Tik pamanykit, anądien mane mama tiesiog apmulkino! O viskas buvo taip. Vargais negalais po darbo prisiviliojusi į svečius, ėmėsi rūpintis mano vakariene – gal lietinių, gal kavos, o gal daržovių blynelių? Aišku aš, pietums darbe sukirtusi tik indelį varškytės ir sūrelį, kaip mat susigundžiau. Pamykusi dėl lietinių, išklausiusi blynelių sudėtį (kopūstukai, cikinijytės…), susiviliojau pastaraisiais. Dar kol gyvenome drauge, mudvi su mama tokius šlept-tept blynelius kepdavome gana dažnai, o paskui su pasimėgavimu valgydavome. Taigi, valio – daržovių blyneliai vakarienei.
Mama susisuko per keletą minučių ir prisistatė su lėkšte, kurioje pūpsojo keli blyneliai, ir česnakiniu padažu. Aš, aišku, am, ir prarijau viską. Tas prakeiktas alkis po darbo! Bet ne apie tai. Taigi, suvalgiau, padėkojau ir pagyriau – skanu.
O tada ir teškė pokštą mano mieloji mama: „Bet blyneliai tai su paprika buvo, cha cha cha! Beveik visą ketvirtį žaliosios sudėjau, cha cha cha!”.
Ir kaip jaustis? Apgaudinėja! Mama!
Mintyse sau pažadėjau taip lengvai nesivilioti vakarienėmis pas mamą (nes, dievaži, kitą kartą datulių kur nors prikraus ir prakiš kaip morkas…), o grįžusi namo atsidariau šaldytuvą ir išsitraukiau paprikos puselę. Prikišau prie nosies… fu, kad dvokia, bjaurybė! Kaip tokią valgyti galima?! (Iš karto labai atsiprašau visų paprikos mylėtojų, aš nepiktybiškai).
Taigi, ir likau nesupratusi. Koks pasipiktinimas!
Mam, žinau, kad skaitai. Na, ar negėda, ką? Oi oi, kaip negražu apgaudinėti! 🙂
Gerai, kad bent kai gamini pats, visada žinai, ką valgai. Pavyzdžiui, išsikepi kelias skardas gardžių sausainių ir visam pasauliui sakai, kokie jie gardūs. Nes jie tokie ir yra.
Labai labai gardūs. Ir be jokių paprikų.
Skonis: 9/10. Paprastučiai sausainėliai – ir iš pirmo žvilgsnio, ir iš antro. Kai dar kartą pasižiūri į ingredientų sąrašą, ir vėl įsitikini – taip, patys paprasčiausi sausainiai. Turėtų būti. Tačiau atkandus kąsnelį, pamatai, kuo jie kitokie ir kuo gali sužavėti – viduje jie minkštutėliai ir purūs, o išorėje traškūs ir cinamoniniai. O kai gurkšteli pieno ar arbatos, tiesiog sutirpsta burnoje…
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Smitten kitchen
Sausainiai su cinamono plutele (Snickerdoodles)
AtsispausdintiINGREDIENTAI
2 ¾ puodelio (400 g) miltų
2 arb.š. vyno akmens (cream of tartar) arba 4 arb.š. citrinos sulčių
1 arb.š. kepimo miltelių
¼ arb.š. druskos
230 g sviesto, kambario temperatūros
1 ¾ puodelio (350 g) cukraus
2 valg.š. malto cinamono
2 dideli kiaušiniai
GAMINIMO EIGA
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardas ištieskite kepimo popieriumis ir atidėkite į šalį.
2. Sumaišykite miltus, vyno akmenį (arba, jei naudojate citrinos sultis, suplakite jas kitame žingsnyje su sviestu ir cukrumi), kepimo sodą ir druską, atidėkite į šalį.
3. Elektriniu plaktuvu išplakite kambario temperatūros minkštą sviestą ir 1 ½ puodelio (300 g) cukraus. Plakite, kol gausite purią masę, apie 2 minutes.
4. Įmuškite kiaušinius ir vėl išplakite iki vientisos masės.
5. Suberkite miltų mišinį ir išmaišykite.
6. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir valandai dėkite dubenį į šaldytuvą. Tešlą šaldytuve galite laikyti ir per naktį.
