Ak, tie rytai. Kartais lėti ir ramūs, užlieti saulės spindulių ir vidinės ramybės. Kartais – pilni chaoso, skubėjimo ir lekiantys kūlversčiais. Kad ir kokie bebūtų, kiekvienos dienos pradžioje laukiu tų stebuklingų dešimties minučių, kai puodelį pripildžiusi kavos, priglaudžiu jį lūpų. Tą akimirką pasakau sau: bus gera diena.
Kavos ritualas – neatsiejama mano ryto dalis. Mėgstu švelnaus skonio, gardžiai kvepiančią, šlakeliu pieno pagardintą kavą. Gal ir negalėčiau išvardyti visų jos skonio natų, bet tikrai puikiai skiriu tą, kuri man yra skani. Tokia yra ir „Brazil Santa Luzia“ – švelnaus ir subtilaus skonio, aromatinga, visai nerūgšti kava. O ir šių rūšinių kavos pupelių skonio paletė, papasakota „Kavos draugo“, skamba taip, kad seilės kaupiasi iškart: pieninis šokoladas, karamelė, prinokę vaisiai. Skanu vien skaityti tuos žodžius, o ragauti juos puodelyje kavos – pasaka!
Šią vasarą atradau cold brew. Nežinau, kur buvau anksčiau, bet, ką gi – geriau vėliau nei niekada, šypt. O jūs ar jau atradot?
KAIP AŠ ATRADAU COLD BREW?
Neapsimetinėsiu gudresne nei esu iš tiesų – dar visai neseniai šaltą kavą ruošdavau senovišku būdu: karštą atvėsindavau, supildavau į stiklainį, atšaldydavau šaldytuve, o tuomet, pribėrusi į stiklinę ledukų, užpildavau juos ta atšalusia kava ir pienu.
Ir tik atėjus šiai vasarai (kaip niekad karštai vasarai), internete, socialiniuose tinkluose, net gatvėje nugirstuose pokalbiuose – visur pradėjau girdėti linksniuojant cold brew. Ar aš galėjau apsimesti, kad negirdžiu? Negalėjau. Ar suskubau ieškoti atsakymo, kas gi tai yra? Žinoma.
Šiandien galiu papasakoti ir jums, kuo cold brew skiriasi nuo įprastos atšaldytos kavos (tokios, kokią ruošdavau anksčiau) ir kaip paprasta ją paruošti namuose.
Mano draugai šiame pasakojime – „Kavos draugas“. Cold brew šįkart ruošiau su rūšinėmis kavos pupelėmis „Brazil Santa Luzia“ iš jų internetinės parduotuvės. Daugiau informacijos apie šią kavą ir kitas galite rasti čia.
KUO SKIRIASI COLD BREW NUO ĮPRASTOS ATŠALDYTOS KAVOS?
Kalbant labai paprastai, cold brew yra šaltame vandenyje brandinta kava. Skamba taip, lyg nieko gero pavykti negalėtų, bet – pavyksta!
Jeigu maltas kavos pupeles užpylus karštu vandeniu jos yra užplikomos iš karto (ir karštu gėrimu taip pat galima mėgautis iš karto), čia nereikės nieko kito, tik daug daugiau laiko. Šaltu vandeniu užpiltas rupiai maltas kavos pupeles turėsite brandinti apie 14-18 valandų – joms praėjus, būsite paruošę cold brew kavos koncentratą. Jis bus stiprus ir turbūt nelabai skanus gerti grynas – koncentratą galėsite skiesti su vandeniu, pienu, saldinti ir gardinti mėgstamais priedais, ruošti kavos kokteilius.
Lyginant su paprasta atšaldyta kava, cold brew yra švelnesnė, gaivesnė, net švelniai saldi. O ir šalta kava, paruošta su cold brew, yra tikrai šalta kava, o ne karštoje kavoje aptirpę ledo kubeliai (kaip kad nutikdavo man, kai norėdavau šaltos kavos čia ir dabar, o turėdavau tik karštos).
Paruoštą cold brew šaldytuve galite laikyti net iki savaitės (taigi, taip, planuodami savaitės meniu galite ir kavos paruošti savaitei į priekį, šypt), taip pat ją patogu užšaldyti ledukų formelėse.
