekstrakto
Sumaišykite visus produktus su tirpintu sviestu, plaktu kiaušiniu ir vanilės ekstraktu. Iš paruoštos sausainių masės suformuokite nedidelius apvalius kamuolėlius ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Palikite tarp sausainių 5 cm tarpus. Kepkite iki 180˚C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Atvėsinkite ir gardžiuokitės puikiais sausainiais!
Iš šio kiekio iškepsite apie 20-25 sausainius.
♥ Naminis moliūgų kremas kavai
Jeigu Jūsų mama yra neabejinga kavai, neabejojame, kad ši dovana ją tikrai sužavės – naminis moliūgų kremas yra pats puikiausias kavos pagardas. Paprasta juoda kava, šliūkštelėjus į ją šio kremo, akimirksniu įgaus nuostabų prieskonių aromatą bei skonį.
1 puodelis (250 ml) moliūgų sirupo
1 puodelis (250 ml) pieno
1 puodelis (250 ml) riebios grietinėlės
½ puodelio (125 ml) kondensuoto pieno (nebūtinai)
Moliūgų sirupui (250 ml):
150 g cukraus
180 ml vandens
3 cinamono lazdelės
1 arb. š. malto cinamono
7 gvazdikėliai
10 kvapiųjų pipirų
¼ arb. š. malto muskato
¼ arb. š. malto imbiero
1 arb. š. vanilinio cukraus
4 valg. š. moliūgų tyrės
PARUOŠKITE MOLIŪGŲ SIRUPĄ
Iš pradžių pasiruoškite moliūgų tyrę – jos šiam sirupui prireiks nedaug, tačiau likusią galėsite panaudoti moliūgų blynams, sriuboms ar pyragams. Taigi, moliūgą supjaustykite gabalais, išimkite sėklas. Sudėkite moliūgo gabalus ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Įkaitinkite orkaitę iki 190˚C temperatūros ir kepkite moliūgus apie 45 minutes, kol šie taps minkšti, tačiau nepraras savo formos. Išimkite moliūgus iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Tuomet nuimkite odeles, o pačius moliūgo gabalėlius sudėkite į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite iki visiškai vientisos masės. Paruoštą moliūgų tyrę atvėsinkite ir supilstykite į sandariai užsidarančius indelius. Šaldytuve moliūgų tyrę galite laikyti iki poros savaičių, o jei norite – galite užšaldyti.
Moliūgų sirupui visas sudedamąsias dalis sudėkite į nedidelį prikaistuvį. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, nuolat maišydami, kol masė užvirs. Tuomet sumažinkite ugnį iki vidutinės ir, retkarčiais pamaišydami, virkite apie 10 minučių. Tuomet nuimkite nuo ugnies ir leiskite sirupui atvėsti iki kambario temperatūros.
Atvėsusį sirupą perkoškite per sietelį. Supilkite į sandariai užsidarantį stiklainėlį ar indelį. Moliūgų sirupą šaldytuve galite laikyti iki 2 mėnesių.
PARUOŠKITE MOLIŪGŲ KREMĄ KAVAI
Sumaišykite moliūgų sirupą, pieną ir grietinėlę iki vientisos masės. Jei žinote, jog mama mėgsta labai saldžią kavą, įmaišykite ir pusę puodelio konsensuoto pieno. Supilkite į sandariai užsidarantį buteliuką ar stiklainėlį.
Moliūgų kremą kavai laikykite šaldytuve. Prieš kiekvieną naudojimą supurtykite, tuomet – pagardinkite puodelį kavos.
Iš šio kiekio paruošite 750 ml buteliuką arba tris mažesnius buteliukus po 250 ml kremo kavai.
DEKORAVIMAS. Buteliuką apriškite gražia medžiagine juostele ar virvute, suriškite kaspinėlį. Prie kaspinėlio prikabinkite ir paruoštą etiketę su sveikinimu bei linkėjimu (galite atsispausdinti ČIA).
♥ Šokoladinis lazdyno riešutų kremas
Mamos smaližės liks neabejingos šiam šokoladiniam lazdyno riešutų kremui. Jis saldus, nuodėmingas ir sodraus skonio. Pasiūlykite mamai šaukštą šio kremo užsitepti ant pusryčių skrebučio arba… tiesiog pasiduoti saldžiai pagundai ir valgyti šaukšteliu, tiesiai iš indelio, tirpstant iš malonumo.
250 g lazdyno riešutų
150 g juodojo šokolado
150 g pieniško šokolado
1/3 puodelio cukraus pudros
1 valg. š. kakavos
2 valg. š. lazdyno riešutų aliejaus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
½ arb. š. druskos
Įkaitinkite orkaitę iki 180˚C temperatūros. Lazdyno riešutus vienu sluoksniu paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Įkaitintoje orkaitėje kepkite apie 15 minučių, kol riešutai taps tamsiai rudos spalvos, o jų odelės atšoks. Kepimo laikas priklauso ir nuo Jūsų orkaitės, todėl atidžiai stebėkite kepančius lazdyno riešutus, kad šie neperkeptų ir nesudegtų. Riešutams tinkamai apskrudus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės ir palikite šiek tiek atvėsti – tiek, kad galėtumėte riešutus laikyti delnuose.
