Karantinas išvargino – tiek daug pasiilgta, tiek daug norisi. Kelionių, susitikimų, jūros, vakarų senamiestyje, šypsenų ir bučkių į skruostus. Bet pavasaris pagaliau kutena padus ir tiesiog negali nesidžiaugt mažom kasdienėmis smulkmenomis: vazoje pamerktomis tulpėmis, tobulai sunokusiu avokadu ar lyg ryškiomis kreidelėmis nutapytu saulėlydžiu.
Rytai jau šviesūs, dienos vis dažniau saulėtos, vakarai ilgesni. Kažkokiu keistu būdu tai ramina – lyg priminimas, jog pasauliui stovint vietoje, laikas vis dar eina, gamta keičiasi. Ir nors žiema atrodė begalinė, vasara vis tiek ateis. O kartu su ja, dar daugiau saulės, šilumos ir – laikom sukryžiavę pirštus – daugiau laisvės. Gal net pašokinėt per bangas galėsim visi, kas tik norėsim!
Tuo tarpu kol kas – maži džiaugsmai namuos ir aplink juos. Tokie kaip kad salotos, sumaišytos iš to, ką pavyko rasti šaldytuve, o pavykusios taip gardžiai, kad norisi pasidalinti receptu.
Salotos su keptais batatais ir fetos sūriu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Saldžiosioms bulvėms:
2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių (batatų)
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 arb. š. džiovinto česnako miltelių
½ arb. š. rūkytos paprikos
½ arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Salotoms:
8-10 putpelių kiaušinių
poros saujų moliūgų sėklų
1 didelio gerai sunokusio avokado
70 g gražgarsčių
gabalėlio fetos sūrio
saujelės kanapių branduolių
Padažui:
4 valg. š. moliūgų sėklų aliejaus
2 valg. š. citrinų sulčių
2 valg. š. klevų sirupo
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite saldžiąsias bulves. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Saldžiąsias bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir prieskoniais. Suberkite vienu sluoksniu ant kepimo skardos.
3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol suminkštės.
4. Kol bulvės kepa, paruoškite kitus ingredientus. Nedideliame puode užvirkite vandenį, sudėkite į jį putpelių kiaušinius. Virkite apie 2-3 minutes, jei norite kietai virtų, ir apie 1,5 minutės, jei norite skystai virtų kiaušinių. Išvirusius perliekite šaltu vandeniu ir nulupkite.
5. Moliūgų sėklas pakepinkite sausoje keptuvėje, kol pradės spragsėti.
6. Į lėkštes paskirstykite gražgarstes, ant jų suberkite kubeliais supjaustytą avokadą, keptas saldžiąsias bulves, sudėkite perpus perpjautus putpelių kiaušinius. Apiberkite trupintu fetos sūriu, kepintomis moliūgų sėklomis ir kanapių branduoliais.
7. Padažui visus ingredientus gerai išplakite. Apšlakstykite salotas ir patiekite.