O jei rytas išaušta vėsesnis? Cold brew galite tiesiog pašildyti ir mėgautis puikia karšta kava.
KAIP PARUOŠTI COLD BREW?
Aš, ruošdama cold brew, vadovaujuosi tokia proporcija: 30 g rupiai maltų kavos pupelių + 1 stiklinė (250 ml) vandens. Brandinimui naudoju paprasčiausią ąsotį su dangčiu, kavą brandinu apie 16 valandų. Praėjus šiam laikui, perkošiu kavą per sietelį, ištiestą keliskart perlenktu marlės gabalėliu. Kavos koncentratą supilu atgal į ąsotį ir laikau šaldytuve.
Detalus receptas – šiek tiek žemiau.
KAVA KAIP DESERTAS – ŠALTOS KAVOS KOKTEILIS
Ne paslaptis, kad kavą desertuose aš labai mėgstu. Esu kepusi kavos sūrio tortą, kavos sausainius, kavos keksus, gaminusi kavos ledus, o ką jau kalbėti apie klasikinį tiramisu, kuris be kavos būtų visiškai ne tas.
Kavos kokteilis – dar vienas būdas kavą patiekti šiek tiek kitaip. Tirštas, saldus, labiau primenantis desertą nei puodelį įprastos ryto kavos, tačiau su maloniai ir pakankamai stipriai išreikštu kavos skoniu. Bananai ir riešutų sviestas yra nenuviliantis derinys, bet kai prie jų prisijungia kava, – linksta kojos, kaip skanu!
Dalinuosi receptu ir kviečiu išbandyti. Skanaus!
Šaltos kavos kokteilis | Cold brew (šaltai brandinta kava)
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Cold brew (800 ml):
120 g rupiai maltų kavos pupelių (naudojau „Brazil Santa Luzia“)
4 stiklinių (1 l) šalto vandens
Kavos kokteiliui (2 stiklinėms):
1 stiklinės (250 ml) cold brew
½ stiklinės (125 ml) migdolų pieno
2 šaldytų bananų
2 valg. š. žemės riešutų sviesto
2-3 valg. š. klevų sirupo
1 arb. š. vanilės ekstrakto
3-4 ledukų
1 arb. š. kakavos miltelių
GAMINIMO EIGA
PARUOŠKITE COLD BREW (šaltai brandintą kavą).
1. Į didelį ąsotį suberkite rupiai maltas kavos pupeles. Užpilkite šaltu vandeniu ir gerai išmaišykite.
2. Uždenkite ąsotį dangčiu ir palaikykite šaldytuve 14-18 valandų. Kuo ilgiau laikysite, tuo stipresnis bus kavos koncentratas.
3. Sietelį išklokite lininiu audiniu (arba galite naudoti popierinius kavos filtrus, arba itin smulkų sietelį) ir perkoškite kavą. Laikykite šaldytuve, uždarytame inde, iki savaitės.
4. Cold brew patiekite mėgstamiausiu būdu – galite skiesti perpus su vandeniu ar pienu, gardinti mėgstamais saldikliais ar priedais, ruošti šaltos kavos kokteilius.
PARUOŠKITE KAVOS KOKTEILĮ
1. Visus kavos kokteiliui skirtus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą (ar plaktuvą). Išplakite iki visiškai vientisos tekstūros.
2. Patiekite iš karto. Galite apibarstyti žiupsneliu kakavos, šokolado drožlėmis ir pagardinti plaktos grietinėlės kepurėle.
Greitai ir paprastai paruošiamas, sodrus ir pilnas skonių – toks yra šis kavos kokteilis. Galite jį plakti ryte ir gerti pusryčiams, galite pasilepinti kavos desertu saulėtą popietę. Kad ir kaip pasirinktumėte, kol už lango dar vasara – pats metas plakti kokteilius ir ragauti šaltus gėrimus. Tikiuosi, kad išbandysite, skanaus!
Daugiau kasdienių mano pasidalinimų rasite „Saulėtos virtuvės“ Instagram paskyroje.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su „Kavos draugas“.
Reklama #kavosdraugas #BrazilSantaLuzia