Jei į interneto naršyklę įvestumėte angliško deserto pavadinimą „Trifle“, žvelgtumėte į spalvomis mirgančią nuotraukų galeriją: daugybė desertų, susluoksniuotų dailiuose stikliniuose induose, bet sluoksniai – kaskart skirtingi. Šiandien „Trifle“ yra populiarus toli gražu ne tik Anglijoje ar Europoje – amerikiečiai jį padarė universaliu ir pritaikė daugeliui receptų bei skonių derinių. Tarp jų visų yra vienas vienintelis, kurį galima vadinti klasikiniu anglišku „Trifle“ – jį šiandien ir gaminsime.
Klasikinis angliškasis „Trifle“ sluoksniuojamas iš gabalėliais supjaustyto biskvito (arba biskvitinių sausainių), šviežių uogų, želė, vanilinio kremo ir plaktos grietinėlės. Tiesa, kartais želė sluoksnis yra praleidžiamas, kartais pakeičiamas keliais šaukštais uogų džemo – tuomet desertą galima paruošti dar greičiau, nes nereikia laukti, kol želė sustings. Tačiau jei galėčiau rekomenduoti, siūlyčiau skirti papildomą pusvalandį ir želė vis tik paruošti. Ji įsigers į biskvito gabalėlius (ar sausainius) ir suteiks jiems minkštumo, malonios tekstūros. Be to, želė saldžiam ir kremiškam desertui suteiks gaivumo, subalansuos skonius. Net jei šią akimirką želė sluoksnis jums skamba šiek tiek įtariai – man irgi taip skambėjo – jį tikrai verta paruošti.
Uogas galite naudoti mėgstamiausias, tačiau klasikiniame deserto variante dažniausiai sutiksite braškes ar avietes. Bus skaniausia, jei želė skonį priderinsite prie uogų.
Vanilinis kremas – ruošiamas pagal klasikinį receptą, dažnai naudojamas įvairiems konditeriniams gaminiams, anksčiau aprašytas jau čia. Galite paruošti jį iš anksto ir šaldytuve laikyti iki trijų dienų. Tuomet desertą paruošite dar greičiau ir paprasčiau.
Galiausiai, plakta grietinėlė. Išplakite ją iki lengvų, purių putų. Užklokite deserto viršų, papuoškite uogomis ir, geriausia, patiekite nedelsiant, kol desertas yra pats gražiausias ir skaniausias.
Tai yra klasikinis „Trifle“ skonių derinys, tačiau, kaip kad išdavė toji spalvinga nuotraukų galerija, šiandien tuo pačiu pavadinimu dažnai vadinami įvairiausi desertai, sluoksniuoti dideliuose stikliniuose induose: nuo „Juodojo miško“ torto improvizacijų iki Kalėdinių meduolinių desertų ar nuo vasara dvelkiančio „Banana Split“ derinio. Kaip ir sluoksniuodami tortus, taip ir sluoksniuodami šiuos desertus – derinkite, improvizuokite, atraskite.
O dabar, kol dar vasara, kol dar soduose yra šviežių uogų ir aviečių sezonas vis dar tęsiasi – sluoksniuokime klasikinį anglišką „Trifle“ kartu!
PATARIMAI
- Vietoje biskvitinių sausainių („damų pirštelių“) galite naudoti biskvito gabalėlius. Jį galite iškepti šiam desertui arba šis desertas gali būti puikus būdas sunaudoti biskvito likučius, kai jų lieka susluoksniavus tortą.
- Ruošiant tradicinį anglišką „Trifle“ sausainiai ar biskvito gabalėliai dažnai yra suvilgomi šeriu (vynu), tačiau jei desertą valgys vaikai ar renkatės nevartoti alkoholio – ir be jo paruoštas desertas bus ne mažiau gardus.
- Desertą galite ruošti su mėgstamomis uogomis. Skaniausia bus, jei želė skonį parinksite tokį patį.
- Desertą galite ruošti ir be želė – tuomet viską sluoksniuokite lygiai taip pat, tik uogų ir sausainių (ar biskvito gabalėlių) neužpilkite želė.
- Vanilinį kremą galite paruošti šiek tiek iš anksto – sandariai uždengtas maistine plėvele, šaldytuve jis gali išbūti iki trijų dienų.
