Mano patirtis sako: kuo paprastesnis patiekalas – tuo daugiau jį skaniai valgančių. Smagu kartais pažaisti restoraną namuose, bet neretai įdomesnius derinius lydi suraukta saulėto virtuviuko nosis ir klausimas: o kokie kiti variantai?
Kai kitų variantų neturiu ir turėti nenoriu, mūsų šeimos vakarienei gaminu kažką paprasto ir ūkiško. Nustebtumėt, kaip dažnai mano (ne)suplanuoti savaitės meniu baigiasi karbonadais, varškėčiais, bulviniais blynais, mėsos ar žuvies kukuliukais… Turiu pripažinti: šalia to, kad labai mėgstu išbandyti naujus receptus, visada be galo mėgaujuosi tais jaukiais valgiais, atkeliavusiais dar iš mano pačios vaikystės.
Anąkart iš „Pilno puodo“ užsisakiusi smulkinto šamo plėšiko, prikepiau dvi skardas kukuliukų. Valgėm juos skaniausiu ir paprasčiausiu būdu – su bulvių koše. Kol kukuliukai kepė, per kelias minutes keptuvėje paruošiau sviesto ir grietinėlės padažo, šįkart į jį spontaniškai įpjausčiau ir grybų. Derinys pavyko labai skanus – net gaila, kad nuotraukomis tą skonį sunku perteikti, šypt.
- Kad kukuliukai būtų sultingesni ir gardesni, į juos įmaišiau smulkiai pjaustytų kepintų daržovių: svogūnų, česnakų, morkų.
- Šamo plėšiko skonis pakankamai sodrus, tad visai nereikia daug prieskonių, kad paruoštumėte gardžius kukuliukus. Pakaks druskos ir pipirų.
- Neperkepkite kukuliukų – priklausomai nuo dydžio, jie gali kepti šiek tiek ilgiau ar trumpiau. Svarbiausia, kad viduje būtų iškepę, bet vis dar sultingi. Neperkepti kukuliukai bus sultingi tiek ką tik iškepti, tiek atvėsę!
- Klasikinis ir mūsų šeimai skaniausias garnyras prie šių kukuliukų – paprasčiausia bulvių košė. Išvirusi bulves pasūdytame vandenyje, sutrinu jas su gabalėliu sviesto ir pienu. Pieno pilu tiek, kad košė būtų norimos tekstūros (kartais norisi tirštesnės, kartais – skystesnės).
- Paprastai kukuliukams pagardinti ruošiu paprastą sviesto ir grietinėlės padažą, tačiau šįkart turėjau ir indelį eryngii grybų (karališkųjų trimitų) – jų taip pat užsisakiau iš „Pilno puodo“. Nors šie grybai subalansuoti kur kas įspūdingesniems patiekalams ruošti, pamaniau, kad ir mūsų kasdienei šeimos vakarienei labai tiks. Porą didesnių grybų perpjoviau išilgai, tuomet – supjausčiau plonomis riekelėmis. Pakepinau svieste, užpyliau grietinėle, pagardinau prieskoniais. Padažas pavyko gardus ir prie šamo plėšiko kukuliukų derėjo puikiai. Tiesą sakant, skanu jį būtų patiekti ir vien su bulvių koše.
Už įkvėpimą vakarienei turiu dėkoti smulkiųjų Lietuvos ūkininkų e-parduotuvei „Pilnas puodas“. Jų asortimente rasite ne vien kokybiškų kasdienių produktų (žuvies, mėsos, daržovių, kruopų, pieno produktų), bet ir kepinių, ir idėjų valgomoms dovanoms. Pasižvalgyti, o galbūt ir kažką išsirinkti galite ŠTAI ČIA.
Šamo plėšiko kukuliukai su bulvių koše ir grybų padažu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Kukuliukams:
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 mažų (arba 1 didesnio) svogūno
2 skiltelių česnako
1 morkos
1 kg smulkintos šamo plėšiko filė (be odos)
2 kiaušinių
3 valg. š. džiūvėsėlių
1 arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Padažui:
40 g sviesto
½ stiklinės pjaustytų grybų*
½ stiklinės (125 ml) riebios grietinėlės
½ arb. š. druskos
½ arb. š. džiovintų česnakų granulių
½ arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių
Patiekti:
bulvių košės
* naudojau du didesnius eryngii grybus (karališkuosius trimitus), taip pat galite naudoti ir pievagrybius ar kitus mėgstamus grybus, arba ruošti padažą be grybų.
GAMINIMO EIGA
1. Iškepkite kukuliukus. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnako skilteles, smulkiai tarkuotą morką. Kepkite, vis pamaišydami, kol daržovės suminkštės. Nuimkite nuo ugnies.
2. Dubenyje sumaišykite smulkintą šamo filė, atvėsintas keptas daržoves, kiaušinius, džiūvėsėlius, druską ir prieskonius. Leiskite masei šiek tiek pastovėti, kad džiūvėsėliai išbrinktų.
3. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu). Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
4. Imkite po šaukštą masės ir tarp drėgnų delnų formuokite apvalius kukuliukus. Išdėliokite juos ant paruoštų skardų, palikdami kelių centimetrų tarpus.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, priklausomai nuo kukuliukų dydžio. Jie turi švelniai parusti. Pergnybkite vieną perpus ir patikrinkite – kukuliukas turi būti minkštas, sultingas ir iškepęs.
6. Kol kukuliukai kepa, paruoškite padažą. Keptuvėje virš vidutinio dydžio ugnies ištirpinkite sviestą. Suberkite smulkiai pjaustytus grybus ir pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės.
7. Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, česnakais ir prieskoninėmis žolelėmis. Pakaitinkite, kol užvirs. Nuimkite nuo ugnies.
8. Kukuliukus patiekite su bulvių koše, pagardinkite padažu. Ragaukite nedelsiant.
Receptas paruoštas bendradarbiaujant su internetine Lietuvos ūkininkų produktų parduotuve „Pilnas puodas“.
#reklama #pilnaspuodas
1 komentaras
Išbandyta su improvizacijomis:) Kadangi nemėgstu šamo plėšiko, naudojau maltą jūrinį ešerį, o kadangi jis drėgnesnis ir smulkesnės konsistencijos nei šamas – naudojau tik 1 kiaušinį. Visa kita buvo kaip recepte. Pavyko puikiausi fishball’ai, kartosiu ateityje ir su jūriniu ešeriu, ir pabandysiu su menke. Receptą rekomenduoju, laisvai tinka pasikoreguoti su mėgstama ar turima malta žuvimi.