Riešutams šiek tiek atvėsus, patrinkite riešutus tarp delnų ir nuimkite odeles. Visiškai atvėsinkite riešutus.
Šokoladą ištirpinkite „garų vonelėje“ arba mikrobangų krosnelėje.
• Jei ruošiate „garų vonelėje“. Pasiruoškite „garų vonelę“: į vidutinio dydžio puodą įpilkite šiek tiek vandens. Paimkite dubenį, kurį galėtumėte uždėti ant puodo viršaus taip, kad jis laikytųsi, bet dugnu neliestų vandens. Į šį dubenį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą. Kaitinkite puodą ant vidutinio didumo ugnies, maišydami dubenėlyje esantį šokoladą. Puode užvirus vandeniui, ims kilti garai, kurie šildys ant jo esantį dubenėlį ir tuomet produktai ims tirpti. Kaitinkite, kol šokoladas ištirps ir tuomet išjunkite ugnį. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
• Jei ruošiate mikrobangų krosnelėje. Gabalėliais sulaužykite ir į dubenėlį sudėkite pienišką šokoladą. Kaitinkite jį mikrobangų krosnelėje, nuolat išimdami ir pamaišydami. Kai matote, jog šokoladas beveik visiškai ištirpo, intensyviai maišykite, kol gausite visiškai vientisą masę. Neperkaitinkite šokolado ir neleiskite jam užvirti.
Palikite šokoladą šiek tiek atvėsti.
Sudėkite riešutus į maisto smulkintuvą ir smulkinkite juos nuo 2 iki 5 minučių, kol riešutai išskirs aliejų ir taps visiškai vientisa mase.
Suberkite į smulkintuvą cukraus pudrą, kakavą, lazdyno riešutų aliejų, vanilės ektraktą ir druską. Vėl įjunkite smulkintuvą ir smulkinkite tol, kol gausite maksimaliai vientisą masę. Supilkite tirpintą šokoladą ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos kremo.
Jeigu matote, kad paruoštoje masėje liko šiek tiek riešutų gabalėlių, perkoškite masę per sietelį ir juos pašalinkite. Paruoštas šokoladinis lazdyno riešutų kremas bus pakankamai skystas, tačiau dėl to nesijaudinkite – vėsdamas kremas sutirštės. Jeigu iš pat pradžių kremas yra pakankamai tirštas, įmaišykite dar šiek tiek lazdyno riešutų aliejaus.
Paruoštą šokoladinį lazdyno riešutų kremą perpilkite į dailų 375 ml talpos stiklainėlį ar sandariai užsidarantį indelį. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir tik tuomet uždenkite. Laikyti galite kambario temperatūroje arba šaldytuve iki 2-3 savaičių, tačiau jeigu laikote šaldytuve, prieš patiekdami išimkite iš jo anksčiau ir palaikykite kambario temperatūroje, kol suminkštės.
Iš šio kiekio paruošite 375 ml šokoladinio lazdyno riešutų kremo.
DEKORAVIMAS. Stiklainėlį apriškite gražia medžiagine juostele, suriškite kaspinėlį. Kaspinėliu prie stiklainėlio pririškite ir šaukštelį. Ant dangtelio dvipuse lipnia juostele priklijuokite paruoštą etiketę (galite atsispausdinti ČIA).
——-
Tekstas ir receptai publikuoti internetiniame portale Ji24.lt
13 komentarai
Kokia ideja!!! o is kur indelis pirktas? kiek talpos? 🙂
cia as klausiu paie sausainiukus…
Egle, indelis 750 ml talpos, o pirkau jį, jei teisingai prisimenu, didžiojoje „Maximoje” 🙂
Kokie grožiai 🙂 ir skanumai – na tikrai šauniai pasistengei. Šiek tiek pavydžiu tau laiko namie – manau jei aš jo turėčiau daugiau irgi gaminčiau daugiau visokių skanėstų 🙂
Indre, na, žinai, vis tiek visiems virtuvės džiaugsmams lieka tik vakarai ir savaitgaliai 🙂 O ir aš šiaip jau nespėju pagaminti visko, ką norėtųsi – tooooks sąrašas tų norų, kad oho! 😀
Šis įrašas tiesiog nuostabus !!! Likau apžavėta , apkerėta ir va 😀
Ačiū, Sandra, labai labai! 🙂
O gal žinote ar kur nors galima nusipirkti moliūgų sirupo? Šiuo metu neturiu galimybės pasigaminti pati. 🙁
Rūta, labai gaila, bet tikrai nežinau – neteko niekur matyti 🙁
Ar sausainių recepte galima graikiškus riešutus keisti lazdyno riešutais arba migdolais?
Drąsiai! 🙂
O jei neturiu lazdyno riešutų aliejaus?
Asta, tuomet keiskite kokybišku alyvuogių aliejumi 😉