- Puošniausiai desertas atrodys, jei jį sluoksniuosite aukštame stikliniame inde ant kojelės, tačiau valgyti būtų patogiausia, jei ruoštumėte atskiras porcijas taurėse ar stiklinėse. Kad ir kaip gražiai desertas atrodo viename dideliame inde, jis yra labai minkštas ir kremiškas, todėl dedamas į lėkšteles, visiškai praranda savo formą. Jei norite „Trifle“ patiekti šventei, gražiausia ir patogiausia bus sluoksniuoti atskiruose indeliuose.
- Paruoštą desertą iki patiekiant galite laikyti šaldytuve, tačiau gražiausias ir skaniausias jis bus, jei patieksite iš karto.
Sluoksniuotas angliškas desertas „Trifle“
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Želė sluoksniui:
6 biskvitinių sausainių („damų pirštelių“)*
280-300 g šviežių aviečių
2 stiklinių (500 ml) paruoštos aviečių želė
* arba tiek, kad vienu sluoksniu padengtų indo dugną
Vaniliniam kremui:
1 ¾ stiklinės (440 g) pieno
½ stiklinės (100 g) cukraus
1 arb. š. vanilinio cukraus
4 valg. š. kukurūzų krakmolo
žiupsnio druskos
4 kiaušinių trynių
30 g sviesto
Plaktai grietinėlei:
400 ml riebios grietinėlės (35-36 proc.)
4 valg. š. cukraus
Papuošti:
150 g šviežių aviečių
saujelės liofilizuotų uogų gabalėlių
šviežių mėtų lapelių
GAMINIMO EIGA
1. Paruoškite želė sluoksnį. Stiklinio indo (maždaug 21 cm skersmens, 12 cm aukščio) dugną išklokite biskvitiniais sausainiais (vienu sluoksniu). Ant viršaus tolygiai suberkite uogas. Užpilkite maždaug puse paruoštos želė ir dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Tuo tarpu likusią želė palikite kambario temperatūroje, kad nesustingtų. Jei iš karto supiltumėte visą želė, uogos ir biskvitiniai sausainiai pakiltų į viršų – kai pilame dalimis, pirmoji dalis iš pradžių sustingdina sausainius ir uogas indo apačioje, likusi dalis – gražiai apsemia. Taigi, sustingus pirmajai želė daliai (ji sustings tikrai greitai), supilkite likusią ir dėkite į šaldytuvą pilnai sustingti.
2. Paruoškite vanilinį kremą. Į puodą supilkite pieną ir pakaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies iki virimo. Pienui užvirus, nuo ugnies nukelkite ir leiskite šiek tiek atvėsti.
3. Cukrų, vanilinį cukrų, kukurūzų krakmolą, druską ir kiaušinių trynius elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Nuolat plakdami kiaušinių plakinį, į jį lėta srovele supilkite karštą pieną. Gautą masę perpilkite atgal į puodą, grąžinkite virš vidutinio dydžio ugnies ir maišydami kaitinkite kelias minutes, kol kremas sutirštės. Iš karto sudėkite į kremą mažais kubeliais supjaustytą sviestą. Išmaišykite, kol ištirps.
4. Paruoštą kremą perdėkite į dubenėlį. Uždenkite maistine plėvele taip, kad ji liestų kremo paviršių – tai neleis kremo paviršiui sustingti, apdžiūti. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tuomet – tolygiu sluoksniu paskirstykite ant želė sluoksnio.
5. Paruoškite plaktą grietinėlę. Grietinėlę sudėkite į plakimo indą. Plakite vidutiniu greičiu, jį vis didindami. Kai grietinėlė ims tirštėti, po šaukštą suberkite cukrų. Išplakite iki standžių putų. Neperplakite. Paruoštą grietinėlę tolygiu sluoksniu paskleiskite ant vanilinio kremo.
6. Papuoškite šviežiomis avietėmis, liofilizuotų uogų gabalėliais, šviežių mėtų lapeliais.
7. Patiekite iš karto arba iki patiekiant laikykite šaldytuve.
Receptas ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO publikuotas portale LaMAISTAS.lt.
Receptui įkvėpė: The Spruce Eats