Man patinka vasaros. Šiltos ir saulėtos. Spalvingos ir įkvepiančios. Gaila, kad ši tokie trumpa. Kaip ir daugelis, iš tiesų… Laikas visada bėga bent keliais žingsniais greičiau nei mes tikimės.
Mano darbo vieta, galima sakyti, yra dėkinga. Nepaisant to, kad yra visai kitame gale miesto nei aš gyvenu, čia, vos penkios minutės kelio nuo mano darbo stalo, yra didžiausias miesto turgus. Atskiri žuvies, mėsos, pieno ir daržovių skyriai. Iš pradžių užsukti čia anksti ryte ar per pietų pertrauką buvo netikėtas malonumas, o dabar – įprasta mano kasdienybės dalis. Tik vis dar labai maloni.
Dažniausiai užsuku į vaisių ir daržovių skyrių. Čia daugiausiai spalvų – raudonskruosčiai pomidorai, dailios cukinijos, dideli ir sodriai geltoni moliūgai, sodriai violetinės slyvos, sultingi persikai, saldžios vynuogės, dailiai nedideliuose indeliuose sugulusios avietės ir mėlynės, šilauogės ir vėlyvosios braškės…
Noriu ir to, ir šito… ir dar ano trupučiuką. Nepajaučiu, kaip iš turgaus išeinu su pilnu maišeliu gėrybių.
Nes vis dar vasara. Nes reikia ja mėgautis iki paskutinės akimirkos.
Skonis: 10/10. Traški granola, mėgstamiausias jogurtas ir daug šviežių, pačių skaniausių uogų… O dar maloniai saldžiarūgštis citrinų kremas… Kartais stebuklai slypi paprasčiausiuose dalykuose, ir Jūsų pusryčiai kvepia tobulais, gaiviais ir saulėtais vasaros rytais.
Sudėtingumas: paprasta kaip du kart du.
Kur radau? Kulinarinis žurnalas „ºC“
Sluoksniuotas vaisių ir jogurto desertas su citrinų kremu
AtsispausdintiINGREDIENTAI
4 didelės braškės
6 valg. š. trintų mėlynių
6 valg. š. mėgstamo jogurto
10 graikinių riešutų
4 valg. š. naminio citrinų kremo (žr. žemiau)
4 valg. š. naminės granolos (žr. žemiau)
braškės papuošimui
Citrinų kremui (500 ml):
4 citrinos
200 g cukraus pudros
100 g tirpinto sviesto
4 kiaušiniai
Granolai (3-4 puodeliai):
2 stiklinės avižinių dribsnių
¼ stiklinės migdolų riekelių
¼ stiklinės kokoso drožlių
¼ stiklinės rudojo cukraus
½ arb. š. druskos
1 arb. š. cinamono
¼ stiklinės alyvuogių aliejaus
3 valg. š. medaus
1 arb. š. vanilės ekstrakto
GAMINIMO EIGA
SLUOKSNIUOTAS DESERTAS
Į aukštas stiklines ar taures susluoksniuokite ketvirčiais supjaustytas braškes, sutrintas mėlynes, mėgstamą jogurtą, smulkintus graikinius riešutus, citrinų kremą (žr. žemiau) ir granolą (žr. žemiau). Papuoškite braškėmis.
Valgykite kiekvieną sluoksnį atskirai arba prieš tai susimaišykite.
Patiekti galite ir paprastuose dubenėliuose ar puodeliuose, tačiau taurėse ar stiklinėse patiektos sluoksniuotos vaisių salotos atrodo efektingiau.
CITRINŲ KREMAS
Išplakite citrinų sultis, nutarkuotas žieveles, cukraus pudrą, tirpintą sviestą ir kiaušinius iki visiškai vientisos masės. Supilkite į puodą. Kaitinkite ant silpnos ugnies nuolat maišydami, kol masė sutirštės. Neleiskite užvirti! Masei sutirštėjus, nuimkite nuo ugnies ir supilkite į stiklainėlį. Atvėsinkite ir sandariai uždarykite dangteliu.
Šiuo citrinų kremu pagardinsite ne tik sluoksniuotas vaisių salotas, tačiau ir pyragus, bandeles ir kitus desertus.
GRANOLA
Įkaitinkite orkaitę iki 200ºC temperatūros. Sumaišykite avižinius dribsnius, migdolų riekeles, kokoso drožles, druską ir cinamoną.
Nedideliame puode ištirpinkite medų, sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir vanilės ekstraktu.
Supilkite į dubenį su sausais ingredientais, išmaišykite.
Paskleiskite į kepimo skardą, ištiestą kepimo popieriumi. Kepkite apie 30 minučių, pamaišydami kas 10 minučių. Išimkite iš orkaitės ar atvėsinkite.
Sandariame inde granolą galite laikyti iki 2 savaičių.
6 komentarai
Atrodo žiauriai skaniai.. reikės būtinai išbandyti.
O šitą granolą gal galima sausoje keptuvėje ant mažos liepsnos pakepinti? nes norisi paragauti jau dabar, o orkaitė mūsų šeimoje tik savaitgalinis malonumas..
Ačiū, Toma, šitas reikalas tikrai labai gardus 🙂
O granolą, žinau, kiti kepa ir keptuvėje. Tik reikia nepamiršti nuolat maišyti, maišyti, maišyti… ir kaitinti ant silpnos ugnies 🙂
Lauksiu atsiliepimų, skanaus! 🙂
Granola gavosi nuostabi..
Šiam desertui sudėtinių dalių neturiu, todėl pasigaminau granolos ir šaukštą užsidedu ant jogurto… apsivalgyti galima.. mano vyras, nuvalgo viršų ir prašo dar užbarstyti 😀
Toma, taip, granola yra gėris – ar su jogurtu, ar su vaisiais ir jogurtu, ar kaip tik norisi 🙂
Džiugu, kad patiko 🙂
Aciu, uz puiku recepta. Sudomino citrinu kremas. Kiek ilgai ji galima laikyti? Ar greitai genda?
Lina, citrinų kremą šaldytuve galima laikyti apie dvi savaites. Bet dažniausiai jo tiek išlaikyti bent man niekaip nepavyksta 🙂