Nežinau, kad čia kaltas – ar saulėtas pavasaris, ar tas žodžiais neapsakomas nuostabus atostogų laukimas, ar dar kiti džiaugsmai – bet man sunku dėlioti mintis. Sunku net rišliai kalbėti, o apie rašymą nėra net ką sakyt… Sėdžiu prie kompiuterio ekrano, spoksodama į tuščią ekraną. Noriu ką nors parašyt; ką nors, kas parodytų, kokia aš dabar laiminga, kokia saulėta mano virtuvė ir ne tik virtuvė, kiek daug malonaus džiugesio yra kiekvienoje saulės nušviestoje mano dienoje. Noriu tuo užkrėsti! Paskleisti tą gerą jausmą, tas puikias emocijas, kuriomis norisi dalintis. Bet, spėkit? Negaliu, nes nerandu tam žodžių. Pavasaris, sakau sau. Gal tų žodžių nė nereikia?
Ir ne tik pavasaris. Už kelių dienų – atostogos. Savaitė ten, kur labai gražu, šilta, saulėta ir daug vandens. Savaitė mažoje salelėje, kurioje dar niekad nebuvau, bet man ji jau dabar patinka; turiu pilną segtuvą atspausdintų žemėlapių su kelionių maršrutais, ilgų pasivaikščiojimų takais, lankytinais objektais, geriausiais paplūdimiais, skaniausiomis kavinukėmis ir kitais mažmožiais. Abejoju, ar daug yra žmonių, tokių siaubingai pamišusių dėl kelionių planavimo. Na, gerai, gal vienas kitas… aš pati pažįstu tik vieną. O visi kiti tik stebisi ar pakraupsta, pamatę mano būsimos kelionės segtuvą su informacija, sveriantį bene kilogramą. Kai visas lagaminas turi sverti vos dešimt, tai – didelė auka! Kita vertus, dar didesnė auka būtų išlipti iš lėktuvo ir nieko nežinoti, o nieko nežinant, nieko ir nepamatyti.
Neturiu nieko prieš tuos, kurie mėgsta tingias atostogas. Tačiau šonų skrudinimui prie jūros, nors ir kaip mėgčiau saulę bei jos vonias, man pernelyg gaila laiko. Juk išėjus iš paplūdimio, bevaikščiojant senamiesčio gatvėmis, išvažiavus už miesto, kopiant į kalnus galima pamatyti tiek daug; tikrai nepalyginamai daugiau nei gulint paplūdimyje. Štai todėl aš kelionę planuoti pradedu jei ne prieš mėnesį, tai bent prieš savaitę. Daug skaitau, daug ieškau, peržiūriu šimtus nuotraukų ir perskaitau dar daugiau atsiliepimų forumuose. Tada sudėlioju visus taškelius ant i, pasiruošiu stooorą segtuvą ir lengviau atsipučiu. Belieka tikėtis, kad mano bendrakeleivės penkiolikos kilomentrų pasivaikščiojimai neišgąsdins, šypt. Ech, laukia nuostabi kelionė, laukia fantastiškos pavasario atostogos!
Na, gerai, o kol kas – įkvepiu, iškvepiu – reikia šiek tiek nusiraminti ir išlaukti dar kelias dienas. O laiką „užmušti“ galima įvairiais būdais; vienas iš jų – virtuvė. Ir desertai. Vieną iš tokių desertų – itin saldžių, super nuodėmingų, tobulai tinkančių atostogoms atšvęsti – gaminau prieš kelias savaites. O skonį puikiai prisimenu dar dabar. Jei mėgstat šokoladą, riešutų sviestą ir avižinius dribsnius ne mažiau už mane, ir Jūs tokio deserto ilgai nepamiršit.
Skonis: 9/10. Pirmas patarimas: desertas labai saldus ir labai intensyvaus skonio, todėl jei nesate pamišę dėl saldumynų, gaminkite nedidelėmis porcijomis mažose stiklinėse. Antras patarimas: jei labiau mėgstate pienišką šokoladą, o ne juodą, drąsiai pakoreguokite receptą. Aš irgi tą ruošiuosi padaryti – o tuomet desertas mano skoniui bus vertas dešimties su pliusu!
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Half Baked Harvest
Sluoksniuotas avižinių sausainių, žemės riešutų sviesto muso ir šokolado desertas
AtsispausdintiINGREDIENTAI
Avižiniams sausainiams:
1 ¼ puodelio (180 g) stambių avižinių dribsnių
1 puodelis (140 g) miltų
¼ puodelio (50 g) cukraus
½ puodelio (100 g) rudojo cukraus
½ arb. š. sodos
½ arb. š. druskos
½ puodelio aliejaus
1 didelis kiaušinis
2 arb. š. vanilės ekstrakto
1 puodelis (175 g) šokolado gabalėlių
Šokoladiniam padažui:
¼ puodelio (30 g) kakavos
1/3 puodelio (70 g) rudojo cukraus
2 valg. š. auksaspalvio sirupo
2/3 puodelio (195 ml) riebios grietinėlės
¼ arb. š. druskos
100 g pieniško šokolado
100 g juodojo šokolado
30 g sviesto
2 arb. š. vanilės ekstrakto
Žemės riešutų sviesto musui:
1 ½ puodelio (380 g) žemės riešutų sviesto
1 arb. š. vanilės ekstrakto
¼ arb .š. druskos
60 g kreminio sūrio, kambario temperatūros
1 puodelis riebios grietinėlės
2 valg. š. miltelinio cukraus
GAMINIMO EIGA
IŠKEPKITE AVIŽINIUS SAUSAINIUS
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, miltus, cukrų, rudąjį cukrų, sodą, druską, aliejų, kiaušinį ir vanilę. Išmaišykite, kol visi ingredientai virs lipnia tešla.