7. Nedideliame dubenyje sumaišykite likusį ketvirtadalį puodelio cukraus ir cinamoną.
8. Išimkite tešlą iš šaldytuvo. Naudodamiesi nedideliu ledų kaušeliu ar tiesiog šaukštu formuokite apvalius tešlos kamuolėlius (aš formavau tarp drėgnų delnų).
9. Kiekvieną kamuolėlį apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje.
10. Kamuolėlius dėliokite ant kepimo popieriumi ištiestų skardų, paliekant tarp jų bent 5 centimetrų tarpelius. Kamuolėlių nereikia suspausti ir padaryti plokščių, kepdami jie patys suplokštės.
11. Kepkite orkaitėje apie 10 minučių, kol sausainiai sutvirtės ir pradės šiek tiek trūkinėti. Sausainiai tik iškepę yra labai minkštučiai, jie galutinai sutvirtės atvėsę.
12. Sausainius visiškai atvėsinkite ir ragaukite. Skanaus!
29 komentarai
Kokios gražios nuotraukos ir sausainiai! Jau seniai apie juos mąstau, bet abejojau, ar tikrai, vyno akmenį galima keisti citrinos rūgštimi. Tu pati su kuo kepei?
Viktorija, ačiū ačiū 🙂 Vyno akmenį keičiau citrinos sultimis šviežiai spaustomis, ir viskas gavos puikiai bei skaniai 🙂 Iš tiesų ir aš nesu šimtu procentų tikra, kad šis vyno akmens pakeitimas yra visiškai sąžiningas, bet google pasiūlė tokį sprendimą, o aš ir patikėjau 😀
Oi, koks nuotraukų gražumas, sudėtinga nesusivilioti ir tuoj pat nebėgti išsikepti 😀 grožis, grožis, grožis ! O dėl maisto apgavysčių, tai ir aš esu patyrusi ne vieną ir ne dvi 😀
Sima, aaačiū! 🙂 Tyliai pašnibždėsiu, kad ir man šios nuotraukos gražios pasirodė, todėl išgirsti patvirtinančius žodžius iš kitų laaaabai smagu! 🙂
Bet kaip pikta, kai apgauna, ar ne? Och! Nors, kai pagalvoji… ir aš, būna, kad trupučiuką apgaunu. Bet tada atrodo kažkaip nieko tokio 🙂
O jau nuotraukos – per ekraną atsikasti galima 🙂 gaila neužsiuodžia. Būtinai traukiu į must do sąrašą 🙂
Indre, būtinai įtrauk 🙂 Čia iš serijos „genialumas paprastume” 😉
Va!!! ir Tu skanauji sausainius :)) Taviškiai irgi puikuoliai! Ir nuotraukos nerealiai skanios!!! Žiauriai mėgstu cinamoninius skanumynus, jaučiu, kad šie man laaaabai patiktu :))
Skanauju, Reda, skanauju 🙂 Tik maniškiai tikrai ne tokie prabangūs kaip tavo, šimtąkart paprastesni 🙂
Ačiū labai už komplimentą nuotraukoms 🙂
O Asta, nuotraukos tai tikrai labai skanios 🙂 Gaminčiau ir aš juos, bet varge, kiek sviesto, kiek sviesto.. 😀
Karolina, bet sviestas gi toks gėris, toks gėris! 🙂 Kokie sausainiai be sviesto? Neįkąs, nebijok 😉
Ir ačiū už gražų žodį nuotraukoms 🙂
Labai gražios nuotraukos! 😉 Gaminau ir aš šiuos sausainukus, labai jau gardūs! Tik man išėjo ne tokie gražiai apvalūs kaip Tavo… Sunkokai tie kamuolėliai darėsi tarp delnų… Bet pirmas kartas visgi. 😀 Mokausi… 🙂 Gal kitą kartą gausis gražesni nei šį. 🙂 Ačiū už puikų receptą. 🙂
Jovita, ačiū labai, kiekvienas geras žodis nuotraukoms man labai svarbus 🙂
O kamuolėliai tarp delnų lengvai darosi tuomet, kai delnai yra šiek tiek suvilgyti vandeniu.
