Ilgais tamsiais gruodžio pabaigos vakarais. Kai tamsių namų languose mirksi šventinės lempelės, o ant palangių plevena žvakės liepsna. Kai už uždarų durų girdi šiugždant dovanų popierių ir stebi pirštus, mikliai rišančius kaspinėlius.
Kai namuose pasklinda cinamono ir gvazdikėlių kvapas. Kai iki išnaktų maišomos pyragų tešlos, minkomi Kūčiukai, kepami gardžiausi sausainiai… Kai namai paskęsta saldžiame cukraus pudros debesyje…
Supranti, kad iki Kalėdų liko jau visai nedaug.
Skonis: 10/10. Didžiulis dešimtukas su pliusu! Šį desertą atradau ruošdama „°C“ žiemos numerį. Kažkada kažką panašaus ragavau kavinėje, tačiau eksperimentai namuose pranoko lūkesčius – desertas mane ir mano namiškius tiesiog pakerėjo! Labai išraiškingas skonis ir nuostabi konsistencija, fantastiškas persikų, maskarponės ir meduolių derinys, o dar cinamono sirupas… Sunku patikėti, jog atsirastų žmogus, kuris atsispirtų.
Sudėtingumas: nieko labai sudėtingo.
Kur radau? Kulinarinis žurnalas „°C“
Sluoksniuotas desertas su meduoliais
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4 persikai
500 g maskarponės sūrio
220 g cukraus
2 valg. š. citrinos sulčių
500 ml grietinėlės
230 g meduolių
Sirupui:
80 g rudojo cukraus
2 valg. š. cinamono
2 valg. š. citrinos sulčių
3 valg. š. medaus
GAMINIMO EIGA
1. Persikus nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite kauliuką.
2. Įkaitinkite orkaitę iki 160 ºC ir persikų puseles pakepkite ant grotelių apie 10 minučių.
3. Išimkite ir atvėsinkite, tuomet supjaustykite skiltelėmis.
4. Maskarponės sūrį išmaišykite su cukrumi ir citrinos sultimis.
5. Grietinėlę išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į maskarponės sūrį. Turite gauti lygią, vientisą masę.
6. Ant vidutinės ugnies statykite puodą su šiek tiek vandens. Ant puodo viršaus statykite dubenėlį – taip, kad šio dugnas nesiliestų prie vandens.
7. Rudąjį cukrų, cinamoną, citrinos sultis ir medų sudėkite į šį dubenėlį ir pakaitinkite ant garų vonelės, kol cukrus ištirps. Nuimkite nuo ugnies.
8. Meduolius sulaužykite mažais gabalėliais.
9. Susluoksniuokite desertą šešiose aukštose stiklinėse (arba stikliniuose puodeliuose, arba kituose norimuose indeliuose). Ant stiklinės dugno berkite šiek tiek meduolių, ant jų užpilkite šaukštelį sirupo, dėkite persiko puselę ir galiausiai porą šaukštų maskarponės ir grietinėlės kremo. Šitaip susluoksniuokite visus meduolius, sirupą, persikus ir kremą.
10. Paruoštą desertą dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms arba palaikykite per naktį.
11. Prieš patiekiant, viršų apibarstykite cinamonu, šokoladu ar kakava.
16 komentarai
mmm,kaip viliojanciai skamba sis desertas..
Jolka, pasiduosi suviliojama? 🙂
Ogo!!! Atrodo taip skaniai, kad dabar pat lėkčiau į virtuvę, bet ten manęs laukia jau vėstančios Kalėdinio namelio sienos, stogas ir meduoliukai, kuriuos ryt su vaikučiais puošim…Šis skanėstas būtinai bus išbandytas jei ne per šias tai per kitas Kalėdas būtinai 🙂
Ilona, oi, kokios smagios meduolinės nuotaikos Jūsų namuose! 🙂
O šį desertą tikrai nebūtina per Kalėdas daryti, galima bet kuriuo metų laiku. Tik tiek, kad meduolius kažin ar vasarą norėsis kepti… vis tik jie kvepia Kalėdomis 🙂
Skanu, gražu ir paprasta! Gražių ir skanių Tau Kalėdų!
Ačiū, Rennie 🙂 Tau taip pat šiltų ir jaukių žiemos švenčių! 🙂
Oi, fantastika. Tai superinė torto alternatyva. Skaičiau ir galvojau, ar galima paruošti iš anksto ir pamačiau, kad net pageidautina!!! Valio. Ir tie papuošimai kokie mieli, reikės tokių irgi pasigaminti.. Ačiū ačiū ačiū.
Natalija, nėra už ką, džiugu būti laiku ir vietoje 🙂 Skanaus deserto ir skanių švenčių! 😉
Labai susigundžiau. Ar jis panašus į Tiramisu? Įsivaizduoju, kad turėtų būt.
Vilma, labai teisingas tavo susigundymas 😀
Jis tikrai panašus į Tiramisu! Man gal net patiko truputį labiau nei Tiramisu… ar bent jau po lygiai tai tikrai tikrai! 🙂
Laukiu nesulaukiu, kada galėsiu išbandyti šį desertą :))
Patricija, na, dabar, kai Kalėdos ką tik praėjo ir galbūt namuose liko dar vienas kitas nesuvalgytas meduolis, šitą desertą gaminti taip pat labai laikas! 🙂
Labas ir vėl. Gaminau šį deserčiuką per Kalėdas. Puikumėlis! Tik ar nėra pas mus problemų su persikais tokiu laiku. Nes radau jau toooookius nupiepusius 😀 . Kuom galima būtų juos pakeisti????
Edita, na, persikų surasti tikrai sunkiau, bet yra įmanoma 🙂 O jei labai nesiseka, galima keisti, pavyzdžiui, bananais 😉
Neseniai atradau Jusu puslapi. Labai jau skanus 🙂 O gal sviezius persikus galima pakeisti konservuotais??? Ir del meduoliu… Nuosirdziai prisipazinsiu, kad tingisi paciai kepti. Gal kokie is parduotuves tiktu? Pvz., tokie – rusiski arba vokiski Lebkuchen???
Rasa, labai ačiū 🙂
Su tokiais desertais indeliuose visuomet galima improvizuoti nuo… iki. Konservuotus persikus tikrai galite naudoti, taip pat galite naudoti ir pirktinius meduolius. Tik aš nieko apie juos nežinau, tai negaliu patarti geriausių/skaniausių 🙂