3. Įmaišykite šokolado gabalėlius.
4. Imkite po šaukštą tešlos ir tarp delnų suformuokite kamuoliukus. Jei matote, kad kamuoliukai nesulimpa, į tešlą įpilkite dar šaukštą ar porą šaukštų aliejaus ir išmaišykite.
5. Suformuotus kamuoliukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Tarp kamuoliukų palikite kelių centimetrų tarpus.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-12 minučių, kol gražiai apskrus.
7. Iškepę sausainiai bus minkšti, todėl išimkite skardą iš orkaitės ir palikite sausainius atvėsti bei sutvirtėti, o tik tuomet nuimkite nuo kepimo popieriaus, perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite visiškai.
8. Atvėsusius sausainius (12 vnt.) sulaužykite vidutinio dydžio gabalėliais.
PARUOŠKITE ŠOKOLADINĮ PADAŽĄ
1. Į nedidelį prikaistuvį suberkite kakavą, rudąjį cukrų, auksaspalvį sirupą, riebią grietinėlę, druską ir 50 g pieniško šokolado, sulaužyto mažais gabalėliais.
2. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, pamaišydami, kol šokoladas ištirps. Tuomet kaitinkite dar 5 minutes, nuolat maišydami.
3. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies, suberkite likusį gabalėliais sulaužytą šokoladą, sviestą ir vanilės ekstraktą. Gerai išmaišykite.
PARUOŠKITE ŽEMĖS RIEŠUTŲ SVIESTO MUSĄ
1. Į didelį dubenį sudėkite žemės riešutų sviestą, vanilės ekstraktą, druską, kreminį sūrį ir ½ puodelio riebios grietinėlės. Išplakite elektriniu plaktuvu, kol masė bus vientisa ir puri.
2. Supilkite likusį ½ puodelio grietinėlės ir lengvai įmaišykite ją šaukštu. Masė turi būti vientisa.
3. Suberkite miltelinį cukrų ir dar kartą išmaišykite.
SUSLUOKSNIUOKITE DESERTĄ
1. Pasiruoškite stiklines ar stiklinius indelius, kuriuose sluoksniuosite desertą (4 didesnes ar 8 mažesnes).
2. Į stiklinių dugną įberkite po saujelę trupintų sausainių, ant jų dėkite po šaukštą žemės riešutų sviesto muso, o ant šio – po šaukštą šokoladinio padažo.
3. Taip susluoksniuokite visas stiklines. Prisiminkite, kad Jums turi likti kelios saujelės avižinių sausainių trupinių ir šiek tiek šokoladinio padažo viršui papuošti.
4. Taigi, ant paskutinio šokoladinio padažo sluoksnio suberkite trupintus sausainius ir apšlakstykite juos šokoladiniu padažu.
5. Galite desertą patiekti iš karto arba iki patiekimo palaikyti šaldytuve.
16 komentarai
Like like like 🙂
Gražių atostogų ir bene nekantriai lauksiu bent jau poros nuotraukų pasirodant 🙂
Ačiū, Diana! 🙂 Nuotraukų, manau, tikrai bus 😉
Eina sau! Atrodo taiiiippp… indulgent, nuostabiai, nuodėmingai 🙂 Šaunių atostogų, parsivežk daug įspūdžių ir nuotraukų, lauksiu reportažo 🙂
Ieva Marija, būtinai! Ačiū labai už linkėjimus 😉
O kur vyksi? :)) smalsu, nes ir pati į mažą salelę po kelių dienų skrisiu, gal netyčia ir ten pat 🙂
Karolina, į Maltą! 🙂 Gal netyčia ir tu ten pat, gal net vienu lėktuvu kilsim? 🙂
Būtent taip ir bus! 😀 Antradieni?
Taip! Antradienį, iš Kauno! 🙂 Geeeeras! 🙂
Būtinai dairysiuos oro uoste, kad pasilabinčiau 😉
Ilgam skrendi? Ilsėtis? Kuriam Maltos kampelyje planuoji apsistoti? 🙂 Heh, smalsumas. Galima ir neatsakinėti į šitus mano klausimus 😀
Eik tu sau 😀 tikrai geras! Lankysiu draugą 10 dienų Gziroj 🙂 O tu kur?
O aš 8 dienas po visą Maltą bastysiuos 😀 Apsistojus būsiu St. Julians, vos pora kilometrų nuo Gziros 😉
Cha, kaip smagu, skaiciau irasa ir speliojau, kur keliausi… Ir koks atsitiktinumas, butent ten, kur gyvenu 🙂 Turi tinklarascio sekeja is Europos pakrascio. 😀 Papludimy dar vesoka sonus skrudinti, bet ivairiu kampeliu sniukstinejimui oras pats tas. Linkiu grazaus laiko. 🙂
Justina, tik dabar perskaičiau! Va, kokie sutapimai 🙂 Gražus tas Europos pakraštys; nesitikėjau, kad ten tiek daug lietuvių gyvena, tokioj mažoj salelėj 🙂 Sutikom ir ten bebūdami per savaitę ne vieną, visai atsitiktinai. Ir visi jie sakė, kad Maltoje gyventi labai gera 🙂
Beje, ir šonams paskrudinti laiko šiek tiek radom, ir vandeny pasipliuškent 🙂 Matyt, mums labai pasisekė, nes antroje atostogų pusėje orai labai labai atšilo ir, sakyčiau, tapo net karšti 🙂
Kaip karališkai atrodo! ♥
Ačiū, Saule! 🙂
net seilė nutįso, stojo į eilę, must do it 🙂
Violeta, kaip smagu 🙂 Tikiuos (tikiu), kad patiks 😉