Šiandien vakarienę pagaminau tiesiog iš to, ką radau virtuvėje – iš pusės žiedinio kopūsto, paskutinės vysti jau ketinančios saldžiosios bulvės, spintelės gilumoje pasimiršusios skardinės avinžirnių. Tokius patiekalus „iš nieko“ visada labai mėgau. Ir nors dažniausiai juos gaminu be jokių didelių lūkesčių, kartais rezultatas pranoksta skaniausius įsivaizdavimus. Taip nutiko ir su šiom šiltom salotom – neplanavau dalintis jų receptu, bet jis tiesiog per geras, kad liktų neužrašytas. Jokio stebuklo, tiesiog puikiai tarpusavyje derantys skoniai. Nepamirškite padažo – galutiniam rezultatui jis čia svarbus.
Man prie šių salotų netrūko ničnieko, tačiau, jei norisi, galite pagardinti trupintu fetos sūriu ar patiekti su orkaitėje (ar ant grotelių) kepta vištiena.
Šiltos žiedinių kopūstų, saldžiųjų bulvių ir avinžirnių salotos
AtsispausdintiINGREDIENTAI
½ vidutinio dydžio žiedinio kopūsto
1 saldžiosios bulvės
1 skardinės (400 g) konservuotų avinžirnių
3-4 valg. š. alyvuogių aliejaus
1 arb. š. druskos
½ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
1 arb. š. džiovintų čiobrelių
½ arb. š. rūkytos paprikos
¼ arb. š. Kajeno paprikos
Padažui:
2 valg. š. alyvuogių aliejaus
2 valg. š. citrinos sulčių
1 valg. š. klevų sirupo
1 arb. š. garstyčių
1 tarkuotos česnako skiltelės
¼ arb. š. druskos
¼ arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų
Patiekti:
ryšelio šviežių žalumynų (krapų, mėtų)
GAMINIMO EIGA
1. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
2. Žiedinį kopūstą supjaustykite žiedynėliais, saldžiąją bulvę – kubeliais. Daržoves ir nukoštus bei nusausintus avinžirnius vienu sluoksniu suberkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, čiobreliais, rūkyta ir Kajeno paprika. Išmaišykite, kad prieskoniai pasiskirstytų kuo tolygiau.
3. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 25 minutes.
4. Paruoškite padažą. Visus jam skirtus ingredientus sudėkite į stiklainėlį, jį sandariai užsukite ir intensyviai papurtykite, kad gautumėte tolygios tekstūros padažą.
5. Keptas daržoves ir avinžirnius apšlakstykite padažu, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis ir patiekite nedelsiant.