Vieną rytą jaučiu, kaip laukiu rudens, kitą popietę, saulei nutvieskus kambario grindis, širdį suspaudžia, nes suprantu, kad vasaros pasiilgsiu dar jai nė nespėjus pasibaigt. Nežinau, kaip kitiems pavyksta atsiribot (o gal nepavyksta?), bet mano laimė šuoliuoja kartu su temperatūros stulpeliu, saulės spindulių skaičiumi ir dienos ilgumu. Mintimis nuolat keliauju – tai į praeitą žiemą, tai į ateinantį rudenį. Bet iš tiesų tai labai, kaip niekad labai stengiuosi pabūti DABAR. Kol dar galiu. Nes DABAR trunka tik akimirką – po jos ateina kita, ir dar kita, o buvusi niekad negrįžta. Taip ir ši vasara, tokia tobulai netobula, niekad negrįš.
Todėl savaitgalį bėgu iš miesto į kaimą, todėl glėbiais valgau saldžius pomidorus iš šiltnamio ir šilauoges tiesiai nuo jomis aplipusių krūmų šakų. Todėl vis maišau ir maišau salotas – pilnas vasaros, pilnas spalvų, pilnas saulės.
Kai ateis ruduo, šildysiuos prisiminimais.
Šias salotas paruošiau su „AUGA“ ekologiškais avinžirniais iš naujos jų produktų linijos. Jie konservuoti be sūrymo, pilnai paruošti naudojimui, jų nereikia nusunkti ar perplauti papildomai. Tiesiog atidarote pakuotę – ir naudojate! Patogu kasdien, o ypač patogu – kai ruošiate maistą gamtoje.
Produktų liniją sudaro ne tik avinžirniai, bet ir rudieji lęšiai, raudonosios pupelės ir juodosios pupelės.
Kad ir koks kokybiškas būtų pakuotės turinys, šiais laikais kasdien vis svarbesnė tampa ir pakuotė, į kurią produktas supakuotas. Šie konservuoti, vartojimui paruošti „AUGA“ produktai supakuoti į inovatyvią lengvo plastiko pakuotę, palankesnę aplinkai nei tradicinių medžiagų pakuotės. Nuo jos pagaminimo iki panaudojimo į atmosferą išmetama gerokai mažiau CO2, nei gaminant tokio pat dydžio stiklainį arba skardinę. Be to, pakuotė itin praktiška bei ypač patogi keliaujant – produktus išlaiko šviežius ištisus metus jų net nelaikant šaldytuve.
Salotos su traškiais avinžirniais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Traškiems avinžirniams:
150 g ekologiškų „AUGA“ avinžirnių be sūrymo
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 valg. š. žaliosios citrinos sulčių
1 arb. š. smulkiai kapoto rozmarino
½ arb. š. česnako miltelių
½ arb. š. rūkytos paprikos
žiupsnelio kajeno paprikos
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Keptiems batatams:
1 didelio arba 2 nedidelių valgomųjų batatų (apie 350 g nuluptų)
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
½ arb. š. česnako miltelių
½ arb. š. rūkytos paprikos
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
Salotoms:
½ stiklinės (85 g) bolivinės balandos
100 g sultenių (arba špinatų, gražgarsčių)
šlakelio alyvuogių aliejaus
žiupsnio druskos
žiupsnio grūstų juodųjų pipirų
½ raudonojo svogūno
200 g vyšninių pomidorų
2 avokadų
100 g fetos sūrio
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 ᵒC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir atidėkite į šalį.
2. Paruoškite traškius avinžirnius. Avinžirnius labai gerai nusausinkite (paprasčiausiai tą padarysite su popieriniais rankšluosčiais). Suberkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, žaliosios citrinos sultimis, pagardinkite smulkiai kapotais rozmarinais, česnako milteliais, rūkyta paprika, kajeno paprika, druska ir pipirais. Gerai išmaišykite, kad prieskonių mišiniu tolygiai pasidengtų visi avinžirniai. Tolygiai suberkite ant paruoštos kepimo skardos, paskirstydami per pusę jos ploto.
3. Paruoškite batatus. Batatus nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais. Suberkite į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite česnako milteliais, rūkyta paprika, druska ir pipirais. Gerai išmaišykite, kas prieskonių mišiniu tolygiai pasidengtų visi batatų gabalėliai. Suberkite į kepimo skardą šalia avinžirnių.
4. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol avinžirniai bus traškiai apskrudę, o batatai – iškepę, viduje minkšti ir išorėje apskrudę.
5. Kol avinžirniai ir batatai kepa, pasiruoškite bolivinę balandą. Bolivinės balandos sėklas kelis kartus perplaukite vandeniu, kitaip gali būti karstelėjusios. Puode užvirinkite 3-4 didesnį tūrį vandens, suberkite bolivinę balandą, žiupsnį druskos, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15-20 minučių, kol suminkštės, taps beveik skaidrios ir atsiskirs jų „uodegėlės“. Nupilkite likusį vandenį ir uždengtame puode palikite dar apie 10 minučių. Atvėsinkite ir atvėsusias išmaišykite šakute („išpurenkite“). Atidėkite į šalį.
6. Į didelę gilią lėkštę ar dubenį (ar į atskirus dubenėlius) sudėkite salotas. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite žiupsniu druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų. Ant viršaus dėkite bolivinės balandos kruopas, suberkite labai smulkiai kapotus raudonuosius svogūnus, perpus perpjautus vyšninius pomidorus, keptus batatų kubelius, kubeliais supjaustytą avokadą ir nedideliais kubeliais supjaustytą fetos sūrį. Ant viršaus suberkite traškius avinžirnius.
7. Patiekite iš karto.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „AUGA“.
#reklama #auga