Na, bet svarbiausia, kad buvo gardūs – kai sausainiai tikrai skanūs, jų forma būna nė motais 🙂
Prašom. 😉 Tikrai labai gražios Tavo nuotraukos. 🙂
O delnus drėkinau vandeniu, bet man vistiek tešla labai lipo prie rankų. 🙂 Sakyčiau, gal ką ne taip padariau, bet kad sausainiai buvo labai skanūs, tai gal viskas gerai buvo… 🙂 O dėl formos Tau pritariu. 🙂
Jovita, na, ačiū dar kartą 🙂
Ech, na, tuomet bala nematė tos formos… Po truputį, po truputį… ir vieną kartą bus tiek forma, tiek skonis puikūs 🙂
Nėra už ką. 😉
Ir aš taip manau. 🙂
Išbandėm! http://dwcakes.blogspot.com/2011/11/dar-vieni-cinamoniniai-sausainiai.html :3
Kaip puiku! 🙂
Nuostabūs sausainiai, kepiau jau kelis kartus. Ir dukrai patinka, ir visiems, kas ragavo… 🙂 O dėl formavimo, tai atradau būdą, kaip tai padaryti lengviau. Aš tiesiog kamuolėlius formuoju tik ištraukusi tešlą iš šaldytuvo, kabinu kaušeliu ir formuoju sausom rankom, tada ji nelimpa, padarau dvi skardas kamuolėlių, ir tešlą vėl atgal į šaldytuvą, kad kitus formuoti irgi būtų lengva… 🙂
Jovita, labai džiugu, kad sausainiai patinka 🙂 Ir ačiū už pasidalinimą patirtimi! 🙂
Nėra už ką… 😉 Ačiū už puikius receptus! 😉 🙂
Labai skanūs sausainiukai. Pirmoji skarda sutirpo akimirksniu, nes dukrytė vis prašė dar ir dar.
Labai lengvai gaminasi. Cukraus dėjau tik pusę normos, ir tai man jie visdar buvo per saldūs. Tešla prie rankų beveik nekibo, o rutuliukai kepdami nesuplokštėjo, todėl kitus suspaudžiau rankomis, manau tai dėl sviesto.. Bet sausainiai tikrai verti dėmesio. Kepsiu vėl ir vėl. 🙂
Toma, labai smagu girdėti, kad ir Jums, ir dukrytei sausainiukai patiko 🙂
O galima naudoti margarina vietoje sviesto?
Aš asmeniškai kepiniuose esu visada linkusi naudoti sviestą, tačiau jei kitos išeities nėra, pamėginti su margarinu visada galima 🙂
nuostabu! iškepiau mergaičių vakarėliui, vyriškis kėsinasi – turėkite omenyje, jis sausainių nemėgsta, bet paprašė supakuoti jam kelis kelionei :))
kepsiu tikrai dar ne kartą, kepiau su margarinu, nes per vėlai apsižiūrėjau, kad sviesto nerasta..
Oi, kaip man patinka skaityti tokius džiugus komentarus! 🙂 Labai džiaugiuosi, kad sausainiai pavyko ir patiko 🙂 Na, o kadangi vyrų vertinimai dažniausiai nebūta pagražinti ar sumeluoti, džiaugiuosi dėl to dar labiau 😀
siandien kepiau siuos! vietoj sviesto naudojau margarina (labai tingejos iki parduotuves keliaut)-su sviestu, zinoma, butu geriau, bet siaip- sausaniai nuostabiai skanus, tirpstantys burnoje..kepiau ir zemesneje temperaturoje. Tiesa, autores sausaineliai graziai pavirto i blynelius, pas mane gavos labiau paplauke kalneliai :), bet taip pat simpatiski 🙂 acu uz skanius receptelius, si isitauku i megamuju- prie arbatos, sarasa 🙂 😉
Lina, smagu skaityti, kad sausainiai atrado vietą mėgiamų sąraše 🙂
Ačiū už puikų receptą! Labai gardūs sausainėliai! :)) Perskaičiusi receptą pabijojau, kad kamuolėliai bekepant nesuplokštės (vis tik pirmi sausainiai mano kepinių istorijoje su tokia instrukcija), bet pavyko ir susiformavo į dailius sausainėlius 🙂 Manieji gavosi per pusę mažesni – 62 vnt. :))
O šiandien dar ir „Pusryčių” bei „Blynų ir vaflių” knygas užsisakiau, kad „Saldumynų” knygai be sesių nebūtų liūdna :)))